Nezaměstnanost se v červnu zvýšila jen o desetinu procenta. Na podzim však může začít růst

Foto: František Tichý, archiv ČRo

Na úřad práce přišlo v červnu 38 a půl tisíce lidí a nezaměstnanost dosáhla 3,7. Oproti minulému měsíci stoupla jen o desetinu procenta. Zaměstnanost se zatím daří udržet i díky kurzarbeitu, tedy příspěvku na mzdy. Může se stát, že některé podniky s propouštěním teprve začnou.

Mezi nově nezaměstnanými jsou i Češi, kteří přišli o práci v zahraničí, dodává ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD.

"Nejčastěji tito lidé přicházejí do evidence z oblasti služeb, pohostinství, hotelnictví, dopravy a cestovního ruchu. Stále se hlásí i ti, kteří přišli o práci v těchto sektorech v Rakousku, Itálii, Německu nebo ve Švýcarsku."

Volných míst je zatím přes 330 tisíc. U tří ze čtyř se však nabízí finanční ohodnocení zhruba na úrovni minimální mzdy. Zaměstnavatelé nejčastěji hledají zedníky, kuchaře nebo řidiče nákladních vozidel.

Jakým směrem se ekonomika vydá, bude jasné na podzim

Petr Dufek | Foto: Jana Přinosilová,  Český rozhlas

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla v červnu v Pardubickém kraji, konkrétně 2,6 procenta. Naproti tomu v Moravskoslezském kraji bylo bez práce 5,4 procenta obyvatel. Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenalo v červnu 40 okresů, největší, o osm procent, Mladoboleslavsko.

Jakým směrem se bude ekonomika vyvíjet, bude jasnější až později. Jak dodal ekonom ČSOB Petr Dufek, například signály z automobilového průmyslu nejsou pozitivní. Firmám teď pomáhá i kurzarbeit.

"Počet firem zúčastnících se kurzarbeitu je několik desítek tisíc, jde o velmi významný faktor. Otázkou je, co bude poté, až kurzarbeit skončí. Tady si myslím, že nikdo nedokáže přesně říct, jak se bude nezaměstnanost vyvíjet na podzim."

Karel Havlíček  | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Stát už lidem proplatil mzdy za 14 miliard korun. Sociální demokraté podporují prodloužení programu Antivirus až do konce roku. To, že by vláda mohla kurzarbeit prodloužit, minulý týden připustil i ministr průmyslu Karel Havlíček za hnutí ANO.

Ministr Hamáček: Antivirus zachránil každé čtvrté pracovní místo

Ministr vnitra Jan Hamáček dodal, že typický zaměstnanec, který dostává podporu z programu Antivirus, pracuje v malé firmě, které jsou nejvíc zasažené.

Jan Hamáček,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

"Díky tomuto dobře fungujícímu programu nemáme v ČR masivní nárůst nezaměstnanosti. Já jsem přesvědčen, že kdyby tento program nebyl, tak to číslo by bylo minimálně dvojnásobné. Z programu Antivirus bylo celkem od jeho počátku podpořeno 700 tisíc konkrétních zaměstnanců, což de facto znamená, že díky tomuto programu jsme udrželi každé čtvrté pracovní místo."

Podle dat Eurostatu mělo Česko za květen nejnižší míru nezaměstnanosti v celé Evropské unii. Ministerstvo práce už dřív uvedlo, že očekává zvýšení nezaměstnanosti kvůli koronavirové krizi zhruba až o pět procentních bodů. Nezaměstnanost by tak dosahovala více než osmi procent.

Pokud se nezaměstnanost skokově zvýší, Maláčová navrhne zvýšení podpory

Foto: Hana Tichá,  Flickr,  CC BY-NC 2.0

Zatím úřady na podporách v nezaměstnanosti vyplatily zhruba miliardu korun, uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

"Průměrná mzda je 34 tisíc korun a průměrná podpora v nezaměstnanosti je v tuto chvíli 8700 korun. Tam vidíte ten obrovský nepoměr. Lidé, kteří celý život pracovali a odváděli nemalé pojistné, pak přijdou nezaviněně kvůli koronaviru o práci. Je velmi nespravedlivé, aby šli na tu velmi nízkou podporu v nezaměstnanosti. Říkala jsem, že bych chtěla vidět spravedlivý poměr mezi výší mzdy a výší podporu v nezaměstnanosti. A také jsem řekla, že pokud nám nezaměstnanost masově poskočí, definuji to přes desítky tisíc nově nezaměstnaných, tak navrhnu navýšení podpory v nezaměstnanosti."

Jana Maláčová,  foto: ČTK / Roman Vondrouš

Ministerstvo práce chystá do budoucna balíček na podporu zaměstnanosti, který by měla ministryně Maláčová předložit v srpnu. Počítá se s pravidly pro dlouhodobý kurzarbeit či s regulací pracovních agentur. Odstupné by také nemělo mít nově vliv na podporu v nezaměstnanosti. Podpořit se má i digitalizace úřadů práce.