Německý nedělník analyzuje Klausovo odmítání euroústavy

Odmítavým postojem českého prezidenta Václava Klause k evropské ústavě a další evropské integraci se zabývá komentář nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Ve vzájemném pojímání Čechů a Evropanů z EU se v malém odehrává totéž co ve vztazích mezi Evropou a USA, napsal list. Tak jako by Evropané volili Johna Kerryho a Američané si zvolili George Bushe, tak přispívají Češi ke zklamání Evropanů z EU, když dávají přednost kritikovi EU Václavu Klausovi před Václavem Havlem, uvedl deník. A podotkl, že Klausova obliba stoupá od chvíle, kdy přišel na Hrad.

V EU si začínají dělat o Čechy obavy. Mezi politiky z deseti nových členských zemí je Klaus nejostřejší a nejjednoznačnější odpůrce ústavy Evropské unie. Co paměť sahá, jen Margaret Thatcherová se svého času vyslovila stejně nekompromisně proti maastrichtskému projektu federalizované EU.

Hádankou, jak to, že nikoliv euronadšený, ale přece jen eurooptimistický národ více důvěřuje nejprominentnějšímu odpůrci euroústavy než kterémukoliv z proevropských pražských politiků, se zabývají čeští i zahraniční politologové, uvedl nedělník. Člověk se možná přiblíží k řešení, když vezme v úvahu, že tato důvěra se vztahuje na charakter, nikoliv na Klausovy politické názory. "Češi si na něm cení to, že prezident své názory nezměnil, ani nezmírnil. Klaus zůstal takový, jaký byl vždycky, jeho názor na Evropskou unii není oportunistický," napsal list. Klaus je přesvědčen, že čím více svobody a otevřenosti systémy mají, tím efektivněji fungují. Tato myšlenka je klíčem k pochopení jeho kritiky zastánců evropské integrace. Ctitel ekonomického liberála Friedricha von Hayeka se obává ztráty svobody dalším přesunem politického rozhodování z demokraticky kontrolovaného prostoru národních států na "postdemokratickou" kontrolu občanům vzdálenou evropskou úroveň.