Neovlivní.cz: I druhý audit EK potvrdil Babišův střet zájmů

Audit Evropské komise k zemědělským dotacím konstatuje, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a dál ovládá holding Agrofert. Firma tak nemá nárok na dotace z Evropské unie. O finální zprávě informoval s odvoláním na vysoce důvěryhodný zdroj server Neovlivní.cz. Komise již dříve konstatovala Babišův střet zájmů v případě strukturálních fondů EU, nyní podle serveru došla k totožnému závěru i u zemědělských dotací. Dokumenty jsou zatím v anglické verzi, oficiální český překlad se připravuje. Andrej Babiš závěry auditu o zemědělských dotacích pro Agrofert nezná. Znovu odmítl tvrzení, že je ve střetu zámů. Česko podle něj kvůli záležitosti nepřijde o žádné peníze z evropských zdrojů.

Předchozí audit, který se týkal dotací ze strukturálních fondů EU, potvrdil, že premiér porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů. Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Babiš má podle závěrů auditorů přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy, do kterých vložil svou firmu Agrofert.

Ministerstvo, fond ani Agrofert zatím finální zprávu auditu nemají

Ministerstvo zemědělství ani Státní zemědělský intervenční fond zatím finální zprávu Evropské komise k auditu zemědělských dotací pro Agrofert nemají. ČTK to sdělili mluvčí těchto úřadů. Mají pouze materiály na dvoustranné jednání, které je plánované na konec ledna. Situaci nechtějí dále komentovat, protože se celá situace ještě prošetřuje. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky ani firma nemá žádné informace, v médiích se podle něj objevují jenom nepodložené spekulace. Hanzelka trvá na tom, že koncern, který do února 2017 před vložením do svěřenských fondů vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO), postupoval podle zákonů.