Česká armáda prochází reformami

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka
0:00
/
0:00

Jak si stojí česká armáda v roce 2005? Podle jejích čelných představitelů je uprostřed zásadní reformy, která započala v roce 2003 a má skončit v roce 2010. Právě letošní rok byl historický, k prvnímu lednu byla zrušena branná povinnost a armáda je už zcela profesionální. Podrobnosti má Jaromír Marek.

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka
V roce 2010 má být česká armáda mladá, mobilní, moderní a také levnější. Má mít 35 tisíc profesionálních vojáků a 10 tisíc občanských zaměstnanců. Počet vojenských posádek a dislokačních míst se sníží na polovinu, bude jich 75. Do roku 2006 má být na úrovni standardů NATO celá česká armáda. Vybrané jednotky splňují nároky již nyní. Více ministr obrany Karel Kuhnel.

"Naše armáda je už začleněna do struktur NATO, ale potřebuje dovybavit zejména komunikačními prostředky, ale jednotky vyčleněné pro použití jsou už vybaveny na této úrovni."

Náčelník generálního štábu Pavel Štefka k tomu dodává.

"Podstatná je profesionalizace, tu jsme skončili k 1. lednu. Čeká nás nákup nových technologií a nových komunikačních systémů. To je otázka interoperability. NATo po nás nechce obrovská vojska, ale vojska, která spolu mohou spolupracovat. V roce 2006 bude část armády schopna plnit úkoly společně s kteroukoli zemí NATO, na kterémkoli místě. Celá armáda toho bude sto v roce 2012."

Po létech diskusí se doslova ´za pět minut dvanáct´ podařilo zajistit nové letouny pro české vojenské letce, dosluhující Migy 21 právě nyní nahrazují moderní Gripeny. Armáda nyní vypsala výběrové řízení na nové transportéry a v jednání je i nákup nových terénních nákladních aut. Roční rozpočet českého obranného sektoru přesahuje asi 50 miliard Kč. Necelá polovina rozpočtu jde na personální náklady, asi třetina na modernizaci a zhruba pětina na provoz. V posledních letech se, díky své přítomnosti v Kuvajtu a Iráku, nejvíce zviditelnili především čeští vojenští chemici. Armáda ale, podle Štefky, nechce být orientovaná jednostranně.

"Říkáme tomu rozumná specializace, abychom nakonec neměli jen samé chemiky. Naše priority jsou tedy chemická vojska, pasivní sledovací systémy, vojenské nemocnice a mechanizovaná brigáda."

Říká pro RP Náčelník generálního štábu Pavel Štefka.