Německá vláda přes výzvy ze Saska odmítá trvalé kontroly na hranicích s ČR

Německé ministerstvo vnitra odmítlo možnost zřízení trvalých policejních kontrol na hranicích s Českem a Polskem. Informoval o tom dnes deník Sächsische Zeitung. Podle něj tak ministerstvo učinilo v reakci na výzvy úřadů ze spolkové země Sasko, které kontroly požadují kvůli silnému migračnímu tlaku v oblasti německo-česko-polského trojmezí.

Zemský rada okresu Görlitz (Zhořelec) minulý týden vyzval spolkovou vládu, aby zřídila trvalé policejní kontroly, a pomohla tak zastavit pří;liv migrantů přicházejících do této části Saska z Česka a Polska. Stejný požadavek následně vznesl saský premiér Michael Kretschmer.

Německá policie za prvních šest měsíců tohoto roku eviduje v Sasku na 10.000 případů nelegálního vstupu žadatelů o azyl. Migrační proud podle ní v posledních týdnech dále zesílil. Z velké části jde o občany Sýrie, Afghánistánu a Turecka, kteří do Německa míří po takzvané balkánské migrační trase, a v čím dál větší míře opět také z Běloruska. Zemský okres Görlitz, který leží na německo-česko-polském pomezí, je v tomto ohledu nejvíce zasaženou oblastí v Sasku.