Pracovních míst je víc než nezaměstnaných

Ilustrační foto: Věra Staňková, ČRo

Nezaměstnanost v Česku opět klesla. Bez práce bylo v říjnu jen 2,8 procenta lidí, nejméně od června 1997. Zároveň se zvýšil počet volných míst. Zaměstnavatelé hledali víc než 316 tisíc pracovníků, tedy o 100 tisíc víc než je nezaměstnaných. Těch je nejvíc na Karvinsku, Mostecku a Ostravsku. Největší poptávka firem je naopak v Praze a Středočeském kraji.

Kateřina Sadílková,  foto: archiv Úřadu práce
V mezinárodním srovnání máme podle dat Eurostatu z letošního září nejnižší míru nezaměstnanosti z celé Evropské unie, uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

"Číslo je nízké z toho důvodu, že se české ekonomice zatím daří, dále se zde promítají sezónní vlivy, turistická sezóna teprve končí a také je to díky aktivitám Úřadu práce."

Navíc klesá počet i podíl osob, které jsou bez práce déle než 12 měsíců. Za rok se podíl snížil o 7,6 procent, za dva roky o víc než 11.

Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o dělníky na stavby, montážní dělníky, uklízeče, řidiče kamionů, skladníky, svářeče nebo pomocné kuchaře. Tradičně velká poptávka je také po technických profesích napříč všemi obory. Podle Kateřiny Sadílkové už řada zaměstnavatelů zmírnila své požadavky. Například už tak striktně nevyžadují úplnou profesní způsobilost, dosaženou úroveň vzdělání a praxi v oboru. Důležitý je pro ně především zájem o danou pozici a ochota učit se novým věcem.

Růst mezd se blíží ke svému stropu

"Obecně mezi zaměstnanci není zájem o pozice v logistice, jsou to sklady, ve službách, obchodní řetězce, úklidy, stavebnictví, ale i ve školství nebo státní správě a lékařství. Zjednodušeně není zájem o hůře placené nebo psychicky a fyzicky náročné práce. Zájemci mají možnost si vybrat a dají přednost jednodušší nebo lépe placené práci," uvádí jednatel personální agentury Student Jan Zábranský.

Jak dodal, růst mezd se pomalu blíží ke svému stropu, kdy se to firmám ještě vyplatí.

"Je důležité si uvědomit, že bezhlavé navyšování situaci v tuto chvíli nevyřeší, protože se potom jedná o přelévání lidí z jednoho provozu do druhého. Pro zaměstnavatele to přestává být zajímavé, a někteří zvažují odchod z ČR."

Továrny v Česku se už bez cizinců neobejdou

Ilustrační foto: Věra Staňková,  ČRo
Se sháněním zaměstnanců mají firmy problém, což omezuje růst celé ekonomiky. Podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera hledají firmy alternativní řešení, což se projevuje ve vyšší nabídce zkrácených úvazků. Podle analytiků by v listopadu mohla nezaměstnanost ještě klesnout, pokles zastaví nástup zimy.

Nejnižší míru nezaměstnanosti už podruhé za sebou vykázal Pardubický kraj, kde v říjnu podíl klesl na 1,8 procenta. Za ním následují Jihočeský a Plzeňský kraj s 1,9 procenta a Praha se dvěma procenty. Naopak nejvyšší je nadále v Moravskoslezském (4,4 procenta) a v Ústeckém (4,3 procenta).

Továrny v Česku se už delší dobu neobejdou bez cizinců, což je i případ Plzeňského kraje. Nyní tam pracuje téměř 40.700 občanů ze zemí EU, což je výrazně více než před poslední hospodářskou krizí. Jde zejména o Slováky, Rumuny a Bulhary. V kraji ale proti loňsku šestinásobně stoupl počet cizinců ze třetích zemí, kteří potřebují k práci povolení. V regionu je takových cizinců přes 7100.