Kontroly na hranicích budou pokračovat. Česko a Slovensko žádají zapojení dalších zemí do ochrany vnější hranice

Česko bude v rámci předsednictví v Radě EU s podporou Slovenska požadovat větší zapojení dalších zemí do ochrany vnější schengenské hranice. Kontroly ale budou pokračovat.

Kontroly na česko-slovenské hranici budou pokračovat i po 12. prosinci. Česko je kvůli převážně syrským migrantům zavedlo na konci září. O jejich dalším prodloužení ale budou jednat experti obou zemí. Česká a slovenská policie budou koordinovat svoji činnost na hranici také formou společných hlídek zejména na železnici.

Fiala: Ke zmírnění migrace je klíčová ochrana maďarsko-srbské hranice

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) chtějí obě země dělat kroky ke zprůchodnění hranice pro občany EU. "Pro zmírnění migrace je klíčová ochrana maďarsko-srbské hranice. Česko je na jaře připraveno zdvojnásobit počet policistů působících na hranici ze 40 na 80," řekl Fiala.

Kvůli kontrolám na hranici se v Praze sešli český a slovenský premiér, ministři vnitra a policejní prezidenti. Dohodli se na výraznější policejní spolupráci, aby byly hranice snáze průchodné pro občany obou zemí a pro nákladní a autobusovou dopravu.

Policie letos zadržela v Česku přes 20 tisíc migrantů

Jak uvedl český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), od začátku letošního roku zadržela policie v Česku 20.707 migrantů, což je víc než při předcházející migrační vlně v roce 2015. Více než 14.000 z nich byli Syřané, které není možné kvůli občanské válce v Sýrii vrátit do země původu.

Cílem kontrol je také vyslat signál převaděčům, že hranice není prostupná, řekl Rakušan. Podle ministra vnitra obě strany rovněž hledají cestu, jak se dohodnout na jednotné interpretaci readmisních dohod o vracení migrantů, které ČR a Slovensko zatím vykládaly trochu jiným způsobem.

Od zavedení kontrol klesl počet migrantů na hranicích Česka a Německa na polovinu

Kontroly na hranicích ČR a Slovenska podle Rakušana neřeší evropskou migrační problematiku, ale problém bezpečnosti obcí na východě ČR a vnitřní bezpečnost země.

Z německých statistik vyplývá, že počet migrantů na hranicích ČR a Německa klesl od zavedení kontrol na hranici se Slovenskem o víc než polovinu.

Slovenský policejní prezident před schůzkou uváděl, že česká opatření na hranicích se Slovenskem nejsou účinná. Migranti vrácení z Česka už na Slovensku podle něj nejsou. Česko vrátilo na Slovensko 2800 migrantů, kteří se následně do ČR ale zřejmě dostali.

Před schůzkou se ke kontrolám kriticky vyjadřoval slovenský premiér Eduard Heger. Slovensko je podle něj pro migranty tranzitní zemí a posílit je nutné ochranu vnější hranice schengenského prostoru. Fiala pak zdůraznil, že Česko muselo reagovat na nastalou situaci a učinilo tak nerado.

Také Rakousko prodlouží kontroly na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem. Kromě Rakouska a Česka v současné době provádějí hraniční kontroly na vnitřních hranicích schengenského prostoru také Německo, Dánsko či Francie, připomněla APA.

Autoři: Zdeňka Kuchyňová , ČTK
klíčové slovo:
spustit audio

Související

  • České předsednictví v Radě Evropské unie

    Česko po 13 letech opět stojí v čele EU. Politici i analytici v Bruselu se shodují, že má před sebou těžký úkol. Jeho splnění ale může zemi zajistit místo v centru dění EU.