Zprávy Radia Praha

Premiér Špidla: Obce i lidé po záplavách odvádějí ohromný kus práce

Obecní zastupitelstva i obyvatelé jižních Čech odvádějí při likvidaci škod po záplavách ohromný kus práce a škody na první pohled nejsou vidět. Uvedl to premiér Vladimír Špidla, který v pondělí zavítal do Třeboně-Staré Hlíny a prohlédl si také hráz rybníka Rožmberk, která v době záplav hrozila protržením. "Samozřejmě, že když vejdete do domku ve Staré Hlíně, tak zjistíte, že uvnitř je úplně zničený a poškozený," řekl Špidla, který se prý chtěl především přesvědčit, jestli státní pomoc pronikne ke všem postiženým. "Prozatím moje informace jsou, že ano," konstatoval Špidla, kterého doprovázela manželka. Připomněl, že cílem jeho návštěvy není celkové vyhodnocení záplavových škod. "Ale myslím, že je vždy správné se podívat úplně dolů, aby člověk viděl, jestli věci fungují jak mají," poznamenal premiér.

Mělnický okres žádá vládu o prodloužení stavu nebezpečí do 31.10.

Stav nebezpečí měl v pondělí o půlnoci skončit ve 24 obcích na Mělnicku. Okresní úřad ale požádal vládu o prodloužení tohoto mimořádného opatření až do 31. října. Důvodem byla výzva postižených obcí, které upozornily na řadu nedořešených i nových problémů souvisejících s povodněmi. ČTK to řekl přednosta okresního úřadu Miroslav Neumann. Koncem minulého týdne se s tímto požadavkem obrátilo na okresní úřad 21 obcí. Jejich zástupci upozornili na nové problémy, které se objevují po odčerpání vody ze sklepů a po poklesu spodní vody. Další domy se začínají bortit. Důvodem k prodloužení stavu nebezpečí je podle nich i stále nutná pomoc armády, brigádníků i nezbytná pomoc humanitární. Při tomto výjimečném opatření je také možné vstupovat na soukromé pozemky a okamžitě zasahovat například v případě nutné evakuace.

Miroslav Andr: Špión nejsem, velvyslanec jsem byl dobrý, odvolání nechápu

Miroslav Andr, kterého prezident na návrh vlády odvolal z funkce velvyslance v Kazachstánu, je přesvědčen, že svou diplomatickou misi zvládal dobře. Znovu popřel spekulace o tom, že by v Kazachstánu pracoval pro českou tajnou službu. Andr, který je nyní v České republice, v pondělí řekl, že o svém odvolání a jeho důvodech ještě oficiálně neví. V tisku se před časem objevily informace o tom, že Andra jako agenta tajné služby pomáhal na diplomatické místo v Kazachstánu dosadit někdejší generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba, který zřejmě pracoval pro vojenskou rozvědku. Navíc je obviněn z plánování vraždy novinářky a korupce. "Já sám žádný důvod odvolání nevidím, já jsem ani pracovní kázeň neporušil, jako diplomat jsem pracoval, myslím, velmi kvalitně, ...jako žádný špión jsem vyslán nebyl, tudíž mně není znám důvod, a proto já se samozřejmě budu pana premiéra ptát, co jej k tomuto kroku vedlo," prohlásil Andr.

Zahraniční dluh klesl v 2. čtvrtletí o 30,5 mld. na 709,1 mld. Kč

Zahraniční zadluženost České republiky klesla ke konci druhého čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 30,495 miliardy na 709,077 miliardy korun (24,2 miliardy eur). Meziročně se snížila o 124 miliard korun. Poměr zahraničního dluhu k hrubému domácímu produktu v běžných cenách se snížil na 32 procent, oznámila Česká národní banka. Investiční pozice České republiky, tedy rozdíl mezi úhrnnými zahraničními aktivy a pasívy, vykázala ve druhém čtvrtletí pasívní saldo 347,4 miliardy korun (11,9 miliardy eur). Oproti prvnímu čtvrtletí se schodek snížil o 29 miliardy korun, a to především vlivem transakce spojené s privatizací Transgasu. Také kursové vlivy se odrazily v poklesu nominálních hodnot aktiv a pasív investiční pozice. Meziročně se však schodek investiční pozice prohloubil o 128,2 miliardy korun.

Poslední část česko-slovenského praporu odletěla do Kosova

Poslední, zhruba sedmdesátičlenná skupina vojáků, příslušníků 2. česko- slovenského praporu, odletěla v pondělí z čáslavské letecké základny do kosovské Prištiny. V Kosovu budou čeští a slovenští vojáci působit v rámci mírových sil KFOR. První skupina vojáků, kteří střídají po půl roce v zahraniční misi své kolegy z 1. česko-slovenského praporu, odletěla do Kosova již 11. září. Velitel praporu Petr Procházka ČTK před odletem řekl, že střežená území by měl jeho prapor převzít 28. září. Od října se prapor zapojí do mezinárodního kontingentu mírových sil pod záštitou OSN. Úkolem vojáků zůstává ochrana hranic mezi Kosovem a Srbskem a zajištění klidu v zemi, do níž se vracejí uprchlíci různých národností. Zároveň budou podle velitele zabezpečovat klidný průběh nadcházejících komunálních voleb. "Hlavním úkolem pro nás je vytvořit bezpečné prostředí pro působení všech etnik na území Kosova," řekl ČTK.

Součástí česko-slovenského praporu, který má zhruba 500 členů, je 100 Slováků, vojáků mechanizované roty, vyčleněné z praporu sil okamžité reakce v Martině. Základ praporu včetně velitele patří k elitnímu 43. výsadkovému praporu z Chrudimi, který je součástí 4. brigády rychlého nasazení. Většina výsadkářů, kteří do Kosova odjíždějí, má již zkušenosti z několika zahraničních mírových misí.

Vlády USA a ČR naléhají na Indy, aby nekupovali stíhačky z EU

Americká a česká vláda naléhají na Indii, aby přezkoumala plány nakoupit letadla spíše od evropských firem Airbus a BAE než od Boeingu a Aera Vodochody. Pondělní britský podnikatelský list Financial Times píše, že čeští a američtí diplomaté řekli jeho redaktorům, že se snaží přesvědčit Indii, aby znovu otevřela soutěž na nákup letadel pro Indian Airlines za dvě miliardy dolarů a cvičných vojenských letounů za 1,5 miliardy dolarů. Rozhodnutí o nákupu civilních letadel od Airbusu již bylo oznámeno, protože jeho nabídka byla o 12 procent levnější než od Boeingu. Rozhodnutí o tom, zda koupit letouny Hawk od BAE přijato ještě nebylo. Je ale v závěrečné fázi. Boeing chce novou soutěž na 43 letounů pro Indian Airlines a chce také, aby indická vláda zvážila nákup L 159B od Aera Vodochody, kde je Boeing podílníkem. O těchto záležitostech jednal v srpnu v Dillí náměstek amerického ministra zahraničí Richard Armitage a americký velvyslanec Robert Blackwill. Český velvyslanec Jaromír Novotný řekl, že Indie je přístupná argumentům obou vlád ohledně varianty Aero-Boeing.

Ministerstvo financí chce ukončit privatizaci Unipetrolu, Agrofert nezaplatí

Ministerstvo financí příští týden navrhne vládě, aby ukončila privatizaci holdingu Unipetrolu. ČTK to sdělil mluvčí úřadu Jaroslav Dědič. Ministerstvo financí navrhuje tento postup poté, co společnost Agrofert Holding ve čtvrtek požádala Fond národního majetku o ukončení smlouvy o privatizaci a v pondělí potvrdila, že nezaplatí. Další privatizační postupu chemické skupiny připraví ministerstvo financí spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu, dodal Dědič.

Agrofert Holding získal Unipetrol vítězstvím v prosincovém privatizačním tendru za 361 miliónů eur. Letos v srpnu však požádal o změnu podmínek koupě, zejména o snížení ceny a vstup dalšího partnera, polské PKN Orlen. Klíčoví ministři odmítli podmínky tendru upravit. Jak tehdy uvedl ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok, jedním z důvodů bylo to, že dodatečná úprava podmínek by mohla znamenat žaloby od ostatních účastníků tendru. Nejžhavějším kandidátem na koupi Unipetrolu byla v prosinci kromě Agrofertu britská Rotch Energy.

NKÚ: Stát se nestará správně o majetek v pojišťovně EGAP a v ČEB

Stát nevykonává náležitě akcionářská práva v Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) a v České exportní bance. Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu totiž po jeho zástupcích není žádná dokumentace o jejich činnosti v těchto institucích. "Zástupci státu u těchto společností neplní povinnosti, které by plnit měli," řekl na pondělní tiskové konferenci člen kolegia NKÚ František Bárta. "Ten vliv státu tam musí být, zejména když u těch společností má stát 100procentní majetkovou účast a dává tam obrovské peníze," zdůraznil. "Obě společnosti (EGAP a ČEB) nadhodnocovaly svoje požadavky vůči státnímu rozpočtu, často i v rozporu s právními předpisy," prohlásil Bárta. Ministerstvo financí tyto požadavky podle něj nedostatečně ověřovalo a neprovedlo v příslušném období žádnou kontrolu.

Kontrola projektu Internet do škol, jímž se od začátku září zabývají pracovníci NKÚ, může trvat až do poloviny příštího roku. Úřad totiž prověřuje nakládání s prostředky, které byly na jeho zavedení uvolněny, spolu se všemi dalšími rozsáhlejšími projekty zahrnutými do koncepce Státní informační politiky ve vzdělávání. ČTK to řekla Eliška Kadaňová, která byla vedením kontroly pověřena. Projekt vybavení školních učeben moderními počítači s přístupem na internet a novým softwarem vyvolal v minulosti řadu pochybností. "Nechceme být ovlivněni tím, co bylo v médiích sděleno. Chceme si opravdu udělat nejprve vlastní názor a ten potom prověřit," poznamenala k práci úřadu Kadaňová. Projektem se kvůli nesrovnalostem ve smluvní agendě již zabýval kontrolní odbor ministerstva školství. Prokázal nehospodárné využití prostředků. Ministryně školství Petra Buzková poté odvolala náměstka pro mládež a tělovýchovu Ladislava Malého a vrchního ředitele sekce Státní informační politiky ve vzdělávání Drahomíra Fránka.

Profesor Frowein došel k názoru, že dekrety nebrání vstupu ČR do EU

Dekrety československého prezidenta Edvarda Beneše nebrání přistoupení České republiky k Evropské unii a nejsou v rozporu s legislativou EU. Takový závěr lze vyvodit z třicetistránkové zprávy německého profesora Jochena Froweina, která byla odevzdána Evropskému parlamentu. Přistoupení ČR k Evropské unii nevyžaduje zrušení Benešových dekretů nebo legislativy zmiňované v kontextu s nimi za předpokladu, že od okamžiku vstupu budou mít všichni občané Evropské unie na území ČR stejná práva, píše se v závěrech analýzy.

FPÖ kritizuje EU za vlažný postoj k dekretům a trvá na zrušení

Nový předseda rakouské strany svobodných (FPÖ) Mathias Reichhold velmi ostře kritizoval nejnovější posudek významného německého právního odborníka Jochena Froweina, podle nějž nejsou poválečné dekrety tehdejšího československého prezidenta Edvarda Beneše v rozporu s evropským právem. Reichhold to označil za ohrožení evropského společenství hodnot a trval na zrušení dekretů jako podmínce přijetí Česka do EU. Posudek, z nějž jsou zatím známy jen výňatky, představuje "radikální obrat EU v elementárních otázkách lidských práv a zpochybňuje celý projekt evropského společenství hodnot", řekl novopečený předseda FPÖ podle agentury APA. "Je proto vším možným, jen ne správným signálem pro rozsáhlé rozšíření unie," dodal. Podle Reichholda musí otázku slučitelnosti takzvaných Benešových dekretů s evropským právem rozhodnout politici, nikoli historici.

Leptospirózy by přibývat nemělo, mohou se ale potvrdit podezření

Počet lidí nakažených po záplavách leptospirózou se v jižních Čechách zastavil na čísle osm, není ale vyloučeno, že onemocnění by se mohlo potvrdit u některých z devíti podezření. Nelze to říci určitě, příznaky u některých pacientů tomu ale nasvědčují, řekla ČTK vedoucí epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Iva Šípová. Hygienici čekají na výsledky laboratorních testů, zda se podezření potvrdí. Nová onemocnění by podle odborníků přibývat neměla, protože nejdelší inkubační doba nemoci od záplav uplynula. Nemocní pocházejí z Českobudějovicka, Českokrumlovska, Jindřichohradecka a Táborska. Nakazili se při styku s povodňovou vodou, v níž byla moč hlodavců. Právě ona je jedním z nositelů bakterií leptospirózy. Mezi lidmi, u nichž se podezření vyšetřuje, je i jeden člověk z Prachaticka. Podle Šípové nelze v souvislosti s počty nakažených hovořit o epidemii. Letošních 14 potvrzených případů totiž pouze o tři převýšilo loňský počet. Na leptospirózu po letošních povodních nikdo nezemřel. Po záplavách na Moravě v roce 1997 jí podlehli čtyři lidé a spekulovalo se o zanedbání diagnostiky.

Na Vysočině začala letecká vakcinace proti vzteklině

Na území čtyř okresů Jihočeského kraje a Vysočiny začala letecká vakcinace divokých zvířat proti vzteklině. Kapsle velikosti malého puku, vyrobené z masokostní moučky a ukrývající vakcínu proti vzteklině, padají už od soboty z letadel na území okresů Jihlava, Třebíč, Pelhřimov a Jindřichův Hradec. "Leteckou vakcinací se návnada dostane i do míst, kam není možné položit ji ručně," řekl ČTK František Mátl z Okresní veterinární správy v Jihlavě. Vedoucí oddělení ochrany zvířat ministerstva zemědělství Josef Vitásek uvedl, že vloni laboratoře potvrdily vzteklinu u 35 zvířat, což je nejméně od roku 1989. Nejvíce nakažených jedinců, téměř 30, bylo mezi liškami. Vzteklina se objevila i mezi tchoři, jezevci, srnci, kunami a kočkami. Veterináři vyšetřili zhruba 8700 zvířat, z toho 6600 lišek. Vakcína se podle Mátla dostane do zvířecího organismu sebemenším poraněním nebo oděrkou v tlamě. Proto je účinná látka zabalena v tuhé kapsli.

Mackerras a Kožená koncertovali na pomoc obětem záplav

Britský dirigent sir Charles Mackerras a česká pěvkyně Magdaléna Kožená spolu s Evropským komorním orchestrem (ECO) koncertovali v pondělí v Londýně ve prospěch obětí povodní v České republice. "Byla to hrozná zkáza, a tak jsme se rozhodli využít tohoto naplánovaného koncertu, abychom pomohli. Každý prostě chce nějak přispět," řekl ČTK v Londýně sir Charles Mackerras. Výtěžek z příspěvků vybraných během koncertu půjde na fond, který zřídilo české velvyslanectví v Londýně. Sir Charles předpokládá, že odtud budou peníze poukázány na vládní povodňové konto. Jeho samého zajímá především osud některých cenných hudebních rukopisů, které byly při povodni poškozeny. Chtěl by pomoci přímo jejich obnově, řekl tento přední britský znalec české hudby, jehož objevná nastudování českých skladatelů v Británii vždy vyvolávají obdiv. Magdalenu Koženou v Británii velmi dobře znají a netají se obdivem vůči ní. Jen v uplynulých 12 měsících získala dvě z prestižních cen pro interprety vážné hudby. Její desky jsou zdejší kritikou vesměs vřele přijímány. Pravidelně zde koncertuje.

Za české účasti začal v Paříži týden zahraničních kultur

Pařížané a návštěvníci metropole nad Seinou mají tento týden jedinečnou možnost seznámit se s kulturami třicítky zemí z celého světa. Z iniciativy zahraničních kulturních center v Paříži se totiž od pondělí koná Týden zahraničních kultur. Svým programem se na něm podílí i České centrum. Týden zahraničních kultur čítá na stovku akcí, které se konají na půdě kulturních institutů. Všechny přitom osloví své publikum a pozvou je i na akce ostatních kulturních center. Na programu jsou výstavy, koncerty, konference, čtení a různá setkání. České centrum na úvod připravilo módní přehlídku tvorby Kateřiny Geislerové, mladé české návrhářky žijící v Paříži. Na programu má centrum tento týden i večery věnované meziválečným česko-francouzským vztahům a prezentaci nejnovějšího románu Jáchyma Topola Noční práce, který vychází ve francouzštině. Ve čtvrtek bude zahájena výstava Paříž-Praha od A do Z zasvěcená ilustracím českých knih. Na pátek je připraven koncert mladého českého skladatele Kryštofa Mařatky, který žije v Paříži. Zároveň bude po prázdninové přestávce ve sklepních prostorách centra znovu otevřen jazzový klub Paříž-Praha, který si za rok své existence získal velkou popularitu.

Ruský vojevůdce Suvorov má v Praze opět bustu a pamětní desku

Zástupci Rusů žijících v Praze odhalili v pondělí na domě na Národní třídě pamětní desku a bustu ruského vojevůdce Alexandra Suvorova (1729 až 1800). Busta se na Wimmrův palác, ve kterém Suvorov na přelomu let 1799 a 1800 pobýval, vrátila přibližně po roce, během nějž byl rozsáhlý palác rekonstruován. Busta byla původně od roku 1947 umístěna na průčelí paláce, nyní je na jeho nádvoří. Na průčelí domu nyní visí nová pamětní deska. Projektant rekonstrukce byl stejně jako památkáři proti tomu, aby busta zůstala na původním místě, protože byla nešetrně umístěna do rozeklaného štítu barokního portálu. Proti změně umístění busty dříve protestoval pražský týdeník Russkaja Čechija, který o její vrácení na palác usiloval. Obával se, že bustu uvidí daleko méně lidí. Zainteresované strany se však nakonec řešení našly. Veronika Dužičová z časopisu ČTK řekla, že nádvoří s galerií, vinotékou a obchody je důstojným místem pro upomínku na Suvorova.

Týdeník Russkaja Čechija vychází v Česku od roku 1999. Publikuje informace o nejdůležitějších událostech v Čechách a v Rusku, komentáře k novým zákonům či materiály z historie Prahy. Slouží také jako inzertní noviny, oblíbily si jej zejména ruští podnikatelé. Nejčtenější ruskojazyčné noviny nyní vyházejí v nákladu 20.000 výtisků.

V Praze zemřel spisovatel a scenárista Miloš Macourek

Po dlouhé nemoci zemřel v pondělí v Praze oblíbený spisovatel a scenárista Miloš Macourek. ČTK to sdělila Macourkova manželka. Autor známých veseloher s prvky sci-fi, v nichž kombinoval fantastický a pohádkový svět s realitou, by se v prosinci dožil šestasedmdesáti let. Pro děti odešel především jeden z duchovních otců jejich oblíbených animovaných postaviček, Macha a Šebestové. Loni se na plátna kin dostala i hraná verze příběhů dvou žáků ze 3. B, která se částečně odehrávala v Číně. "Když jsme spolu před dvěma lety letěli z Číny, objevila se u něj po letu takzvaná letecká embolie, a tím se odkrylo další onemocnění," řekl ČTK režisér Václav Vorlíček, se kterým vedle Oldřicha Lipského Macourek nejčastěji spolupracoval. Macourek napsal nejméně patnáct knih, několik divadelních her, ale především bezpočet filmových scénářů. První z nich vznikl v roce 1962 k filmu Muž z prvního století, následovaly tituly Kdo chce zabít Jessii, Zabil jsem Einsteina, pánové, Pane, vy jste vdova, Dívka na koštěti, Šest medvědů s Cibulkou, Jak utopit doktora Mráčka, Bouřlivé víno, Zítra vstanu a opařím se čajem, Což takhle dát si špenát?, Monstrum z galaxie Arkana, Král Ubu a poslední film Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko. I známé seriály o Arabele a létajícím Čestmírovi jsou z Macourkova pera. Spolu s výtvarníkem Adolfem Bornem Macourek vytvořil na čtyři desítky animovaných filmů, nejen o Machovi a Šebestové, ale i o opičce Žofce a další příběhy pro děti i dospělé. Z Miloše Macourka se stala legenda české filmové tvorby. Jeho práce byly přeloženy do několika jazyků a získaly mnohá ocenění. On sám však o psaní scénářů hovořil vždy jen jako o řemesle, a nikoli o umění.

Ze sportu:

První porážku v tomto ligovém ročníku utrpěli v Olomouci fotbalisté Jablonce, když podlehli 3:0. V tabulce nejvyšší soutěže klesli po devátém kole o jednu příčku na páté místo. Čtvrtý Baník Ostrava je před nimi díky lepšímu skóre. Olomouc se po vítězství posunula o dvě místa a je osmá.

Gól českého hokejisty Jiřího Fischera rozhodl o vítězství Detroitu v nedělním přípravném utkání NHL v Chicagu 5:4. Tři body si v neděli na své konto připsal Jaroslav Špaček z Columbusu. Olympijský vítěz z Nagana dal gól a na dva další přihrál v utkání, v němž jeho tým porazil Pittsburgh 5:3. Dva body za gól a asistenci zaznamenal Jaroslav Bednář a pomohl k vítězství Los Angeles Kings nad Anaheimem 7:4. Za poražené se trefil Petr Sýkora. Ladislav Kohn přispěl gól k výhře Calgary nad Edmontonem 6:5. Na farmě začne sezónu obránce Petr Svoboda z Toronta, přeřazený do celku St. John's v nižší AHL. Další český bek Václav Zavoral putoval ze stejného týmu do Memphisu v CHL.

Třinecký kapitán Richard Král vede i po sedmém kole s dvanácti body za čtyři branky a osm asistencí kanadské bodování hokejové extraligy a přitom má na kontě jen šest utkání. Na druhé místě je s bodovou ztrátou Slovák Radoslav Kropáč z Liberce, který se trefil pětkrát a na šest gólů přihrál. Třetí místo patří s deseti body Jiřímu Hudlerovi ze Vsetína. Tabulce střelců vévodí se šesti góly zlínský Martin Jenáček, o branku méně vstřelili Kropáč a Ladislav Lubina z Pardubic.

Britská čtveřice ve složení Steve Colley, Sam Connor, Graham Jarvis, Dougie Lampkin zvítězila ve víkendovém mistrovství světa družstev, motoristickém trialu národů. České kvarteto Pavel Balaš, David Kadlec, Martin Křoustek a Jiří Svoboda obsadilo šesté místo a vrátilo se tak mezi světovou trialovou elitu.

Australský hráč Lleyton Hewitt je vedoucím tenistou pořadí ATP Champions Race. Český tenista Jiří Novák žádný turnaj nehrál a zůstal na jedenáctém místě pořadí.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Teploty dosáhnou 15 až 19 stupňů Celsia.