Přehled tisku

Český tisk věnuje kromě vyřešení vládní krize velký prostor návštěvě prezidenta Václava Havla ve Spojených státech.

Titulní strany deníků zaplnily zprávy o schůzce Václava Havla s americkým prezidentem Georgem Bushem. Prezidenti se během ní shodli, že zlu, terorismu a dalším hrozbám je třeba čelit v zárodku. Prezident Havel tak podpořil chystaný útok proti Iráku, který by se souhlasem Rady bezpečnosti OSN neměli vést pouze Američané, ale všichni spojenci NATO. Komentátor Lidových novin soudí, že se sešla zvláštní dvojice politiků - intelektuálský prezident Havel a jeho jadrný kolega Bush. Ta správná "chemie", jak říkají Američané, mezi nimi nefunguje. Současně je ale Václav Havel asi to nejlepší, co může Česko americkému státníkovi nabídnout, konstatuje komentátor Lidových novin.


Krize vládní koalice, za níž ve středu udělali šéfové ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU definitivní tečku podepsáním dodatku koaliční smlouvy, je hlavním tématem českých deníků. Tisk přináší rozhovory s hlavními aktéry šestidenní vládní krize a věnuje jí i většinu komentářů.


Vládní krize vznikla poté, co unionistka Hana Marvanová nezvedla ruku pro balíček daňových změn po povodních. Strany se v dodatku dohodly, že návrhy, které kabinet označí za zásadní, budou nejprve projednány v poslaneckých klubech vládních stran, aby byla zajištěna podpora poslanců. Unie svobody-DEU se navíc zavázala, že pokud některý z jejích deseti poslanců nebude pro vládní předlohu hlasovat, dobrovolně odejde z koaliční vlády. Její partner v předvolební Koalici, KDU- ČSL, ale ve vládě zůstane. Premiér Vladimír Špidla v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že doplněná koaliční dohoda je "dobrým základem pro průběžné trvání koalice". "Myslím si, že vydrží velmi dlouho, a je možné, že vydrží čtyři roky," uvedl. Také Mladé frontě Dnes premiér řekl, že zárukám US-DEU věří. Naopak šéf opoziční ODS Václav Klaus v rozhovoru pro Lidové noviny předvídá současné vládní koalici další krize a následný krach.


Po pětidenním pobytu na jednotce intenzivní péče se tříčlennou koalici podařilo zachránit, což paní Marvanovou může mrzet, ale víc by ji měl trápit osud našich peněz, konstatuje autor úvodníku Lidových novin. Hrozí podle něj, že vláda návrh na zvýšení daní pro občany s nejvyššími příjmy připraví znovu a po zkušenostech s Marvanovou si ho raději nechá schválit hlasy poslanců KSČM. Doufá však, že premiér Špidla nebude mít odvahu návrh znovu předložit. Peníze, jež jsou třeba na odstraňování povodňových škod, se podle něj nejspíš projeví prohloubením rozpočtového schodku, s čímž však Marvanová také nesouhlasí. Takže ani v tomto případě nebude možné mluvit o jejím úspěchu. Zkrátka: řídit se při hlasování svědomím ještě neznamená dosáhnout kýženého cíle, uzavírá úvodník Lidových novin.


Krize přešla a premiér už mluví o tom, že to byl "náběh na krizi". Pokud je těžký infarkt náběhem ke zdravotní krizi, má pravdu, komentuje události kolem vládní koalice Mladá fronta Dnes. Výsledkem onoho "náběhu na krizi" je podle listu mimořádně slabá vláda s těžce oslabeným premiérem. Lépe to snad ani dopadnout nemohlo. Odpusťme si, co jsme si, a jede se dále vstříc světlým zítřkům, na takový konec by si snad i věčně střízlivý Špidla měl dát lomcováka, komentuje vyřešení vládní krize deník Právo. Dodatek ke koaliční smlouvě může podle listu snad zajistit, že se vláda šťastně prohlasuje všemi nástrahami cesty, ale sám o sobě nedává sebemenší záruku dobrého konce. Podle listu nejde jen o to, jak zařídit, aby vládě každý návrh prošel. Jde zejména o to, aby měla dosti soudnosti a nesnažila se mermomocí protlačit každý nedozrálý nápad. To samozřejmě platí i v době, kdy okolnosti vysloveně volají po nepopulárních opatřeních. V tom případě jde o to vybrat z nich ta nejméně populární a přesvědčivě je zdůvodnit, dodává deník Právo.


Komentátor Hospodářských novin upozorňuje na to, že vláda ztratila řešením krize několik dní drahocenného času, zatímco tisíce obětí povodní nadále přežívají ve zbořeništích a provizorních ubytovnách. I přes podpis pojistky ke koaliční smlouvě se podle něj mohou objevovat problémy. Jeden z nich se podle listu objevil již ve středu, když Senát, v němž má vláda pevnější pozici než ve sněmovně, odmítl jednat o dvou důležitých zákonech, které měly přinést rozpočtové úspory, ve zkrácené lhůtě.


Státnímu rozpočtu hrozí, že po aférách s lehkými topnými oleji opět přijde o další miliardy na spotřební dani z pohonných hmot. Píší to Hospodářské noviny. Policie i celníci podle deníku vyšetřují, kam se v průběhu několika let ztratilo přibližně 200 tisíc tun motorových paliv z celního skladu státní společnosti Čepro, tedy množství odpovídající skoro čtyřem procentům celkové roční spotřeby v Česku. Jak list uvádí, policie i celníci podezírají majitele zboží, firmy Bena a Tukový průmysl, že při odběru pohonných hmot ze skladu obešly daňové a celní zákony a připravily tak stát o zhruba tři miliardy korun. O kauze je informováno nejen vedení Fondu národního majetku (FNM), který Čepro vlastní, ale i ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok, píše deník. "Celní ředitelství Praha vyšetřuje krácení daně a poplatku společnosti Bena a od Čepra si vyžádalo všechny dokumenty související s touto firmou. Jde o tisíce položek, takže Čepro je předá do konce září," řekla Hospodářským novinám mluvčí FNM Lucie Králová. Státní firma je podle ní v celé záležitosti nevinně, protože byla pouhým přepravcem a skladovatelem zboží a nikoli jeho majitelem.


Podle Lidových novin nasadí česká soukromá televize Prima od 3. října do vysílání normalizační seriál Žena za pultem. Přidělí mu dokonce hlavní vysílací čas. Každý člověk má právo připomínat si svou osobní historii. Do té se v druhé polovině 20. století - ať se nám to líbí, či nikoliv - zapisovaly i zhlédnuté televizní seriály, konstatuje komentátor listu. Je podle něj poučné vidět normalizační seriály, není proč otálet ani s Okresem na severu a Rodáky. Něco je ovšem přece jen špatně - alespoň z etického hlediska. Prima nebude se seriálem zacházet jako s historickým artefaktem, ale (stejně jako vydavatel Zítko s knihou Mein Kampf) jako se standardním komerčním produktem - obalí jej reklamami a bude na něm pravděpodobně slušně vydělávat, upozorňuje komentátor Lidových novin.


V olomouckém kardiochirurgickém centru podlehli během uplynulých 14 dnů dva lidé infekci. Podle krajského hygienika šlo o nákazu způsobenou bakterií zlatý stafylokok, píše Mladá fronta Dnes. Několik dalších pacientů se podle listu nakazilo, proto primář oddělení pozastavil plánované operace. Oba pacienti, kteří zemřeli, se bez jakýchkoli potíží zotavovali po operaci. "Žádné závažnější komplikace bezprostředně po zákroku nenastaly. Najednou oba dostali teplotu. Kvůli ní jim postupně selhaly plíce a ostatní orgány," řekl listu primář Petr Němec. Lékaři kardiochirurgie nebudou operovat do pátku. Do té doby chce nemocnice centrum dezinfikovat a zjistit, odkud se nákaza rozšířila a zda se jí dalo případně zabránit. "Šetření stále probíhá. Zatím nemůžeme určit zdroj infekce," uvedla v Mladé frontě Dnesředitelka oddělení nemocniční hygieny Hana Podstatová.