V Brně začal zbrojařský veletrh IDET

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

V Brně začal osmý ročník mezinárodního zbrojařského veletrhu IDET. Koná se vždy jednou za dva roky a společným prvkem toho letošního jsou především novinky v boji proti terorismu. Jak uvedl v rozhovoru se Zdeňkou Kuchyňovou Jaromír Marek, podle organizátorů je letošní ročník mimořádný z několika hledisek.

Foto: ČTK
"Značná je účast zahraničních firem. Uvádí se i více než 60 procent vystavovatelů ze zahraničí. V této souvislosti bych zmínil třeba velké zastoupení izraelské firmy Rafael, velké zastoupení polských a německých firem a po šestileté odmlce se zde představuje americká společnost Lockheed Martin, která neuspěla v tendru na stíhačky a potom se na řadu roků odmlčela ve své prezentaci na českých trzích a ta zde představuje komunikační systémy. Jinak tradičně největší expozice patří Armádě České republiky a hlavní motto té expozice je "Armáda ČR v 21. století", takže se to týká zejména všech těch restrukturalizačních procesů, kterými armáda v tuto chvíli prochází. Úvod veletrhu patřil takové mini letecké přehlídce. Bylo to jedno ze série definitivních rozloučení se s legendárními stíhačkami MIG 21. Přeletěly tady nad brněnským výstavištěm a zároveň se zde představily i švédsko-britské Gripeny, které tedy měly také jednu ze svých premiér."

Veletrh IDET se koná právě v roce 60. výročí konce 2. světové války. Je to zbrojní veletrh, jak je tato souvislost vnímána? Byly nějaké protesty proti veletrhu?

Protesty proti konání zbrojařského veletrhu Idet,  foto: ČTK
"Protesty proti veletrhu se čekaly, ale pokud jsem dobře informován, tak se nic zásadního v tuto chvíli v souvislosti s veletrhem neděje. Jinak termín jeho konání vyšel těsně po prvním květnu a ten byl tady v Brně ve znamení protestů i proti veletrhu IDET, ale v tuto chvíli se v okolí veletrhu ty očekávané demonstrace neodehrávají. To, že se veletrh koná v předvečer oslav konce 2. světové války, je patrné například z velkého množství válečných veteránů, z velkého množství vojenských atašé z nejrůznějších zemí světa, kteří sem přijeli a to výročí konce druhé světové války se skloňuje ve všech pádech a je to znát například z některých expozic, které nebývají na tomto veletrhu obvyklé. Například Svaz letců České republiky tady má historickou expozici, je tady výstava o zahraničním odboji během 2. světové války, má tu velkou prezentaci společnost, která se stará o vojenská opevnění v Králíkách a podobně. Takže ten konec 2. světové války je znát, je to výjimečný veletrhu i díky tomu, kdy se právě koná."

Česká armáda připravuje tender na koupi obrněných transportérů, představují se na veletrhu také jejich výrobci?

"Určitě. Ten tendr běží a všichni podstatní potenciální zájemci, o kterých se spekulovalo, jsou přirozeně tady. První kroky ministra obrany, ministra průmyslu a velitelů štábů české armády samozřejmě vedly během zahájení k těmto prezentacím. Tady v kuloárech se hovoří o tom, že se na tomto veletrhu svede bitva o ten tendr. Nevím, jestli to bude skutečně tak dramatické, ale jsou tady všichni podstatní. To znamená Vojenské opravárenské závody Šternberk, je tady finská společnost Patria, jsou tady z rakouské společnosti Steyr-Deimler-Puch a mezi nimi se zřejmě bude vybírat