NKÚ: Podporu pro menší podniky získalo promile firem, přínosy stát nehodnotí

Podporu 2,3 miliardy korun pro malé a střední podniky na poradenství, marketing a vzdělávání či na inovace pro boj s nemocí covid-19 získalo jedno promile všech menších firem. Nebude tak mít velký dopad na celý sektor, uvedl dnes Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v tiskové zprávě k prověrce podpory. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které peníze rozdělovalo, navíc podle kontrolorů nedokáže vyhodnotit přínosy podpory.

Kontrolní úřad prověřoval peníze na poradenství, marketing a vzdělávání pro menší firmy rozdělované ministerstvem v letech 2015 až 2020 z evropského operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Peníze by měly podnikům třeba pomoci na začátku podnikání nebo usnadnit přístup na zahraniční trhy.

U podpory marketingu se cílové ukazatele dokonce od roku 2015 navzdory vyplácené podpoře neustále zhoršovaly. Podle kontrolorů také není jasné, zda a jak podpora pomohla podnikům zvýšit export. Podpora na vzdělávání byla určena na budování školicích středisek, ale MPO podle prověrky nesledovalo, jestli podniky využívají střediska pro stanovený účel. "Teprve v průběhu kontroly NKÚ ministerstvo průmyslu a obchodu zavedlo, že podniky musí předkládat přehled o vytíženosti školicího střediska," uvedla mluvčí NKÚ.