Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rezignoval

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rezignoval ke 30. červnu na svou funkci. Jako hlavní důvod označil tlak ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Ministryně to považuje za laciné a trvá na tom, že státním zastupitelstvím nikdy do práce nezasahovala. Opoziční politici kritizují Benešovou a vyzývají kabinet, aby jmenování nového nejvyššího státního zástupce nechal až na vládu, která vzejde z říjnových sněmovních voleb. Benešová však Zemanova nástupce chce vybrat co nejdříve, hledat chce mezi současnými žalobci.

Zeman za hlavní důvod svého kroku označil to, že odrážení tlaku a řešení půtek mu bralo čas a sílu na práci. Konkrétně pak zmínil tlaky ze strany ministryně. Benešová ČTK sdělila, že Zemanovo vyjádření považuje za jednostranné a poněkud laciné. "Je tak těžké bránit se něčemu, co zůstalo nevyřčeno, ale hlavně se nestalo," uvedla. Zeman by podle ní měl tlaky konkretizovat, sama si žádných vědoma není.

Benešová minulý týden hovořila v médiích o svém záměru podat na Zemana kárnou žalobu kvůli vrbětické kauze. Zemana se v tomto případě zastal premiér Andrej Babiš (ANO). Nejvyšší státní zástupce v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše v případu Čapího hnízda, řízení podle něj bylo zastaveno nezákonně a předčasně. Premiér dnes ČTK sdělil, že nedokáže vyhodnotit, nakolik se Zemanovým rozhodnutím souvisí vztah s ministryní.

Zemanova odchodu lituje předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, jeho práce si velmi vážil. Zemanovu práci ocenil také předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy. O pozadí odchodu nechtěl šéf NS spekulovat, neví, nakolik byl tlak silný, ani čeho se případně týkal. Sám tlaky nepociťuje. Šéf Unie státních zástupců Jan Lata uvedl, že načasování rezignace nepovažuje za šťastné s ohledem na nestabilní společenskou a politickou situaci.