Noc na hradě Cornštejn na Znojemsku přiblíží život netopýrů

Život netopýrů přiblíží v sobotu 6. září noční program na hradě Cornštejn na Znojemsku. "Kromě povídání o netopýrech a jejich zvláštním způsobu života budou mít návštěvníci možnost uvidět zblízka živé netopýry a poslouchat jejich hlasy v běžné přírodě lidským uchem neslyšitelné," řekla ČTK Jiřina Jarošová z pořádajícího Jihomoravského muzea ve Znojmě. Kromě netopýrů bude Netopýří noc zaměřena i na poznávání noční krajiny Podyjí. Při zimním spánku bývá na Cornštějně každoročně zastiženo kolem 15 netopýrů šesti druhů. Akce je součástí Evropské netopýří noci, která se koná na mnoha místech kontinentu letos již posedmé.

Netopýří noc v Podyjí spoluorganizuje Správa Národního parku Podyjí a Česká společnost pro ochranu netopýrů. Zajímavostí je, že netopýří trus používají podle Marcely Mikeskové z Českého svazu ochránců přírody ke hnojení ve Křtinách na Blanensku. V kopuli místního kostela se totiž uhnízdila velká netopýří kolonie a místní zahrádkáře vydatně zásobuje kvalitním hnojivem. V kopuli jich je prý na 500.

Létající savec podle Mikeskové patří mezi živočichy, kteří jsou hojně opředeni mýty. "Nejznámější je ten, že se netopýr dokáže zamotat do vlasů. Toto tvrzení ale není podloženo. Před časem Jiří Gaisler udělal pokus se dvaceti studentkami. Vkládal jim do vlasů netopýry a ani jeden se nezamotal," řekla Mikesková. Netopýři jsou důležití pro přírodu - živí se nepříjemným hmyzem. Lidé, kterým vletí netopýr do bytu a nebude ho chtít opustit, by měli podle Mikeskové kontaktovat nejbližší stanici pro handicapované živočichy ČSOP.