Nemocnice nemusí mít od května vyčleněná speciální lůžka pro covid-19

Nemocnice nebudou muset mít od neděle 1. května vyčleněná speciální lůžka pro pacienty s covidem-19. Ministerstvo zdravotnictví také ruší 13 dříve přijatých protikoronavirových mimořádných opatření. Některá ale dál pokračují ve vyhlášce o epidemiologické bdělosti pro onemocnění covid-19, která vyšla v pátek ve sbírce zákonů. Podobný systém funguje u jiných nemocí, například pro chřipku, spalničky nebo tuberkulózu.

Končí také opatření, podle kterého musí osoby po překročení státní hranice strpět kontrolu příznaků infekčního onemocnění. Testovací místa také nebudou muset hlásit výsledky antigenních testů do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN).

V pátek přibylo v Česku 1436 potvrzených případů nákazy covidem-19, zhruba o 700 méně než před týdnem. O tři pětiny se v mezitýdenním srovnání snížil i počet podezření na opakovanou nákazu, v pátek jich bylo 241. Epidemie koronaviru tak dál slábne. Nicméně méně se testuje. Dál se snižuje takzvané incidenční číslo. Na 100.000 obyvatel připadlo v uplynulých sedmi dnech 97 nakažených, minulý pátek byla týdenní incidence na hodnotě 131.