Týden v ČR

Madeleine Albrightová a Václav Havel, Foto: ČTK

Podle Václava Havla, který v pondělí v Miami na Floridě ukončil osmidenní oficiální návštěvu Spojených států, výsledky víkendových voleb na Slovensku zesílily šance této země na vstup do euroatlantických struktur.

Podle Václava Havla, který v pondělí v Miami na Floridě ukončil osmidenní oficiální návštěvu Spojených států, výsledky víkendových voleb na Slovensku zesílily šance této země na vstup do euroatlantických struktur:

Madeleine Albrightová a Václav Havel,  Foto: ČTK
"Vyvozuji, že se osvědčil demokratický potenciál slovenského národa, že Slovensko bude kontinuálně pokračovat ve své dosavadní politice. Zdá se mi, že se zesiluje jeho naděje, že se stane členem Severoatlantické aliance i Evropské unie."

I když volby vyhrálo Hnutí za demokratické Slovensko expremiéra Vladimíra Mečiara, jeho šance na sestavení většinové vlády byly prakticky nulové už před parlamentními volbami. Vzhledem k odmítavému postoji demokratického světa k jeho osobě, žádná ze slovenských politických stran něchtěla vstoupit do koalice s HZDS. To dasavadní premiér Mikuláš Dzurinda, jehož strana obsadila ve volbách druhou příčku, si ihned po zveřejění předběžných výsledků zjednal většinovou koalici středo-pravicových stran.

Gerhard Schröder a Edmund Stoiber,  Foto: ČTK
Také v sousedním Německu se o víkendu konaly parlamentní volby. Vítězství sociálních demokratů dosavadního kancléře Gerharda Schrödera a jejich spojenců Zelených označil premiér Vladimír Špidla za velmi dobrý výsledek. Domnívá se totiž, že Německo tím potvrdilo svou proevropskou orientaci a sociálně-ekologickou koncepci, která je českým sociálním demokratům velmi blízká:

"A že vztahy mezi Spolkovou republikou Německo a Českou republikou, přes dílčí, drobná zakolísání, v tom celkovém trendu jsou velmi dobré. Vidím to jako dobrý základ pro pokračování v dobrých vztazích."


Vladimír Špidla,  Zdeněk Tůma a Bohuslav Sobotka,  Foto: ČTK
Vláda a vedení České národní banky chtějí i nadále bojovat proti nepodloženému posilování české koruny. Příslušná dohoda o společném postupu z letošního ledna proto bude platit i v příštím roce. Tato dohoda mimo jiné předpokládá, že devizové příjmy státu centrální banka přesměruje do svých rezerv, a že vláda si nebude půjčovat v zahraničí. Po středeční schůzce s premiérem Vladimírem Špidlou to potvrdil guvernér České národní banky Zdeněk Tůma:

"Skutečně česká ekonomika nemá na to, aby udržela takové tempo posilování koruny. Kurz vidíme nadále jako relativně nadhodnocený."

Dohoda vlády a centrální banky se týká, jak řekl ministr financí Bohuslav Sobotka, i vydávání dluhopisů:

"Dluhopisy, které budou v příštím roce emitovány, budou emitovány na domácím trhu. Žádné tyto dluhopisy, které jsou spojeny s financováním veřejného a státního dluhu, nebudou emitovány v zahraničí."


Jozef Lenárt a Milouš Jakeš  (zleva),  Foto: ČTK
Soud nepotrestal bývalé vysoké předlistopadové komunistické funkcionáře Milouše Jakeše a Jozefa Lenárta. Obžaloba je vinila z pokusu o vlastizradu. Podle městského soudu v Praze skutek, který spáchali, nebyl podle tehdejšího práva trestným činem. Neexistují ani důkazy, že se prostřednictvím tzv.dělnicko - rolnické vlády snažili legalizovat vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Jan Srb je přesvědčen, že dodali soudu dostatek podkladů:

"Jsou i kauzy, které náš úřad dělal, a tam jsou jsné písemné doklady o tom, že někdo něco podepsal. Tady ne. Navíc většina přímých aktérů, ať už svědků nebo potenciálních obžalovaných, není mezi živými nebo nejsou občany této republiky. Je pravdou, že tam mohla být částečná důkazní nouze, ale přesto těch materiálů, které jsme museli nasbírat, těch bylo dost."

Jak řekla soudkyně Hana Hrnčířová, soud musel posuzovat skutek podle tehdejších zákonů. Státní zástupce Jiří Bednář se proti rozsudku odvolal. Případem se proto bude zabývat Vrchní soud v Praze.


Přibližně 12 miliónů telefonů v České republice dostalo v noci na neděli nová čísla. Po více než ročních přípravách a třech hodinách přečíslovávání samého, tak skončila největší akce v moderní historii českých telekomunikací. Během akce zhruba tři hodiny nefungovalo telefonní spojení mezi pevnými linkami a lidé se tak nemohli z těchto telefonů dovolat na krizové linky - záchranku, policii či hasiče. Jak tyto problémy řešili například hasiči? Starost o krizové linky převzali mobilní operátoři. Potvrdil nám to Luděk Štolba z Hasičského záchranného sboru České republiky:

"V tom mezidobí jsme se domluvili na algorytmech, jak to bude vypadat vůči našim číslům, to znamená, udělali jsme si nějaký rozbor, co se týče statistik četnosti v inkriminované době. Tady mluvím o nočních hodinách ze soboty na neděli. Na základě toho byly jednotlivým operačním střediskům rozdány SIM- karty mobilního operátora v množství, které mělo pokrýt zmíněnou statistickou četnost. Do těch krizových mobilních telefonů jsme nainstalovali karty pro zabezpečení tísňových volání."

Kdo tedy telefonoval během přečíslování na hasiče, policii či záchrannou službu z mobilních telefonů, dovolal se kam potřeboval. Starosti tak mohli mít pouze ti, kdo se snažili dovolat z tzv. pevné linky. Mohlo se totiž stát, že by si pomoc nebyli schopni přivolat, protože jejich přístroj byl právě v tu chvíli hluchý. Naštěstí se alespoň u hasičů, jak nám potvrdil Luděk Štolba, takové situace neobjevily:

"Dostal jsem hlášení, které nám připravovala naše operační služba. Nebyly hlášeny žádné problémy, které by se týkaly hasičského záchranného sboru."


Na jihočeské Šumavě padal v úterý první sníh,  Foto: ČTK
Na jihočeské Šumavě padal v úterý první sníh. Mírné sněhové přeháňky zaznamenali například na Churáňově i na Špičáku. Tam plánují zahájení letošní lyžařské sezóny na první prosincový víkend. Na letitou šumavskou pověru spoléhá Josef Treml ze sportovního areálu na Špičáku:

"Napadl první sníh a na Šumavě se traduje zvyklost, že když napadne třetí sníh, tak ten už zůstane ležet. Musíme si tedy ještě jednou počkat. Napadne ten druhý a pak už budeme lyžovat."