Někteří politici a politologové jsou z Klausova projevu rozpačití

Některým politikům a politologům, které ČTK oslovila, se čtvrteční projev hlavy státu k výročí 28. října příliš nezamlouval. Většina politiků se také shodla, že projev byl spíše o výročí sametové revoluce než o výročí vzniku samostatného státu.

Klaus mimo jiné prohlásil, že česká společnost by se měla smířit s vlastní minulostí. Bez toho podle něj nevede úspěšná cesta dopředu. Právě pochopení totalitní minulosti považuje za obranu před jejím návratem. Připomněl, že řada lidí má i 15 let po pádu komunismu pocit, že země se s touto epochou stále nevyrovnala.

Místopředseda KDU-ČSL Kasal řekl, že prezident o tři týdny předběhl dobu a místo k 28. říjnu mluvil k 17. listopadu. "Nic proti tomu, jen si myslím, že některé pasáže z jeho projevu budou potřebovat hlubší rozbor, protože alespoň na mě to nepůsobilo zcela jasně a jednoznačně," uvedl. Jako příklad uvedl vztah k protagonistům minulého režimu. "Jako by se jim na jedné straně mělo odpustit, a na druhé straně bychom na to zase neměli zapomínat. Je to takový v tuto chvíli pro mě dost obtížně definovaný přístup pana prezidenta k této věci," dodal.

Šéf KSČM Grebeníček uvedl, že Klaus pronesl projev při příležitosti 86. výročí vzniku samostatného československého státu, ale až příliš zúžil vidění tohoto vývojového článku na posledních zhruba 40 let. Pokud jde o posledních 15 let, domnívá se, že Klaus neměl odvahu pojmenovat věci pravým jménem. Grebeníček též soudí, že v projevech při volbě prezidenta a v počátku svého prezidentství vystupoval Klaus nadstranicky, nyní se nechal zbytečně manipulovat do předvolební kampaně ve prospěch ODS. "Projev do značné míry připomínal modelové, obezřetně kritické referáty známé ze 70. či 80. let minulého století," uvedl Grebeníček.