Nezaměstnanost v září klesla na tři procenta

Foto: pashminu / Pixabay CC0

Nezaměstnanost v Česku v září klesla na tři procenta. To je nejmenší zářijová hodnota od roku 1996. Výrazně zpomalil průmysl. Podle analytiků je za tím načasování celozávodních dovolených ve velkých podnicích. Tržby obchodů stále rostou kolem pěti procent, zpomalení se dá čekat v příštím roce.

Foto: Jan Langr,  ČT24
Na jedno volné pracovní místo připadá stejně jako v srpnu v průměru 0,7 uchazeče. V uplynulém měsíci došlo k dalšímu oživení pracovního trhu, říká mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková:

"Skončily dovolené a firmy opět rozjely naplno výrobu. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona."

Zaměstnavatelé mají největší zájem o dělníky, uklízeče a pomocníky v hotelích, řidiče nákladních automobilů, tahačů, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče nebo kuchaře. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout, nebo stagnovat, blíží se totiž Vánoce. Podle Tomáše Surky z poradenské společnosti Devire mnoho firem zvažuje do výroby zavést robotizaci.

"Společnosti mají problém s tím, že nemohou najít nové pracovníky a držet tak svůj velmi optimisticky nastartovaný růst. Proto mnoho z nich uvažuje, že by se orientovalo na nábor pracovníků v zahraničí, případně, že by část výroby mohli v nejhorším případě přesunout někam jinam."

Nejméně lidí bez práce je v Pardubickém kraji

Nejnižší nezaměstnanost je v Pardubickém kraji, a to 1,9. Podle ředitele Úřadu práce v Pardubicích Petra Klimpla je v kraji hodně různorodých odvětví, která chtějí zaměstnat velké množství lidí. V regionech Pardubického kraje ani není tolik sociálně vyloučených lokalit, kde je obvykle vyšší podíl lidí bez práce.

Malá nezaměstnanost - 2 procenta je i v Jihočeském a Plzeňském kraji, v Praze pak 2,1 procenta. Naopak nejvyšší, 4,6 procenta, je v Moravskoslezském kraji, v Ústeckém kraji dosáhla 4,5 procenta.

Za zpomalením průmyslu jsou celozávodní dovolené

Foto: pashminu,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED
V srpnu výrazně zpomalil průmysl. Růst činil jen 1,9 procenta z červencových 10,3 procenta. Klesla výroba aut a produkce v chemickém a farmaceutickém průmyslu. Podle analytiků jsou za poklesem celozávodní dovolené ve velkých podnicích. Vliv dovolených se promítl hlavně do výroby motorových vozidel, kde sedmiprocentní růst v červenci vystřídal šestiprocentní pokles v srpnu, řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Firmy začíná trápit zdražování energií, pohonných hmot i růst mzdových nákladů. Stavební výroba v srpnu zpomalila meziroční růst na necelých 12 procent. Proti červenci je to pokles o 4 procenta.

Tržby obchodů se stále drží kolem pěti procent. Podle ekonomů přijde zpomalení až v příštím roce. Lidé již začínají spořit na horší časy, proto i růst maloobchodních tržeb začne pomalu klesat. Tržby znovu rostly hlavně internetovým obchodům a zásilkovým službám. Na prodej mělo v srpnu vliv taky teplé počasí, říká Marie Boušková ze statistického úřadu. "Nadstandardní zájem byl o přenosné klimatizace, větráky, ale také například bazény či potřeby pro zahradu."