Nezaměstnanost v Česku klesla v říjnu na 5,9 procenta

Nezaměstnanost v České republice klesla v říjnu na 5,9 procenta ze zářijových šesti procent. Lidí bez práce bylo 430.432, což je nejméně od února 2009. Oznámil to Úřad práce ČR. Meziročně je pokles nezaměstnanosti výraznější, loni v říjnu činila 7,1 procenta a bez práce bylo o 89.206 lidí více. "V nadcházejících měsících by mohla nezaměstnanost stagnovat nebo, s postupným utlumováním sezónních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou, mírně vzrůst. V meziročním srovnání by měla zůstat na nízkých hodnotách," uvedla generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Z celkového počtu nezaměstnaných bylo v říjnu 413.314 lidí, kteří byli schopni okamžitě nastoupit do práce. Volných pracovních míst meziměsíčně mírně ubylo, zaměstnavatelé jich nabízeli 107.324. Na jedno volné pracovní místo tak nyní připadají čtyři uchazeči. Nejvíce lidí, víc než 15, se uchází o jedno místo na Ústecku. Následují okresy Bruntál, Karviná a Most. Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem například o pomocné pracovníky ve výrobě, montážní dělníky, kováře a nástrojáře, řidiče nákladních automobilů, autobusů a tramvají, pracovníky v oblasti ochrany a ostrahy či obsluhu pojízdných zařízení. Přednost dávali kvalifikovaným specialistům s praxí.

Mezi jednotlivými kraji mají nejnižší míru nezaměstnanosti Plzeňský kraj, Jihočeský kraj a Praha, a to shodně 4,3 procenta. Nejhůře je na tom Ústecký kraj, kde podíl nezaměstnaných na konci října činil 8,9 procenta. Nezaměstnaní nad 50 let, kteří tvořili 30,6 procenta z celkového počtu uchazečů. V mezinárodním srovnání se Česká republika podle Úřadu práce drží dlouhodobě pod evropským průměrem nezaměstnanosti, který je 9,1 procenta. Podle posledních sezónně očištěných údajů evropského statistického úřadu za září mělo Česko míru nezaměstnanosti 4,8 procenta, druhou nejnižší po Německu.