Německo přijalo vysvětlení Zemanových výroků

Joschka Fisher a Miloš Zeman, foto ČTK

Evropa odpouští českému premiérovi jeho výroky o Palestincích a sudetských Němcích. Německý ministr zahraničí Joschka Fischer, který ve středu navštívil Prahu, přijal vysvětlení českého premiéra Miloše Zemana, že jeho sporné výroky nebyly přesně citovány. Po skončení návštěvy označil Fischer česko-německé vztahy za nejlepší, jaké pamatuje. Jeho návštěvu sledoval Jaromír Marek.

Joschka Fisher a Miloš Zeman,  foto ČTK
Připomeňme, že napětí mezi českou a německou stranou vyvyolaly výroky Miloše Zemana, který nedávno označil sudetské Němce za Hitlerovu pátou kolonu. Vztahy vyostřil i jeho nedávný rozhovor pro izraelský list Haarec, ve kterém přirovnal palestinského předáka Jásira Arafata k Hitlerovi a mluvil o odsunu Palestinců. Šéf německé diplomacie se spokojil s vysvětlením premiéra Zemana, že média jeho výroky zkreslila.

"Chci zdůraznit, že jsem nikdy nevyzýval k vyhnání sudetských Němců před 2.světovou válkou ani k vyhnání Palestinců z jejich území", uvedl Zeman.

"Akceptovali jsme vysvětlení premiéra Zemana a jsem rád, že Česká republika zastává v otázce blízkovýchodní politiky stanovisko celé Evropské unie. Neuměli jsme si představit, že by náš partner, soused a budoucí člen unie zastával stanovisko tak odlišné od naší společné pozice." prohlásil Fischer.

Česko-německé vztahy přitom označil šéf německé diplomacie za nejlepší, jaké pamatuje. "Proto lze také překonat i nepředvídané turbulence, jakými byly Zemanovy výroky," řekl německý ministr doslova.

V otázce sudetských Němců se česká i německá strana shodly na tom, že na minulost nelze zapomínat, ale neměli bychom se stát jejími zajatci.

"Zcela souhlasím s panem ministrem, že se máme zybývat především budoucností a minulostí se zabývat pouze potud, abychom zabránili opakování jejích negativních stránek. Místo toho abychom neustále rozdírali rány minulosti, měli bychom se sejít ve společné evropské rodině a spolupracovat na lepší budoucnosti."

Uvedl premiér Miloš Zeman. Ministr Fischer však neopomněl připomenout, že Německo si plně uvědomuje svoji historickou odpovědnost.

"Bez Hitlera by nedošlo k rozdělení Evropy, ani k rozdělení Německa, bez Hitlera by nebyla druhá světová válka, nebyl by holocaust a sudetští Němci by nejspíš dál žili tam kde dříve."

Po středeční misi Joschky Fichera v Praze nejspíš už nic nebrání tomu, aby spolkový kancléř Gerhard Schröder přiletěl na plánovanou březnovou návštěvu České republiky. Ta začala být zpochybňována právě po Zemanových výpadech na adresu sudetských Němců .