Nejočekávanější premiéra letošního roku - opera Nagano

Kdo neskáče není Čech, ..., Hašek není Člověk, Hašek je bůh, Jágr na Hrad, kdo by si nevzpomněl na tato hesla, která burácivě zněla po republice, když hokejový tým Česka zvítězil na olympijských hrách v Naganu. Tenkrát to vypadalo, že se Češi hromadně zblázní radostí. I když od Nagana uplynulo šest let kupodivu se v poslední době ve světě kultury nehovoří o ničem jiném. Ptáte se proč? Dovolujeme si zveřejnit malou ukázku z opery, kterou napsal herec a dopředu neodhadnutelný mystifikátor Jaroslav Dušek, hudebník Ondřej Havelka a skladatel Martin Smolka. Opera je přímo inspirovaná českým vítězstvím v Naganu.

Jágr: Jak chladná pláň ledová.

Ledová plocha (ženský sbor): Můj, jsem tvá, můj, tvá

Jágr: Umíš být zrádná, zrádná zrádná, pláni ledová.

Ledová plocha (ženský sbor): Jaromír, zachvívá se

Jágr: Já tě budu dneska krotit, pláni ledová.

Hráči: Hosana, máme Hašana, Hosana Hašana



Pro vysvětlení dodejme, že Hašanem je míněn hokejový brankář Dominik Hašek. Na scéně Stavovského divadla v Praze se ve čtvrtek uskuteční světová premiéra této hokejové opery "Nagano".

Není pochyb o tom, že i mezi umělci je řada těch, kteří se sportu věnují aktivně, anebo mu - jako většina národa - alespoň fandí. Z vášně pro hokej vzniklo zmíněné operní dílo, které je podle svých tvůrců - skladatele Martina Smolky a libretisty Jaroslava Duška - především zábavou. "Nikoli však show, připomínající cosi z historie českého ledního hokeje, ale výsostně uměleckým artefaktem," poznamenal ředitel Národního divadla ing. ak. arch. Daniel Dvořák, aby předešel možným námitkám, že uvedení "Nagana" ve Stavovském divadle je znesvěcením stánku umění, v němž dirigoval Mozart. Soudobá opera, vzniklá na objednávku, je zařazena i do programu letošního 59. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Jak "stravitelná" bude její moderní hudba pro posluchače a diváky, na to jsem se zeptala ještě před premiérou Martina Smolky...

"O hudbě se vypráví nesnadno, hudba se hraje. Ale mohu říct, že není třeba se bát nějaké nesrozumitelnosti, že tam budou jednak místa přehledná, a jednak dokonce místa libozvučná. A dále mohu říct, že mnozí z nás určitě zažili, že se na opeře nudili, že tam byly třeba nekonečné árie. Tady to bude všechno velice svižně plynout a střídat se, tak, jako je to v tom hokeji: Že hokejisté vždycky naběhnou na led na chvíli, a za chvíli se střídají; tak podobně i pěvci - pokaždé mají krátký, ale intenzivní úryvek."

Hudbou, ve Smolkově "hokejové" opeře, je vyjádřeno například i skřípění bruslí nebo zvuky masáže, a dokonce se v ní zpívá i hymna. Průvodcem děje a představitelem hlavního hrdiny, překvapivě 3. brankáře Milana Hniličky, je Václav Sibera, Dominika Haška, nejlepšího brankáře světa, hokejového boha - "Dominátora" ztvárnil Jan Mikušek, legendárního útočníka Jaromíra Jágra Aleš Briscein, kapitána mužstva Růžičku Zoltán Korda, obráncem Svobodou je Josef Moravec, a do zbývajících 19 rolí, z nichž jedna zachycuje i postavu někdejšího prezidenta Václava Havla, jsou obsazeni rovněž skvělí protagonisté.

"Své" k značně neobvyklému opusu řekl v rozhovoru pro Radio Praha i debutující operní režisér Ondřej Havelka. Zpěvák a konferenciér Originálního pražského synkopického orchestru, od roku 1995 kapelník bigbandu Melody Makers, jehož doménou byl - a jistě zůstane i nadále - jazz a swing, operní režii vystudoval postgraduálně po absolvování Divadelní akademie múzických umění v druhé polovině sedmdesátých let; v případě "Nagana" je to však poprvé, co se v tomto oboru mohl projevit...

"Mně se to líbilo od začátku. Je to složitá opera. Dílo je velice strukturované, velice obtížné. Já jsem to poprvé slyšel vyprávět od Jaroslava Duška - jak by to mělo vypadat, a co to bude - a vlastně jsem ani ještě nebyl osloven jako režisér; to vzniklo teprve vzápětí. Zaujalo mě to jako výborný nápad."