Týden v ČR

Ministr zahraničí Jan Kavan (vpravo) se 26. června v Praze setkal s předsedou Valného shromáždění OSN Han Sung-suem, kterého by mohl od 10. září v případě zvolení vystřídat ve funkci. O Kavanově kandidatuře na post předsedy 57. Valného shromáždění OSN má…

Česká republika bude mít pravděpodobně poprvé v historii svého zástupce v čele zasedání Valného shromáždění OSN. Stane se jím dosavadní šéf české diplomacie Jan Kavan. Cestu k této prestižní funkci mu uvolnilo Bělorusko, které svoji kandidaturu na předsednictví oficiálně stáhlo.

Ministr zahraničí Jan Kavan  (vpravo) se 26. června v Praze setkal s předsedou Valného shromáždění OSN Han Sung-suem,  kterého by mohl od 10. září v případě zvolení vystřídat ve funkci. O Kavanově kandidatuře na post předsedy 57. Valného shromáždění OSN má ještě jednat česká vláda,  foto: CTK
Podle českého velvyslance při OSN Hynka Kmoníčka prosazení kandidatury ministra Jana Kavana nebylo snadnou záležitostí. Šance se totiž snížíly v důsledku nedávných nelichotivých výroků premiéra Zemana na adresu Palestinců, které pobouřily arabské státy. Mnozí pozorovatelé ale upozorňují na řadu dalších souvislostí. Např. Petruška Šustrová z Lidových novin se domnívá, že ministr Kavan se dostal do situace, kterou vůbec nezvážil:

"Jeho strana, která zvítězila ve volbách, doposud to vypadá, že bude mít ve sněmovně 101 křesel. A jestliže má jeden poslanec soustavně chybět, no tak to samozřejmě dělá velký problém. A podle mého názoru, považuje-li pan Kavan tu funkci za důležitou - funkci předsedy VS OSN, tak by se asi měl vzdát mandátu. Pro mě je velké překvapení, že to nedělá. Já nevím, co je důležitější, ale rozhodně přece nemůže zanedbávat ani jedno ani druhé. Já neumím pochopit, proč pan Kavan chce, abych tak řekla, sedět na dvou židlích."

Hlavním důvodem, proč Jan Kavan chce zastávat obě funkce, je podle Petrušky Šustrové to, že ministr myslí "na zadní kolečka". Jeho nová funkce totiž trvá pouze rok.


Hana Marvanova,  foto: CTK
Poslední sporné body z programu nové vlády byly ve středu vyřešeny. Sociální demokraté a Koalice proto v těchto dnech vyjednávají o obsazení jednotlivých ministerstev. Stranické špičky oznámily, že Koalice získá v nové vládě 6 křesel - lidovci a unionisté si je rozdělí napůl. Předsedou Poslanecké sněmovny bude člen sociální demokracie, místopředsedů bude mít Sněmovna 6. Další podrobnosti, včetně konkrétních jmen, budou sociální demokraté a Koalice upřesňovat v pondělí. Na závěr středeční schůzky to řekl předseda sociálních demokratů Vladimír Špidla:

"Dospělo se k programové dohodě a dospělo se k dohodě procesní. Začíná jednání o struktuře vlády."

Její program je už hotov. Koalice podle šéfky unionistů Hany Marvanové až na drobnosti ustoupila požadavkům sociálních demokratů na pomalejší snižování rozpočtového schodku, plošné dětské přídavky a majetková přiznání:

"Směr toho, jaká bude ta vhodná forma v zákoně, je důsledný postih majetkové hospodářské trestné činnosti a daňové nekázně, daňových nedoplatků."

Ve čtvrtek však Hana Marvanová rezignovala na funkci předsedkyně Unie svobody-Demokratické unie, protože nesouhlasí s programem vznikající vlády.


Prezident rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda  (RFE/RL) Thomas Dine a ředitelka českého Rádia Svobodná Evropa  (RSE) Olga Kopecká oznámili 2. července na tiskové konferenci v Praze,  že RFE/RL přestane k 30. září po 52 letech vysílat v českém jazyce. O ukončení financování vysílání rozhodla ve Washingtonu rada guvernérů RFE/RL. Kopecká informovala o tom,  že chce nalézt náhradní zdroj peněz a pokračovat dál,  foto: CTK
Rozhlasová stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio svoboda možná přestane v září po 52 letech vysílat v českém jazyce. Důvodem jsou finance. O ukončení financování vysílání, které ročně přišlo zhruba na 19,5 miliónu korun, z čehož americká strana hradila zhruba třetinu, rozhodla ve Washingtonu rada guvernérů této stanice. Podle ředitele stanice Thomase Dina Američané potřebují peníze na rozšíření vysílání do jiných zemí v souvislosti s bojem proti terorismu. Někteří pozorovatelé soudí, že zřejmě už došlo na hlasy, podle kterých vysílání po pádu komunismu ztratilo svůj smysl. Nemyslí si to ale ředitelka českého Rádia svobodná Evropa Olga Kopecká, posluchačům této stanice známá ve vysílání jako Olga Valeská:

"Mně je to samozřejmě velmi líto. Bylo to pro nás všechny velmi, velmi nemilé překvapení, vlastně šok. Já se domnívám, že českého vysílání Rádia Svobodná Evropa je ještě zapotřebí. Já se ovšem nevzdávám. Domnívám se, že by snad bylo možné ty peníze na naše vysílání získat ještě nějak jinak a chci v té věci podniknout řadu kroků. Já bych totiž ráda, aby naše vysílání doprovodilo Českou republiku až do Evropské unie."

Stanice, jejíž vysílání patřilo během čtyř desetiletí komunistického režimu k jedněm z mála zdrojů svobodných informací pro československé občany, přesídlila v roce 1994 z Mnichova do Prahy. Před sedmi lety začala vysílat své pořady ve spolupráci s Českým rozhlasem na okruhu Český rozhlas 6.


Po dvanácti letech v zámořské hokejové lize se domů, do Pardubic, vrátil jeden z nejlepších světových brankářů Dominik Hašek. Tentokrát natrvalo. Svou hvězdnou kariéru definitivně ukončil. Získal skoro všechno, co hokejista v NHL získat může. Krátce poté, co po dvanáctiletém čekání vyhrál Stanley Cup s týmem Detroit Red Wings, oznámil, že s hokejem končí. Jak sám řekl po příletu do Prahy, rozhodnutí to nebylo jednoduché:

"Když slyšíte třičtvrtě hodiny v kuse "ještě jeden rok", tak to není jednoduché. Navíc spoluhráči se k tomu tématu vraceli. Já jsem o tom nechtěl mluvit, ale chodili za mnou a říkali, že určitě se uvidíme příští rok. Když jsem si ale potom v klidu s manželkou, tak týden, deset dní potom, sedli, tak jsme se rozhodli jednoznačně pro to, na co jsme se vlastně připravovali, když vyhraju Stanley Cup. Jako rodina jsme se ale jednoznačně rozhodli, že je čas vrátit se do České republiky."

Dominik Hašek se chce plně věnovat obchodu a svým čtyřem fimám - Dominator, Hašek Sport, TP Louisville a Šampión.