Nezávislé osobnosti mají šanci

Logo KDU-ČSL

Do Poslanecké sněmovny se po letošních červnových volbách mohou kromě představitelů politických stran dostat i nezávislé osobnosti. Ty totiž obsadí uvolněná místa po Občanské demokratické alianci na společných kandidátkách bývalé čtyřkoalice. Blíže již Milena Štráfeldová.

Odchodem Občanské demokratické aliance z bývalé čtyřkoalice se na kandidátkách uvolnilo až sedmnáct míst. Ta po dohodě Unie svobody a lidovců obsadí zástupci nezávislých občanských iniciativ a neziskového sektoru. Média sice v minulých dnech spekulovala o řadě známých jmen, jak ale uvádí tiskový mluvčí KDU-ČSL Ondřej Jakub, o výběru nezávislých osobností se nakonec rozhoduje ne v Praze, ale v jednotlivých krajích:

"Mechanismus výběru se zcela přenesl na naše krajské organizace, kde spolu vyjednávají krajská vedení Unie svobody a KDU-ČSL. Jednání probíhají zdárně a myslím, že v tomto týdnu již dojde k uzavření jmen a k dohodě v každém kraji."

Logo KDU-ČSL
V současné době byly kandidátky o nezávislé osobnosti doplněny už asi v polovině krajů. Jedním z nich je i Praha, kde byli na kandidátku koalice zařazeni například evangelický duchovní Svatopluk Karásek, herečka Táňa Fischerová nebo předseda Helsinského občanského shromáždění Petr Pospíchal. Ten o účasti nezávislých osobností ve volbách uvedl:

"Je to v každém případě výrazné posílení akceschopnosti občanského sektoru, aby tedy občanský sektor nestál na okraji, ale aby stál v centru dění, protože veřejné záležitosti se přeci týkají občanů, a nikoliv politických stran."

Účast nezávislých osobností ve volbách vyvolává ovšem i otázku, nakolik budou v případě svého zvolení vůči Koalici loajální. Například Táňa Fischerová si i ve vysoké politice chce uchovat svoji nezávislost.

"Já si myslím, že celý život se snažím to svědomí vždycky mít jako hlavní. A to se nedá snad už teď zapomenout, to je prostě v člověku."

Na nebezpečí, že nezávislé osobnosti budou ve sněmovně vystupovat nekoordinovaně, a ohrozí tak pozici Koalice, upozorňují i některí politologové. Místopředseda Unie svobody Robert Kolář se ale "neřiditelnosti" nezávislých osobností neobává. Ve skutečnosti mohou podle něj nezávislí na kandidátkách Koalice reálně obhájit pouze tři až čtyři volitelná místa.