Nejvyšší správní soud zrušil regulaci provozu restaurací. Pro příští týden platí nové opatření

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil regulaci provozu restaurací, heren a kasin v aktuálním opatření ministerstva zdravotnictví. Zásah soudu vstoupí v platnost dnem právní moci rozsudku, tedy po jeho doručení. Sporné opatření se týkalo provozu v aktuálním týdnu, pro příští týden je už připravené nové opatření, v základních bodech totožné - vnitřní prostory restaurací mají zůstat zavřené, stejně jako herny a kasina.

Návrh k NSS podal advokát Adam Černý z pozice zákazníka, který nemůže využívat služby restaurací, což prý zasahuje do jeho sociálních vazeb a trávení volného času. Černý se jednání se osobně nezúčastnil, zástupce ministerstva zdravotnictví opatření hájil. Restaurace či bary mohou mít otevřené zahrádky, vnitřní prostory jsou zavřené. Výjimky platí například pro školní a zaměstnanecké stravování.

Opatření je formulováno tak, že ve vnitřních prostorách restaurací, heren a kasin opatření zakazuje přítomnost veřejnosti. Podle NSS pandemický zákon umožňuje omezit obchod a služby, ale nikoliv zakázat jejich provoz, a to ani prostřednictvím zákazu přítomnosti veřejnosti.