Ovlivní korupční aféra v českém fotbalu nový ligový ročník?

viktoria_zizkov.jpg

Vliv korupční aféry v českém fotbalu na regulérnost nového ligového ročníku - to je téma dnešní rubriky Česko v komentáři. S publicistou Petrem Hartmanem o tom hovořil Josef Kubeczka.

Minulý víkend začal v Česku nový ročník první fotbalové ligy. Jeho zahájení předcházelo pokračování velké korupční aféry, když bylo obviněno z úplatkářství dalších sedmnáct osob, zejména rozhodčích, ale také sportovní ředitel dnes už druholigové Viktorie Žižkov Ivan Horník. Vlna obvinění tím ale zřejmě ještě neskončila. Může být za těchto okolností nový ligový ročník regulérní?

"Já si myslím, že to bude velmi obtížné. Hlavně vše nasvědčuje tomu, že předcházející ligové ročníky regulérní nebyly, protože pokud si někdo myslí, že korupce v českém fotbalu je nový jev, tak se hluboce mýlí. Dokazuje to, že je to zaběhnutá praktika, že uplácení rozhodčích bylo na denním pořádku i v minulých ligových ročnících. Pouze nebyl zájem to prověřit, vyšetřit a dokázat. Podle mého názoru se z tohoto hlediska až tolik zásadně nezmění. Samozřejmě liga nebude regulérní také v tom, že budou různé tlaky, pokud se namočí do aféry další kluby, aby jim nebyly odečítány body nebo v takové míře, jako třeba Synotu. Bude tam mnoho spekulací, mnoho zákulisních tlaků, a už jenom z tohoto důvodu ta liga regulérní nebude."

Českomoravský fotbalový svaz se k této korupční aféře nebývalých rozměrů zatím staví dost nerozhodně. Dva dříve distancované rozhodčí dokonce omilostnil. Nebylo by lepší vyslyšet některé hlasy volající po odstoupení celého svazu a vybudovat, tak říkajíc "na zelené louce", nový?

"Teoreticky by to samozřejmě bylo nejjednodušší, ale prakticky je to nemožné. Především mezinárodní fotbalové orgány nejsou rády, když do dění ve fotbalu zasahují v jednotlivých zemích například mocenské struktury. Dokonce existují určité sankce, které pak hrozí vyloučením těch zemí ať už z klubových soutěží nebo ze soutěží národních týmů. Pomoci nějakého zásahu státu a podobně to nejde. Pak je zde další problém, že ve fotbalu se pohybují lidé, kteří jsou více či méně svázáni s tím prostředím, a to znamená, že musí být obeznámeni i s korupčními praktikami a s dalšími nekalostmi, které českou kopanou provázejí. I z tohoto úhlu pohledu by bylo obtížné budovat novou strukturu. Asi jediná cesta je ta, aby do fotbalu vstoupili prostřednictvím svých lidí ti velcí sponzoři, kteří se prezentují v české kopané a získávají tím dobrou reklamu. V současné době je to spíše reklama negativní, protože o českém fotbalu se nemluví dobře."

Nezřídka se také ozývají názory, že korupční aféra v českém fotbale znehodnotila či dokonce zcela vynulovala skvělou prezentaci našeho fotbalu na letošním Mistrovství Evropy v Portugalsku. Mohla by opravdu mít až tak devastující následky?

"Devastující následky ta korupční aféra mít bude, ale nesouvisí to s mistrovstvím Evropy v kopané. Je to jenom shoda okolností, že k tomu skandálu došlo těsně před zahájením šampionátu a doznívání je po mistrovství Evropy. Je to škoda, že tím je úspěch českého fotbalu zastíněn a nedá se zpeněžit. To samozřejmě přiznávají lidé ve vedení fotbalového svazu, kteří jsou zodpovědní za finance, že přicházejí o desítky, možná i stovky milionů korun, ale nedá se nic dělat. Je to prostě výsledek české kopané a i když většina reprezentantů je v zahraničí, tak to spolu souvisí a nedá se to nijak oddělit. Bohužel je to tak, ale úspěch na EURU nemůže vymazat to, co se děje v české kopané."

Skvělá hra české reprezentace na EURU dávala tušit, že o naše hráče bude ve fotbalovém světě velký zájem. Zatím ale tomu tak není. Může to být jeden z důsledků poměrů panujících v českém fotbalu?

"Já si myslím, že to s tím vůbec nesouvisí. Souvisí to spíše s ekonomickými problémy, které panují ve většině klubů téměř ve všech zemích, snad s výjimkou Anglie, kde jsou peníze, je velký zájem sponzorů, velký zájem diváků a je možné tam přestupovat. Samozřejmě anglické kluby pečlivě vybírají, koho nakoupí, do koho budou investovat. V ostatních zemích je přestupový trh velmi umrtven, protože kluby mají ekonomické problémy a zvažují každou korunu. Vzhledem k tomu, že většina špičkových českých reprezentantů už působila v zahraničních klubech a mají většinou dlouholeté smlouvy, tak bylo velmi pravděpodobné, že dres měnit nebudou."

U mikrofonu Radia Praha byl publicista Petr Hartman.