Týden v ČR

Praha Modřany, Foto: ČTK

Dnes se budu věnovat jedinému tématu - povodním sužujícím řadu dní Českou republiku.

Metly v jižních Čechách,  Foto: ČTK
Celými Čechami se od jihu k severu přelila dvousetletá voda. Zanechala za sebou zničená historická centra jihočeských měst, nedozírné majetkové škody a to nejhorší - oběti na lidských životech. Když na jihu Čech voda opadávala, na severu ještě řeky kulminovaly a lidé měli to nejhorší před sebou. S ničivou vodou bojovalo v polovině týdne na 4 tisíce policistů, 9 tisíc hasičů a 2 tisíce vojáků. Své bydliště muselo opustit na 200 tisíc lidí.

Premiér Vladimír Špidla proto přistoupil k mimořádnému opatření:

"Letošní povodně dosáhly mimořádné velikosti a rozsahu a ohrožují životy a majetky mnoha lidí. Proto jsem rozhodl, v souladu s pravomocí, kterou mi dává Ústava, a vyhlašuji pro území hlavního města Prahy, Středočeského kraje, Jihočeského kraje, Plzeňského kraje a Karlovarského kraje z důvodu značného rozsahu ohrožení životů, zdraví a majetku v důsledku rozsáhlých povodní nouzový stav."

Ten platí do půlnoci 22. srpna. Během této doby mohou být omezena některá práva. Spolu s vyhlášením nouzového stavu premiér Špidla nařídil celou řadu opatření - evakuaci osob, zákaz vstupu a pohybu osob na zaplavených územích s výjimkou záchranářů či povinnost pomoci či poskytnout věcné prostředky k řešení krizové situace.

Písek,  Foto: ČTK
Záplavy začaly nejdříve v jižních Čechách, kde hejtman vyhlásil stav nebezpečí. Zcela pod vodou se ocitla perla jižních Čech - historický Český Krumlov, kde byl stržen most. Také přes nejstarší kamenný most ve střední Evropě v Písku se celé úterý valily proudy vody, vidět byly pouze starobylé sochy.

Voda začala postupovat k dolním tokům jihočeských řek. Přehrady začaly naplno upouštět vodu, řeky se stále více rozvodňovaly a na Prahu se začala valit Vltava. Původně primátor Igor Němec hovořil o dvacetileté vodě, pak o padesátileté a nakonec o vodě stoleté. I tyto předpovědi však vzaly za své. Vltavou se valilo kolem pěti tisíc krychlových metrů vody za vteřinu. Když hrozilo, že voda protrhne i narychlo postavené protipovodňové bariéry, přikročili záchranáři k evakuaci některých čtvrtí podél Vltavy:

"Vyzýváme všechny občany, aby jednak zachovali rozvahu v každé situaci, aby si připravili balíček oblečení, potravin a osobních léků pro čtyři dny pobytu mimo domov. Podle pokynů policie a hlasových sirén se poté odeberou na shromaždiště. Další evakuační zóna je Praha sedm," uváděl mluvčí pražské radnice Martin Kupka.

Pohled na rozbouřenou Vltavu v Praze,  Foto: ČTK
Protipovodňová bariéra vydržela, Vltava přestala stoupat, Praha má nejhorší za sebou. Nadále je však pod vodou asi osm procent města. Zcela paralyzovaná je pražská doprava, začaly úklidové práce. Podle primátora Igora Němec však zatím není důvod k jásotu. V Praze 8 ještě koncem týdne pokračovala evakuace obyvatel a oblast byla hermeticky uzavřena za pomoci armády. Škody už se v Praze odhadují v řádech miliard až desítek miliard korun. Primátor Igor Němec ve čtvrtek ráno sdělil:

"Krizový štáb se rozhodl a pověřil mě, abych požádal ministryni školství, aby byly prodlouženy v některých oblastech dětské prázdniny. V tuto chvíli se organizují štáby, které budou provádět prohlídky obydlí. Jsou to statici, zástupci elektrovodných závodů, plynaři, stavebníci, tak, aby se občané mohli do těchto objektů vrátit. Co Praha nyní potřebuje, to jsou vysoušeče, agregáty a technika na čerpání vody. Máme řadu nabídek z okolních měst a ze zahraničí. Využijeme je."

Stanie metra Vltavská,  Praha,  Foto: ČTK
Povodeň ve čtvrtek trvala v pražském metru. Stanice Českomoravská se vylévala do Vysočanské, zaplaveny byly stanice Malostranská a Staroměstská. Na trase B je porušena i stěna podzemní dráhy. Voda se do metra dostala i kanalizací, do stanice Nádraží Holešovice tekla ze stavby prodloužení metra. Tlakové uzávěry metra podle primátorova náměstka Martina Hejla prolomeny nebyly, ale škody jsou obrovské:

"Naše odhady škod se posouvají minimálně k jedné miliardě, spíše více. Obnovení provozu bude zcela určitě v řádu mnoha týdnů z důvodů nejen technických, ale i hygienických - vyčištění od nánosů."

Na konci týdne, kdy jižní Čechy začaly počítat nedozírné škody, pokračovala povodeň na sever republiky, kde začalo hrozit Labe. Rozvodněné řeky dramaticky ohrožovaly chemičky na Mělnicku. Nejvážnější situaci hlásila zaplavená neratovická Spolana. Voda zalila i objekt bývalé amalgámové elektrolýzy a okolní půdu, která je zamořena rtutí, a ohrožovala další objekty, zamořené jedovatými dioxiny. Podle vedení Spolany by se kontaminovaná zemina neměla dostat za brány podniku. Tomu ale podle toxilogolického experta Greenpeace Martina Hojsíka nevěří ekologičtí aktivisté, kteří situaci monitorují:

"Když budou dioxiny vyplavené, bude voda kontaminovaná. To ohrožení je takové, že může pak dojít k naplavování dioxinů na pole nebo do domů. Odtud se mohou dostávat přímo nebo prostřednictvím potravinového řetězce do lidí."

Prezidenty Havel,  Praha,  Foto: ČTK
Prezident Václav Havel se ve středu vrátil ze zdravotní dovolené v Portugalsku do Prahy. Z letiště odjel do pražských ulic a seznámil se přímo v terénu s následky záplav. Ocenil vládu a její práci, kterou odvádí v boji se záplavami. Současně vyzval občany k solidaritě a spolupráci a varoval politické strany, aby vzniklou situaci nevyužívaly k politickému boji.

Česká republika je doslova zavalena nabídkami pomoci ze zahraničí. Komunikaci se světem má na starosti ministerstvo zahraničí. Konkrétní úkoly nám přiblížil šéf jeho tiskové odboru Karel Borůvka:

"Jednat s partnery v zahraničí, registrovat tyto nabídky a ve spolupráci s dalšími orgány státní správy, s regiony, specifikovat potřeby našeho státu v tuto chvíli."