Česká policie kvůli nelegální migraci posílí kontroly na dálnicích

Zadržení ilegálních migrantů na dálnici, foto: archiv Policie ČR

Policie v příštích dnech posílí kontroly důležitých dálničních tahů kvůli pohybu migrantů přes Českou republiku. Minulý týden policisté zachytili větší počty migrantů ve dvou případech.

Rentgen odhalil přítomnost migrantů v kamionu,  foto: archiv Policie ČR

Začátkem listopadu celníci na Břeclavsku zadrželi kamion s návěsem, ve kterém bylo 48 migrantů, pravděpodobně Syřanů. Minulý týden v noci ze soboty na neděli policisté zadrželi na dálnici na Vysočině vozidlo, v jehož nákladním prostoru bylo šest Iráčanů a osmnáct Syřanů.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) upozornil, že současná vlna migrace není masivní a souvisí s příchodem zimy. "Migranti se chtějí pokusit, dokud je ještě snesitelné počasí, využít situaci a dostat se do vysněné země," uvedl. Česko je pouze tranzitní zemí, a ne cílem migrantů, tím jsou země dál na západě, doplnil.

Policie je připravena

Jan Švejdar,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Podle ministra Hamáčka je pravděpodobné, že policie odhalí i další běžence v příštích dnech. "Doufám, že budou v řádech jednotlivců či několika desítek. Jsme na to připraveni," řekl.

Policejní prezident Jan Švejdar uvedl, že policie naplánovala několik akcí nad obvyklý rámec běžného výkonu služby, které provádí cizinecká policie se službou dopravní policie a celní správou

"Abychom zvýšili počet kontrol zejména na hlavních tazích, jako jsou dálnice D1, D2. Budou tam v dalších dnech ve zvýšené míře prováděna opatření,“ uvedl.