Zprávy Radia Praha

O projektech na pomoc z EU bude jednat vláda v neděli

Vláda bude rozhodovat o konkrétní podobě projektů obnovy a rekonstrukce infrastruktur poničených povodněmi, na který slíbila přispět Evropská unie z programu ISPA, na nedělním zasedání. Návrh kabinetu předloží ministr pro místní rozvoj Pavel Němec, řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Evropská komise již vyjádřila obavy z pomalé přípravy, ale ministr zatím termínové potíže nepředpokládal. "Já se domnívám, že v tuto chvíli jsme v termínech, které nám umožní čerpat příslušné finanční zdroje," dodal ministr Sobotka. Příprava projektů je podle něj vedle ministerstva pro místní rozvoj také v kompetenci ministerstev životního prostředí a dopravy a dosud probíhala jednání, v jakém poměru by měly být prostředky rozděleny.

Evropská komise slíbila přispět z programu ISPA prostředky v hodnotě 48 miliónů eur (1,44 miliardy korun). "Nyní velmi záleží na tom, aby technické přípravy byly urychleně dokončeny, pokud máme dosáhnout svého cíle, tedy poskytnout tuto pomoc účinně a rychle, alespoň do konce roku," řekl ČTK vyjednávač Evropské komise pro Českou republiku Rutger Wissels. Další prostředky je ČR připravena čerpat od Evropské investiční banky.

Stát uhradí zhruba třetinu z odhadovaných 100 miliard korun škod, které v ČR napáchala velká voda. Další třetinu pokryjí pojišťovny. Kromě 15 až 20 miliard korun, které stát na povodně vyčlení ze státního rozpočtu na rok 2003, půjde na krytí škod i část příjmů z privatizace Telecomu.

ODS nepodpoří ve sněmovně zvýšení daní

Občanská demokratická strana nepodpoří v Poslanecké sněmovně vládní balík takzvaných povodňových daňových změn, s nímž kabinet předstoupí před poslance 12. září. Stanovisko ODS v sobotu potvrdil předseda jejích poslanců Vlastimil Tlustý v diskusním pořadu České televize, kterého se účastnil také ministr financí Bohuslav Sobotka. Daňové změny, kterými se bude v neděli zabývat vláda, by měly v příštím roce posílit příjmy státu o deset miliard korun. Z peněz chce vláda hradit část povodňových škod, které pravděpodobně přesáhnou 100 miliard korun. "My pro ten takzvaný daňový povodňový nebo povodňový daňový balík ruku opravdu nezvedneme," prohlásil Tlustý. "A je to proto, že my zásadně nesouhlasíme s tím, že povodně mají být záminkou pro další zatížení občanů a podniků v této zemi," dodal.

Sedm miliard korun chce vláda získat ze změn sazeb daně z přidané hodnoty a dalších zhruba 3,4 miliardy korun si slibuje od růstu spotřebních daní z cigaret a lihu. Zavedena má být i takzvaná milionářská daň lidí s ročními příjmy nad 900.000 korun. Od roku 2004 by pak měla měla klesnout daň z příjmu právnických osob z 31 na 28 procent. Kromě změn daní balík povodňových opatření obsahuje také úspory ve výdajích rozpočtu. Stát příští rok ušetří 3,5 miliardy korun na platech státních zaměstnanců, kterým mzdy porostou o sedm namísto původně dohodnutých 13 procent.

Ministr Sobotka předpokládá, že koaliční poslanci vládní návrhy podpoří, vláda však podle něj bude hledat podporu i u ostatních stran. "My přirozeně budeme pro tyto návrhy hledat podporu v Poslanecké sněmovně i u ostatních politických stran," řekl. KSČM se ale podle místopředsedy Václava Exnera nelíbí zejména výše takzvané milionářské daně, která je podle komunistů nízká. Vláda se zatím dohodla na zdanění příjmů nad 900.000 korun ročně 35 procenty, tedy o tři procenta více než dosud. Komunisté by ale chtěli pro bohaté daň až 55 procent.

Přípravy v ČR na výročí teroristikých útoků na USA

České bezpečnostní složky se důkladně připravují na 11. září, první výročí teroristických útoků na Spojené státy. Policie bude policie hlídat rizikové objekty jako jsou zastupitelské úřady USA, Izraele a Velké Británie a letiště, vodárny, chemičky a elektrárny. Zesílí také ostrahu pražského sídla Rádia Svobodná Evropa a židovských památek. "V žádném případě situaci nepodceňujeme, důkladně se vyhodnocují všechny informace, abychom něco nezanedbali. Zatím, ale nejsou žádné poznatky o tom, že by v ČR hrozilo jakékoli konkrétní nebezpečí," řekl šéf civilní rozvědky František Bublan. Policie v hlavním městě chystá zesílenou hlídkovou službu. "Máme vytypované některé objekty, u nichž by teoreticky nebezpečí hrozit mohlo, byť žádné konkrétní signály takového rázu nejsou. V Praze se to bude týkat zhruba 170 objektů," uvedl šéf pražské policie Radislav Charvát. V Praze podle něj nebude nasazeno více policistů, ve středu se však změní jejich obchůzkové trasy. Mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová v pátek ČTK řekla, že 11. září budou platit stejná policejní opatření jako po celý rok.

Rádio Svobodná Evropa střeží již rok obrněné transportéry, vojáci a policisté. Redakce žádné speciální opatření 11. září nechystá, k výročí teroristických útoků má však připraven speciální program. Vzpomínku nechystá jen rozhlasová stanice. Smutné výročí si připomenou i tisíce lidí. Například ve Svatovítské katedrále se vpodvečer uskuteční vzpomínkové shromáždění. Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček potvrdil, že účast na něm plánuje i Václav Havel.

Gandalovič: Po 11. září zůstaly po lidech a WTC jen adresy

Jen virtuální adresy zbyly po mnoha lidech, firmách a budovách Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku po teroristických útocích na USA loni 11. září. Petr Gandalovič, který v té době byl generálním konzulem v New Yorku, v rozhovoru pro ČTK uvedl, že nyní je na někdejších adresách World Trade Center 1 a 2 jen stavební jáma. Bývalý konzul připomněl, že když jeho úřad po 11. září rozesílal informace o České republice různým firmám, vyjely z databáze i firmy s adresou ve Světovém obchodním centru 1 či 2. "Najednou jsem si uvědomil, že ty firmy neexistují, ty budovy neexistují a samozřejmě ani ti lidé neexistují," řekl Gandalovič. Právě tento okamžik patřil v té době k jeho nejsilnějším zážitkům.

Británie deportovala 28 Romů, kterým neudělila azyl

Británie deportovala ze svého území zpět do Česka 28 Romů, kterým se nepodařilo získat azyl. Na staré ruzyňské letiště je kolem poledne dopravilo zvláštní britské letadlo. Další lety z Británie s neúspěšnými romskými žadateli o azyl budou nejspíš následovat, protože Romové nesplňují podmínky pro jeho udělení. "Předpokládáme, že tyto speciální návratové lety budou pokračovat," potvrdila mluvčí vlády Anna Stárková. Mezi deportovanými nebyli jen jednotlivci, ale celé rodiny. Romové, kteří měli své cestovní doklady v pořádku, mohli po příletu letištní terminál opustit. Tři osoby policie zadržela. "Jedná se o osoby v celostátním pátrání," řekl Milan Kocík z cizinecké policie.

Počet zájemců z řad českých Romů o život v Británii neustále stoupá. Od ledna do konce března zde požádalo o azyl 80 českých občanů. Od dubna do konce června to pak bylo již 595 lidí. Podle dostupných zdrojů jsou mezi nimi takřka výhradně Romové. Podle britských pravidel je za žadatele považována pouze hlava rodiny bez ohledu na to, jak je početná.

Premiér Špidla pozdravil válečné letce na setkání v Jindřichově Hradci

Milé překvapení přichystal účastníkům setkání československých válečných letců premiér Vladimír Špidla, který je v sobotu přijel navštívit do Jindřichova Hradce. Jeho projev a poděkování za služby, které odvedli pro okupované Československo, si vyslechlo 25 válečných veteránů. "Velice nás překvapil. Zúčastnil se pietního aktu, kde poděkoval letcům za statečnost a připomněl, že je důležité mít svou zemi rád. Vyjádřil také lítost nad přístupem komunistického režimu, který válečné letce, ač Československo bránili proti Němcům, pronásledoval," popsal Špidlovu návštěvu Vladislav Burian z pořádajícího Klubu historie letectví. Již devátého setkání se zúčastnila desítka vynikajících českých letců, mezi nimi generálové Alois Šiška či František Peřina. Další asi tucet pilotů zastoupily jejich manželky. Podle Buriana poznamenaly letošní setkání katastrofální povodně. Pořadatelé museli přesunout termín ze 17. srpna a kvůli špatné dopravní situaci v Praze se nedostavilo dalších asi deset letců. Přítomní letci se setkali s jindřichohradeckým starostou Karlem Matouškem a zapsali se do kroniky města. Po autogramiádě se přesunuli k Památníku letců na nábřeží jindřichohradeckho rybníka Vajgar a poté na městském hřbitově položili kytice u hrobu československého válečného letce Britského královského letectva (R.A.F.), jindřichohradeckého rodáka Rudolfa Zimy.

Pravidelná setkání letců připomínají leteckou bitvu, která se nad Jindřichohradeckem strhla 29. srpna 1944. Američtí letci, kteří se tehdy vraceli z bombardování z Pardubic, zde narazili na německý odpor a ve vzdušném souboji jich 13 zahynulo. Zemřelo také několik Němců.

Poutě muklů na Svatém Hostýně se zúčastnilo na 5000 lidí

Na 5000 poutníků se v sobotu sešlo na poutním místě Svatý Hostýn, aby si připomněli mučení a smrt svých přátel v komunistických žalářích. "Při desáté muklovské pouti jsme se ujistili sounáležitostí a přátelstvím, zavzpomínali na ty, co už nejsou mezi námi, a slíbili si, že budeme vždy bojovat proti zlu ve všech podobách," řekl ČTK předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný. Ministr zahraničí Cyril Svoboda na pouti připomněl, že označení mukl znamenalo "muž k likvidaci". Svou odvahou podle něj přinesli velké dílo svobody. Bez jejich hrdinství a odvahy bychom se svobody nikdy nedožili, zdůraznil šéf diplomacie. Svoboda s ministrem dopravy Milanem Šimonovským a několika poslanci poděkoval bývalým politickým vězňům za statečnost a upozornil, že každému zlu je třeba čelit. "Musíme to stále připomínat, protože nová generace jakoby zapomněla, co se tu dělo před rokem 1989," řekl ČTK Svoboda. Farář Václav Divíšek z Lukova na Zlínsku, který strávil deset let ve vězení, Svobodovi ukázal dopis, v němž ho kdysi místní komunisté varovali před vystupováním proti nim. Českobudějovický farář Václav Dvořák v kázání odsoudil zločiny komunismu, které stále přetrvávají. "Tu revoluci, kterou jsme dělali, a která ještě není hotová, musíme dovést do konce. Ukázat, jak z toho, jak žít v křesťanství, v lásce, poctivosti. Nebýt pouze individualista, nesnažit se jen o seberealizaci, ale mít vztah ke všem lidem," prohlásil.

Oběti komunistického režimu připomíná na Hostýně památník, k němuž političtí vězni položili květiny. Na kamenném obelisku s Kristem a trnovou korunou je vyryto 15 jmen občanů zdejšího kraje, kteří zahynuli v komunistických věznicích. Na dvou kamenech jsou vyznačeny věznice Uherské Hradiště, Mírov, Jáchymov, Pardubice, Pankrác, Plzeň-Bory a Leopoldov, v nichž muklové trpěli. Památník připomíná, že komunistický režim nespravedlivě stíhal 300.000 nevinných lidí a 15.000 našlo ve vězení smrt.

Muzeum železné opony by se mělo na Kvildě otevřít do tří let

Do tří let by mělo v Kvildě na Prachaticku vzniknout muzeum železné opony. Bude mít za úkol připomínat dalším generacím smutné období komunistického režimu, kdy ostnatý drát odděloval tehdejší Československo od západního světa. Slavnostního položení základního kamene se v sobotu zúčastnili mnozí představitelé politického a společenského života. "Zatím je návrh muzea tajný a pod ochranou. V současné době na něm pracuje dvanáctičlenná skupina architektů," řekl ČTK patron Nadace železná opona, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Před rokem, kdy nápad vznikl, mu podle něj mnozí fandili, ale nevěřili, že se jej podaří realizovat. Mezitím získala nadace k dispozici opuštěný areál bývalé pohraniční roty a sobotní poklepání na základní kámen zahájilo vlastní výstavbu muzea. Slavnostního aktu se zúčastnili také ministr vnitra Stanislav Gross, velvyslanci Rakouska a Slovenska, ruský chargé d'affaires, německý kulturní atašé, bývalá atletka Dana Zátopková a další. Všichni řečníci se shodli na tom, že vytváření umělých hranic mezi lidmi je nesmyslné. Připomněli, že samotné stržení ostnatého drátu na hranicích není ještě koncem železné opony, ale že je třeba potlačit bariéry také v mysli a srdcích lidí.

ODA opět podpořila kandidaturu senátorky Moserové na prezidenta

Ústřední sněm Občanské demokratické aliance v sobotu v Humpolci opět podpořil kandidaturu senátorky Jaroslavy Moserové na funkci prezidentky České republiky. Sněm Moserovou poprvé doporučil celostátní konferenci strany letos v dubnu. Konference se uskuteční v prosinci. "Při přímé volbě bych své šance viděla jako reálné, při volbě parlamentem těžko, ale v politice je možné všechno," řekla ČTK Moserová po jednání ústředního sněmu.

Prezidenta volí obě komory parlamentu. ODA má však zastoupení pouze v Senátu, v červnových volbách do sněmovny propadla. Kromě ODA podporuje přímou volbu prezidenta i vládní koalice ČSSD, KDU- ČSL a Unie svobody-DEU, která ji zařadila do svého programu. Volba hlavy státu se musí uskutečnit nejpozději počátkem ledna. Nynější prezident Václav Havel již kandidovat nebude, protože vykonával funkci po dvě období, které umožňuje Ústava.

Ulicemi Šternberka procházel průvod osmi set ministrantů

Osm stovek mladých ministrantů z různých koutů olomoucké arcidiecéze se v sobotu sjelo na tradiční pouť, kterou letos hostila farnost ve Šternberku na Olomoucku. Pouť zahájil několik stovek metrů dlouhý průvod chlapců ve věku od šesti do dvaceti let. Oděni v ministrantském oblečení prošli ulicemi města až ke kostelu Zvěstování Páně, kde sloužil poutní mši olomoucký biskup Josef Hrdlička. Organizátoři poutě pro mladé ministranty připravili soutěž O poklad Alberta ze Šternberka, který byl děkanem olomoucké kapituly, arcibiskupem magdeburským a zakladatelem šternberského kláštera řádu svatého Augustina. Ve Šternberku byl také v roce 1380 pochován. Podle biskupského vikáře pro mládež Ivana Fišara je pouť výbornou příležitostí pro setkání mladých věřících, kteří se tak mohou společně radovat z víry v Boha. Pouť se koná každý rok v jiném městě olomoucké arcidiecéze. Loni se mladí ministranti sešli v Zábřehu na Šumpersku.

Pražská zoo poprvé po povodni otevřela své brány

Pražská zoologická zahrada v sobotu poprvé po povodni otevřela své brány a přivítala desítky návštěvníků. Po cestách mezi výběhy se procházely nejen rodiny s dětmi, ale i milenecké páry, skupinky mladých lidí a důchodců. Pracovníci zooparku milovníkům zvířat zpřístupnili horní část areálu, kterou voda nezasáhla, i již opravená místa s lachtany, tučňáky, slony, cizokrajnými ptáky a hrdinou záplav, hrochem Slávkem. Cena lístků zůstala stejná jako před potopou. "Doufáme v pochopení všech návštěvníků. Ačkoli nebudou moci zhlédnout kompletní areál, všechny pavilóny a expozice, tak že budou brát vstupné jako pomoc pro zahradu. Opravdu potřebujeme, aby se sem vrátil život," řekl ČTK mluvčí zahrady Vít Kahle. Vedle zvířat si návštěvníci mohli prohlédnout také výstavu fotografií, zachycující zaplavené pavilóny i záchranu živočichů. V areálu trojského zooparku stojí šest kasiček, do nichž mohou zájemci přispívat na obnovu zahrady.

Velká voda vtrhla do zooparku 12. srpna a napáchala podle odhadů škody za zhruba 150 miliónů korun. Povodeň nepřežilo 14 savců a 135 ptáků. Pracovníci zahrady museli evakuovat 1010 zvířat. Převezli je do zahrad ve Dvoře Králové, Olomouci, Lešné, Liberci, Brně, Jihlavě, Ústí nad Labem, Plzni a polském Opole.

Rodina Železných ovládla české televizní obrazovky

Generální ředitel české soukromé televize NOVA Vladimír Železný ze záznamu v pořadu Volejte řediteli na Nově a jeho syn Jakub jako moderátor prvního vydání diskusního pořadu Špona na prvním programu veřejnoprávní České televize ovládli v sobotní poledne obrazovky v Česku. Dvě největší televize tak poprvé přinesly souboj otce a syna o podíl na sledovanosti. Do diskuse v České televizi si devětadvacetiletý Jakub Železný, bývalý moderátor stanice Českého rozhlasu Radiožurnál, pozval ministra financí Bohuslava Sobotku. Do třetího křesla u stolu ve studiu usedli dva Sobotkovi oponenti: předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý a ekonom Pavel Kohout. Debata se podle očekávání točila kolem nedávných povodní a snaze vlády získat peníze na obnovu země zvýšením daní. Načasování obou pořadů na téměř stejnou dobu je podle prohlášení managementu České televize shodou náhod.

Začal Mahlerův hudební festival

První symfonií Gustava Mahlera v podání Pražských symfoniků a dirigenta Leoše Svárovského byl v jihlavském chrámu svatého Ignáce zahájen hudební festival Mahler - Jihlava 2002. Sám skladatel podle muzikologa Zdeňka Mahlera několikrát řekl, že v jeho hudbě se objevuje to, co prožil do svých deseti let. "Především tedy vliv krajiny Vysočiny a hudebního života v Jihlavě," uvedl Mahler při slavnostním zahájení v domě ve Znojemské ulici, kde skladatel žil se svou rodinou před odjezdem na studia do Vídně. Do Jihlavy se Mahlerovi rodiče přestěhovali, když mu byly tři měsíce. Zde později našel své první učitele hudby a jako desetiletý zde exceloval na svém prvním samostatném koncertě. "Byl jednou z nejzajímavějších osobností v hudebním životě doznívajícího 19. a začínajícího 20. století," konstatoval rakouský velvyslanec Klas Daublebsky. Nejen hudebně překračoval hranice, podotkl. "Jsem třikrát bez domova: jako Čech, narozený v Rakousku. Jako Rakušan mezi Němci a jako Žid na celém světě. Všude vetřelec, nikde vítán," připomněl Mahlerova slova. Festival v Jihlavě podle velvyslance znamená návrat velkého dirigenta a skladatele domů.

Program festivalu rozvržený do 12. září zahrne několik koncertů, k nimž jako prémiový přibyl říjnový písňový večer Magdaleny Kožené. Na festivalu se objeví také populární zpěvačka Lucie Bílá, Wihanovo kvarteto, jihlavský sbor Campanula, houslista Jaroslav Svěcený a orchestr Virtuosi di Praga. Připomenutím Mahlerových inspirací má být promenádní koncert Ústřední hudby Armády České republiky v neděli 8. září na Masarykově náměstí v Jihlavě.

Do Mahlerova rosaria v Kalištích přibyly růže z Ameriky

Rosarium skladatele Gustava Mahlera v jeho rodných Kalištích u Humpolce se v sobotu rozrostlo o dvě růže z Ameriky. Darovala je dcera skladatele Leonarda Bernsteina. V rámci festivalu Mahler - Jihlava 2002 růže zasadil muzikolog Zdeněk Mahler. Růže sázejí slavné osobnosti a jsou věnovány lidem, kteří se zasloužili o propagaci Mahlerova díla, řekl ČTK Jiří Štilec ze Společnosti Gustava Mahlera. Rosarium bylo založeno před pěti lety, kdy se v Kalištích uskutečnil první koncert. Sbírka nyní obsahuje 16 rostlin. "Jsme rádi, že Kaliště spolu s Jihlavou najdou na kulturní mapě regionu své místo, protože Gustav Mahler je podle mne nevýznamnější hudební osobností Vysočiny," řekl Štilec. Mahler se narodil v Kalištích v roce 1860.

Sport

Také ve druhém podzimním přípravném utkání vybojovali čeští fotbaloví reprezentanti vysokou výhru. V Praze na Letné porazili po výborném výkonu Jugoslávii 5:0 a mohou směle vyhlížet blížící se kvalifikaci mistrovství Evropy, do níž vstoupí 12. října v Moldavsku. Po dvou brankách vítězů dali Tomáš Ujfaluši s Milanem Barošem, další přidal Vladimír Šmicer.

Rychlým hattrickem se blýskl útočník Štěpán Vachoušek v přípravném utkání fotbalistů Slavie Praha na hřišti druholigové Jihlavy. Hosté šli do vedení díky Brazilci Adautovi, ovšem domácí tým dokázal po přestávce skóre otočit. Očekávanou výhru zajistil Slavii až Vachoušek, který dal tři góly v rozmezí patnácti minut v závěru utkání. Charitativní utkání vyneslo 50 tisíc korun, které budou věnovány záplavami postižené obci Majdalena v jižních Čechách.

Česká tenistka Barbora Strýcová postoupila do finále soutěže juniorek na US Open a má šanci získat v letošní sezóně druhý grandslamový titul ve dvouhře. Vítězka juniorky na Australian Open a turnajová jednička v semifinále v New Yorku porazila Francouzku Tatianu Golovinovou ve třech setech a její soupeřkou v boji o prvenství bude Ruska Maria Kirilenková.

Čeští tenisté Jiří Novák a Radek Štěpánek prohráli ve finále čtyřhry na US Open s indicko-běloruským párem Maheš Bhúpáthí, Max Mirnyj 3:6, 6:3 a 4:6. Zápas, v němž čeští reprezentanti usilovali o první společný grandslamový titul, trval hodinu a 36 minut.

Letošní držitel Stanleyova poháru a olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr se pravděpodobně objeví v dresu Litvínova v české extralize. Důrazný obránce se dosud nedomluvil v zámořské NHL s žádným klubem na nové smlouvě, a pokud se tak nestane v nejbližších dnech, příští týden přiletí ze zámoří zpět do České republiky a oblékne dres svého mateřského týmu.

Propojení se slovenským hokejem se možná už v této sezóně dočká tradiční Utkání hvězd české extraligy a na klubové úrovni také tuzemský letní hokejový pohár, Tipsport Cup. Návrh na společné měření sil padl na schůzce představitelů obou nejvyšších hokejových soutěží ve Zlíně s cílem přispět k častějším kontaktům mezi oběma někdejšími federálními partnery. Obnovení dlouhodobé společné soutěže ale není prozatím otázkou nejbližší budoucnosti.

Lukáš Dryml vyhrál ve Slaném finálový závod plochodrážního mistrovství světa juniorů do 21 let. O triumfu největšího favorita rozhodla až dodatková jízda, ve které porazil svého jediného přemožitele ze základní části, Poláka Krzysztofa Kasprzaka. Bronz získal Brit David Howe. Druhý český jezdec Tomáš Suchánek skončil při své premiéře na mistrovství světa dvanáctý. Dryml se stal prvním českým mistrem světa v plochodrážním sportu a ukončil čekání rodinného klanu na zlato.

Triumfem českých reprezentantů skončil závod mistrovství světa v radiovém orientačním běhu na 3,5 MHz v Tatranských Matliarech na Slovensku. Zlato získal Martin Baier, stříbro Jakub Oma a bronz Karel Fučík, což znamenalo i první místo v družstvech. Juniorským mistrem světa se stal Jaroslav Krčál a druhý skončil Marek Brož. I v této kategorii vybojovali Češi prvenství v týmech. V juniorkách si pro bronz doběhla Lenka Hrušková, která spolu s pátou Veronikou Krčálovou získala třetí příčku v družstvech. Pouze ženy zůstaly bez cenného kovu.

Krátce o nedělním počasí v České republice

Skoro jasno až polojasno. Během dne jen ojediněle při zvětšené oblačnosti možnost přeháněk nebo bouřek. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.