Návštěvníci čáslavského letiště se rozloučili se stíhačkami MiG

Návštěvníci vojenské letecké základny v Čáslavi se v sobotu rozloučili se stíhačkami MiG- 21, které v rámci protivzdušné obrany státu sloužily 44 let. Vojáci zároveň představili nové letouny JAS-39 Gripen. Do integrovaného systému protivzdušné obrany NATO, jejíž součástí české letectvo je, budou zařazeny zhruba v polovině června, řekl ČTK mluvčí základny Michal Prejzek.

Loučení s migem se uskutečnilo v rámci dne otevřených dveří na čáslavské základně. Vojáci připravili šestihodinový blok leteckých ukázek. V civilním bloku ukázek se nad hlavami lidí vznášeli letečtí akrobaté, parašutisti, paraglaidisté i letecké modely. Letadla na odstavné ploše byla neustále v obležení. "Je to legenda," prohodil asi padesátiletý muž ke stříbrnému migu. Na trupu měl z velkých modrých číslic letopočet 1961 až 2005. Lidi přitáhly i nové stíhačky Jas-39 Gripen. Na veřejnosti se totiž zatím pouze mihly při přeletu nad pražskou Letnou 8. května. A v sobotu si jednu z nich mohli doslova osahat.

Den otevřených dveří si nenechal ujít ani legendární pilot, čtyřiadevadesátiletý František Peřina. "Byl už nejvyšší čas, protože migy už dolítávají," poznamenal. Ať už vláda rozhodla jak rozhodla, gripeny tady jsou a to je podle něj hlavní. "Protože ti kluci potřebují lítat," míní. Před několika lety Peřina převzal patronát nad 42. stíhací letkou čáslavské letecké základny, které udělil právo užívat jeho jméno. Gripeny prý Peřina zná. "Ale už toho moc nenaprohlídám, protože do toho nemůžu vlézt," poznamenal. Snažil se je proto alespoň teoreticky nastudovat. "Budeme vidět, jak se osvědčí," řekl. "Jsou to ale krásné mašiny, to se musí nechat," nezastíral.

Do kokpitu migu usedl k jednomu z posledních letů i velitel čáslavské základny Jiří Verner. "Že by mě bylo do breku, to rozhodně ne," smál se. V gripenu se zatím jenom vezl jako spolujezdec. "Doufám ale, že se brzy přeškolím," plánuje. Obrovský zájem návštěvníků, kteří na letiště přišli, si vysvětluje tím, že "jednadvacítka" zanechala v lidech hlubokou rýhu, a to nejenom v negativním slova smyslu. Přišlo totiž i hodně bývalých vojenských pilotů. Srovnat letouny MiG-21 a JAS-39 Gripen podle Vernera prakticky nelze. "Obrátíte list a jedete dál," shrnul.