Nelegální CzechTek skončil, po zásahu policie odjíždí zbytek lidí

Po více než čtyřech dnech skončil v úterý u Bonějova na Tachovsku 11. ročník nelegální technoparty CzechTek. Účastníky akce přiměly k odjezdu stovky policistů, kteří se sem začali sjíždět v pondělí navečer. Asi 6000 lidem usazeným na louce dali ultimátum, aby akci do rána ukončili. V úterý termín ještě do poledne prodloužili. Řada lidí odcházela, když se ale ani kolem poledne zbylí účastníci neměli k odchodu, policisté je obstoupili, přivezli vodní děla a začali je vytlačovat. Stejně jako v pondělí zabavovali mixážní pulty zvukových aparatur. Většina lidí pak začala hromadně louku opouštět. Na odjezdu se tvořila pomalu se sunoucí kolona aut. Poté, co začali lidé odjíždět, část policistů se stáhla k příjezdové cestě. Asi nejdéle setrvávala na místě největší skupina francouzských příznivců techna - asi 60 lidí s 50 vozy. Kolem 16:30 na louce zbývala jen poslední hrstka lidí, kteří opouštěli místo. Snížil se proto i počet zasahujících policistů.

Kvůli CzechTeku kontaktoval policejního prezidenta a jeho náměstka pro uniformovanou policii dosavadní ministr vnitra a designovaný premiér Stanislav Gross. "Apeloval na ně, aby v rámci sestavování policejní taktiky maximálně využili všech svých pravomocí, aby chránili práva občanů naší republiky," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková. "Mohlo se to udělat i trošičku dříve. Myslím, že se zbytečně váhalo," řekl ČTK budoucí ministr vnitra František Bublan. Žádné další informace k zásahu nemá, neboť teprve přebírá resort od Stanislava Grosse.

Celá plocha 36hektarové pastviny je posetá odpadky. Účastníci technoparty se sice podle svých slov snažili domluvit s policií a nájemcem pozemků na úklidu, ti se ale s nimi odmítli bavit. "My bychom to rádi uklidili, ale bohužel nám nebude dána možnost ani ze strany policie, ani ze strany majitelů pozemku," řekl ČTK jeden z účastníků. "Ti lidé tam jsou nelegálně a nejsem ochoten s nimi jednat ani o tom, že tam budou uklízet, ani že tam budou ještě den, ať odtud odejdou, budu požadovat náhradu škod," reagoval zemědělec Libor Lúdik, který má louky v nájmu.

Část účastníků party ještě ráno pospávala po noci, kdy dosud hrály některé aparatury. Při hromadném odchodu lidí později zdravotníci objevili dva cizince v bezvědomí. Podle lékařů byli oba muži ve věku kolem 20 let silně intoxikováni alkoholem nebo drogami. Zdravotníci je převezli do nemocnic. Podle očitého svědka ukázala dechová zkouška u jednoho z mužů 4,4 promile alkoholu v krvi.

V souvislosti s technoparty musí policie čelit obvinění z nečinnosti. Lúdik podal v pondělí na policisty trestní oznámení. Nařčení z nečinnosti se ale policie brání. "Nedovedu si (v sobotu a v neděli) představit zákrok proti dvacetitisícovému davu, který je zčásti opilý a zčásti pod vlivem drog, to prostě nejde," řekla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová. Policie podle ní navíc postupovala podle pokynů dozorujícího státního zástupce, který byl v pátek na místě, a uznal, že se jedná jen o přestupek, takže o víkendu asi 150 policistů akci jen monitorovalo. Pokyn k zásahu dal až v pondělí kolem poledne. Usoudil, že na místě dochází zřejmě k ohrožování životního prostředí a poškozování cizí věci.