Německý tisk před zápasem: Nám jde o všechno, Češi jsou nad věcí

Němcům jde o všechno, Čechům o nic - zhruba tak hodnotí dnešní německý tisk nadcházející večerní zápas České republiky s Německem na fotbalovém mistrovství Evropy. A mnohé deníky upozorňují na to, že ani boj proti mužstvu náhradníků nebude pro Němce snadným.

Češi to berou s nadhledem, myslí jen na sex, napsal deník Bild v narážce na čtvrteční přílet manželek. Zatímco pro Němce jde možná o závěrečný duel na turnaji, uvolnění Češi pojímají dnešní zápas jen jako vedlejší záležitost. "Nálada je výborná," ujišťoval v Bildu obránce Tomáš Ujfaluši. "A neexistuje žádná česko-německá dohoda. Chceme vyhrát," dodal. Český tým, který bydlí v hotelu Penha Longa 19 kilometrů před Lisabonem, nyní zajímá hlavně golf. "Tak vážně nás tedy ti Češi berou," posteskl si Bild.

Trenér Karel Brückner má sice v úmyslu postavit náhradníky a nechat hlavní hvězdy, aby si odpočinuly před nedělním čtvrtfinálovým duelem proti Dánům, novináři ale přesto upozorňují, že ani tak nemá německý tým jisté vítězství, ba ani remízu.

"Druhá řada Čechů sice nemá technické a hráčské kvality hvězd mužstva, nicméně má muže jako Heinze nebo Šmicera, kteří ukázali své umění v boji proti Nizozemcům a rovněž se podíleli na obratu ve hře. Kromě toho jsou i česká 'béčka' těmi 23 nejlepšími fotbalisty země a chtějí se na Euru prezentovat, upozornit na sebe a ukázat trenérovi, že s nimi může kdykoli počítat," napsal pro Die Welt bývalý německý reprezentant Oliver Bierhoff, který před osmi lety ve finále ME ve Wevstřelil Čechům oba góly.

Bierhoff navíc míní, že zápas proti 'béčku' má na německý celek zapůsobit jako dodatečný tlak - prohrát s hvězdami jako Nedvěd či Rosický není totéž jako neuspět v boji proti mužstvu náhradníků. Navíc jsou Češi uvolnění, odpočatí a vědí, že o nic nejde. Mohou proto nechat Němce, aby se snažili, aby sami "určovali hru".