Fotbalová Slavia na rozcestí

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Problémy s odtajněním pravého majitele pražské fotbalové Slavie, vysoké finanční závazky nejstaršího českého fotbalového klubu vůči bývalému majiteli i hráčům - to vše se odrazilo na čtvrtečním protestu fanoušků tohoto kubu během semifinále domácího poháru proti Sigmě Olomouc. Rozsah protestu, který přesáhl únosnou mez, i neudělení Slavii profesionální licence pro příští ročník první ligy dostalo celou kauzu na titulní stránky deníků a do vysílání všech domácích rozhlasů a televizních stanic.

Foto: ČTK
O problémech pražské fotbalové Slavie se ví už dost dlouho, zejména pak o finančních závazcích klubu jak vůči hráčům a personálu, kde se hovoří o zhruba deseti milionech korun, tak vůči bývalému majiteli, britské společností ENIC, které Pražané dluží kolem 100 milionů korun. Podle týdeníku Euro si společnost dokonce najala soukromou detektivní agenturu, která se pokusí zjistit, kam se poděly peníze utržené v minulých letech z prodeje hráčů a získané na prémiích od UEFA za účast v Lize mistrů. Jedná se o téměř půl miliardy korun. Do řešení problémů klubu, který svůj první zápas hrál už v březnu 1896 na Císařské louce, má na svém kontě 17 ligových titulů a proslavily ho takové hvězdy, jako František Plánička či Josef Bican, se chtěl zapojit i předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek. I on však musel konstatovat, že problém je velmi spletitý, a navíc není příliš jasné, kdo je v současnosti faktickým majitelem klubu. Vedení SK Slavia Praha několikrát slíbilo odtajnit většinového majitele klubu, avšak své sliby dosud nesplnilo. Tyto skutečnosti natolik rozlítily skalní fanoušky "sešívaných", jak se podle dresů slavistům přezdívá, že se rozhodli před semifinále domácího poháru obsadit střed hrací plochy na novém slavistickém stadionu v pražském Edenu a žádat vysvětlení. S protestem souhlasil také mluvčí iniciativy "Sešívaní drží spolu" Jiří Vrba:

Foto: ČTK
"Svým způsobem je tiše obdivuji, protože si myslím, že ačkoliv je to určitá limitní, hraniční záležitost, tak vzhledem k tomu, jak se vedení a vlastníci Slavie k tomu chovají, přijde mi to naprosto legitimní akce. Vyjádření jakéhosi nesouhlasu s věcmi, které se tam dějí. Takže ano, souhlasím a tleskám."

Foto: ČTK
Mezi rozvášněné, ale v této chvíli ještě ukázněné fanoušky přišla delegace hráčů s prosbou, aby je nechali hrát a pokusit se vyhrát pohár, což by klubu ulehčilo finančně. Kapitán Karol Kisel navíc oznámil, že společnost Natland Group, která má vážný zájem o majetkový vstup do klubu, hráčům zrovna ten den uhradila třetinu dlužných výplat, které nedostávali prakticky od začátku roku. Fanoušci uposlechli výzev hráčů a spořádaně se vrátili do ochozů. První poločas proběhl bez potíží, do kabin šli hráči za nerozhodného stavu 1:1. V přestávce však fanoušci, či tentokrát spíše rádoby fanoušci, opět vtrhli na hřiště a pokusili se napadnout členy klubového managementu poté, co před nimi vystoupil ředitel Slavie Miroslav Platil. I jeho se dav pokusil napadnout. Protestující se také pustili do šarvátek s policisty, kteří proti nim zakročili. Vzápětí byl zápas ukončen a policisté rozehnali dav na hrací ploše. "My chceme pravdu!" křičeli fanoušci. Část z nich se pokusila proniknout do VIP prostor, odkud prchali diváci. Výsledkem bylo několik rozbitých skleněných vitrín. Fanoušky se pokusil uklidnit i brankář Martin Vaniak. Ze hřiště pak příznivce pomocí rozbušek vyháněla policie. Celkem na hřišti zasahovala zhruba stovka těžkooděnců. Až jejich postup po tribunách donutil fanoušky stadion opustit. Zůstalo po nich několik rozbitých košů, hasících přístrojů a dalšího vybavení stadionu. Celková škoda se pohybuje v řádu stovek tisíc korun. Policie zadržela několik nejproblematičtějších jedinců.

Miroslav Platil  (vpravo),  foto: ČTK
Generální ředitel SK Slavia Praha Miroslav Platil, který šel fanouškům předat zprávu z jednání licenční komise, je jejich chováním zklamán:

"Mohli jsme tu mít evropské poháry a zabili jsme si to sami tím, že jsme hráčům sebrali jejich sportovní výkon. Ztratili jsme renomé a samozřejmě budou i další důsledky, protože jsou tu škody. To všechno lze přičíst na vrub tomu chování. Jestli někomu působí uspokojení to, že způsobil takovou škodu klubu, o němž říká, že mu fandí, tak minimálně musím říct, že tomu já nerozumím."

Jen několik desítek minut po událostech na slavistickém stadionu rozhodla licenční komise Českomoravského fotbalového svazu, že Slavia nesplňuje podmínky pro účast v příštím ročníku nejvyšší soutěže. Předseda komise Bohuslav Pavlík vysvětlil, proč:

Foto: ČTK
"Nebyly předloženy podklady, která by bylo možno vyhodnotit ve vztahu k vlastnické struktuře klubu, nesplacených závazků vůči zaměstnancům či hráčům, nesplacených závazků vůči státům, a co se týče dalších budoucích finančních informací. Tyto informace jsme nedostali, proto jsme rozhodli licenci neudělit."

Spolu se Slavií nedostalo prvoligovou licenci ani Ústí nad Labem. Oba kluby mohou ještě chybějící podklady doplnit a odvolat se k licenčnímu tribunálu. Ten by měl rozhodnout do konce května.

Víru v záchranu pražské Slavie ztrácí už i jediný fotbalista, který s klubem jako hráč získal tři tituly po listopadu 1989. Reprezentační manažer Vladimír Šmicer vidí získání licence pro další ligový ročník jako zásadní krok k přežití klubu. Spoléhá proto na úspěšné odvolání k licenčnímu tribunálu:

Foto: ČTK
"Je tam nějaký termín, poslední deadline je tam do konce května, a potom už jim nepomůže ani svěcená voda. Bohužel se ten čas krátí. Myslím, že situace zřejmě není jednoduchá a vidina, že přijde nějaký silný hráč nebo partner, bude čím dál menší, protože rozřešit tu strukturu, ty dluhy, na to potřebujete čas než dospějete k rozhodnutí, že do toho jdete."

A nutno říci, že zájem společnosti Natland Group pomoci zadlužené fotbalové Slavii trvá i po čtvrtečních dramatických událostech kolem pražského klubu. Firmu podle tiskového mluvčího Rostislava Starého nijak neodradily výtržnosti fanoušků, ani neudělení profesionální licence pro příští ligový ročník:

"My jsme připraveni řešit tu strašně nepřehlednou a složitou situaci ve Slavii. Naším úkolem je rozplést ty struktury. Může se stát, že zjistíme, že ta situace je neřešitelná, ale pevně věříme tomu, že se podaří najít cesty i s věřiteli. Ale všichni k tomu musí přistoupit racionálně."

Rostislav Starý,  foto: ČTK
Jak upřesnil Rostislav Starý, jednání už výrazně pokročila. "Obě strany jsou v zásadě dohodnuty, současný majoritní vlastník Antonín Franc však musí ještě upřesnit některé právně-technické detaily současné struktury Slavie, aby mohla být transakce definitivně uzavřena," uvedla společnost Natland v tiskovém prohlášení. V nejbližších dnech se chystá také nezávislý forenzní audit a činnost zahájí restrukturalizační tým. "Jeho součástí by měl být i zástupce fanoušků," doplnil tiskový mluvčí společnosti Natland Group Rostislav Starý.

Generální ředitel SK Slavia Praha Miroslav Platil ve vysílání České televize předal osobní vzkaz těm skutečným fanouškům klubu:

"Já vzkážu to, že pracujeme pořád velmi intenzivně a opravdu to, co vím, směřuje k tomu, že obhájíme licenci pro příští ročník a klub stabilizujeme. Samozřejmě s tím, že budeme potřebovat jejich podporu z hlediska návštěvnosti stadionu. Bude to trvat jistě minimálně jeden, dva roky. Důležité pro mne je to, že zástupci společnosti Natland Group za prvé vstupem ekonomickým deklarují vážný zájem, a za druhé to projevili i před licenční komisí."

Až nejbližší dny a týdny ukáží, zda se fotbalový národ v Česku bude moci i nadále těšit na neopakovatelná derby pražských "S", tedy Sparty a Slavie.

klíčové slovo:
spustit audio