Zprávy Radia Praha

Ministr Sobotka: Bez reformy rozpočtů by veřejný dluh vzrostl na bilión korun

Pokud se vládě nepodaří zreformovat veřejné finance, vzroste veřejný dluh na konci jejího funkčního období na jeden bilión korun, tedy tisíc miliard. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. "Pokud máme dnes veřejný dluh ve výši 20 procent hrubého domácího produktu, pokud nebudeme dělat nic, tak na konci volebního období bude kolem 40 procent hrubého domácího produktu," řekl Sobotka. Připomněl, že stát vydává na obsluhu státního dluhu 20 miliard korun a bez reformy by tato částka za tři roky vzrostla na zhruba 40 miliard korun. Pro letošní rok počítá státní rozpočet s částkou 23,5 miliardy korun na obsluhu dluhu. "Nebudeme schopni udržet sociální stát, pokud neprovedeme reformu veřejných rozpočtů," prohlásil Sobotka.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, který se debaty se Sobotkou účastnil, však chystanou reformu podrobil kritice. Řekl, že reforma téměř každému občanu odebere část peněz. "Bude mu bráno v podobě větších daní, bude mu bráno v podobě sociálních dávek, bude mu bráno v podobě důchodů," řekl Tlustý.

O reformě veřejných financí bude jednat vláda ve středu. Reforma má ušetřit desítky miliard korun a snížit schodek veřejných rozpočtů z letošních 5,7 procenta HDP na 3,7 procenta HDP v roce 2006.

Stát zvažuje přísnější posuzování majetku žadatelů o podporu

Stát chce zpřísnit systém poskytování dávek sociální podpory a uvažuje o tom, že by žadatelé předkládali obdobu majetkového přiznání. Řekl to v nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Nova ministr financí Bohuslav Sobotka. "Již dnes existuje oprávnění a povinnost prokazovat, že občan nemá takové příjmy, které by ho neopravňovaly žádat o sociální dávky a my chceme pouze zpřísnit tento systém," vysvětlil Sobotka. Ministr zároveň ujistil, že reforma sociálních dávek nepovede k jejich snižování, ale bude se snažit zabránit jejich zneužívání. Jeho oponent, předseda poslaneckého klubu Občanské demokratické strany Vlastimil Tlustý označil současný systém poskytování dávek za složitý a připomněl návrh ODS na zavedení jediné sociální dávky, takzvané negativní daně.

Bureš i Pithart: Prezident by měl své kroky více konzultovat

Prezidentský kandidát ČSSD Jaroslav Bureš i jeho protikandidát Petr Pithart z KDU-ČSL si myslí, že kompetence hlavy státu jsou přiměřené a není třeba je měnit. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima uvedli, že pokud by byli zvoleni do nejvyšší funkce ve státě, chtěli by své kroky více konzultovat s ostatními ústavními činiteli. Zdůraznili, že prezident musí také respektovat rozložení sil ve sněmovně, bez ohledu na to, zda se mu líbí. Předseda Senátu Pithart i náměstek vicepremiéra pro legislativu Bureš se shodli v tom, že pravomoce odpovídají postavení hlavy státu v ústavním systému země i tomu, že ho volí parlament. Nemyslí si, že je nutné omezit výlučné právo prezidenta udělovat milosti nebo rozhodovat o obsazení významných pozic ve státě s takzvanou kontrasignací. To by znamenalo, že určité kroky by vyžadovaly podpis ještě jiného ústavního činitele, většinou premiéra či pověřeného ministra. Kontrasignace se dá nahradit určitým stylem práce prezidenta, soudí Bureš. "Nabízím ujištění, že žádnou milost bych neudělil bez konzultace s ministrem spravedlnosti a že jmenování guvernéra České národní banky bych konzultoval s vládou," prohlásil bývalý ministr spravedlnosti. "Bez kontrasignace, ale s konzultacemi - tak dlouho, až se najde shoda," shrnul svůj postoj Pithart.

Jiný přístup než Havel by Pithart i Bureš volili i při posuzování zákonů přijatých parlamentem, které může prezident vetovat. "Vadilo mi, že jsem netušil, zda prezident Havel zákon podepíše či nikoliv," poznamenal Bureš. Pithart míní, že prezident nesmí vrátit zákon jen proto, že se mu zdá příliš levicový či pravicový, ale jen kvůli porušení Ústavy či závažným právním chybám. Prezident nesmí dát najevo své politické preference a musí respektovat poměr sil, který ve volbách určili voliči, zdůraznil.

Pithart i Bureš, kteří se spolu s čestným předsedou ODS Václavem Klausem a kandidátem KSČM Miroslavem Kříženeckým utkají již za deset dní o přízeň poslanců a senátorů, by na rozdíl od Havla také respektovali postavení komunistické strany. KSČM je nyní třetí nejsilnější stranou ve sněmovně. Prezident proto nemůže podle Pitharta KSČM ignorovat. Je to úřad, ne místo pro osobní sympatie či antipatie, dodal šéf Senátu. "Prezident není osobou, která by si mohla vybírat," poznamenal Bureš.

TNS Factum: V přímé prezidentské volbě by měl nejvíce šancí Klaus

Pokud by prezidenta vybírali přímo občané, stal by se favoritem zřejmě čestný předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus. Přednost mu podle průzkumu agentury TNS Factum dává přes 34 procent občanů. Za ním s výrazným odstupem se ziskem téměř 17 procent hlasů skončil šéf Senátu Petr Pithart, uvedla česká soukromá televize Nova. Ombudsmana Otakara Motejla, který ovšem není v seznamu oficiálních kandidátů, by na Pražském hradě rádo vidělo přes 13 procent respondentů. Bývalému ministrovi spravedlnosti Jaroslavu Burešovi, kterého navrhla sociální demokracie, by hlas dalo více než deset procent dotázaných. Expremiérovi Miloši Zemanovi fandí přes osm procent dotázaných. Někdejší předseda vlády a ČSSD je ochoten kandidovat až v případné druhé volbě hlavy státu. Komunistický kandidát Miroslav Kříženecký se ve výsledcích průzkumu neobjevil. Nástupce Václava Havla začnou poslanci a senátoři volit již 15. ledna.

I ostatní agentury zabývající se veřejným míněním na základě průzkumů odhadují, že mezi občany by měl nejvíce šancí Klaus, Motejl či Pithart, i když pořadí této trojice se mění. Analytici zároveň upozorňují, že pokud by byla zavedena dvoukolová volba, výrazně se sníží vyhlídky kontroverzních kandidátů, jako je třeba Klaus, na úkor všeobecně přijatelnějších osobností. Přímou volbu prezidenta podporuje podle TNS Factum téměř 87 procent lidí. Desetina respondentů dává přednost současné podobě, kdy o nejvyšší ústavní funkci rozhoduje parlament. Zbytek dotázaných na tuto otázku nemá názor. Česká veřejnost si zavedení přímé volby dlouhodobě přeje. Politici se na této ústavní změně zatím nedokázali shodnout, i když ji většina z nich podporuje.

Vladimír Mečiat vítá, že Václav Havel končí

Bývalý premiér a vůdce opozičního Hnutí za demokratické Slovensko Vladimír Mečiar vítá, že prezidentské období Václava Havla se chýlí ke konci. Mečiar v nedělním diskusním pořadu slovenské soukromé televize Joj upozornil, že Havel mnohdy komplikoval vztahy mezi oběma národy. Nebránil se ani názoru, že český prezident nemá Slováky rád. "Odchází Havel a pro česko-slovenské vztahy to bude dobře, protože v nich udělal nesmírné množství komplikací, provokací, nedorozumění. Otevíral témata, o nichž nevěděl, jak je třeba je řešit. Havel byl tím, kdo od roku 1990 do roku 1992, když jsme nastoupili s Klausem, řešil všechny otázky soužití Čechů a Slováků," řekl Mečiar. Oponoval mu poslanec vládních křesťanských demokratů František Mikloško. "Václav Havel má rád Slovensko a vím, že bylo jeho touhou, aby se právě v Praze Slovensko stalo součástí NATO. Také víme, jak Češi pomáhali, aby SR vstoupila i do EU. Poslední návštěva Václava Havla během jeho funkčního období bude právě na Slovensku. Víc už nemůže ukázat. Tak, jak je Masaryk symbolem nového Československa, Havel zůstane symbolem svobodného Československa. To se už nedá vzít," řekl Mikloško.

Stávka řidičů tramvají zažehnána, všechny soupravy vyjedou

Řidiči pražských tramvají nebudou v pondělí stávkovat a všechny tramvaje vyjedou. Hrozbu půldenní stávky za vyšší mzdy zažehnalo nedělní čtyřhodinové jednání primátora Pavla Béma s vedením pražského dopravního podniku a odboráři. Federace řidičů tramvají stávku vyhlásila proto, aby pro ně prosadila stejné platy, jako mají řidiči autobusů. Vedení dopravního podniku a vedení hlavního města se zavázalo dopracovat do 31. ledna nezávislou studii, která má srovnat náročnost profesí řidičů tramvají, autobusů a metra, prohlásil Bém. Podle něj se závěry studie promítnou do tarifních platů. Předseda Federace řidičů tramvají Antonín Dub oznámil, že do konce ledna bude platit stávková pohotovost. Pokud podle něj nebude dodržena lhůta pro dokončení studie, vstoupí řidiči tramvají do stávky, která by mohla mít větší rozsah, než v jakém byla plánována na pondělí. Mohla by být celodenní nebo i časově neomezená, upřesnil Dub.

Sdružení soukromých železnic kritizuje reformu Českých drah

Sdružení soukromých železničních společností nepovažuje současnou přeměnu Českých drah na akciovou společnost za potřebnou reformu a obrátilo se proto na ministerstvo dopravy a spojů a vládu České republiky s cílem situaci změnit. Pro ČTK to uvedl předseda Sdružení železničních společností Jiří Mužík. Rozdělení drah je podle ministerstva dopravy základním krokem transformace podniku. Akciová společnost byla zároveň od nového roku zcela oddlužena a její závazky, které se odhadují na 50 miliard Kč, převzala Správa železniční dopravní cesty. Akciová společnost ČD provozuje drážní dopravu a řídí provoz na kolejích. "Nemá-li železnice ztratit své místo na dopravním trhu, musí projít skutečnou a radikální reformou," vyzvalo sdružení. Nynější transformací totiž podle sdružení nedojde k oddělení dopravní cesty, tedy provozu tratí od dopravního podnikání, a České dráhy tím budou řídit provoz všech vlaků včetně konkurence. "Budou sestavovat jízdní řád a přidělovat trasy i konkurenčním dopravcům, což je v příkrém rozporu s legislativou Evropské unie," napsalo sdružení. Majetkem a.s. České dráhy se stanou i pozemky a budovy nádraží, což je dle sdružení neopodstatněná tržní výhoda. Problémem bude i již osvědčené provozování regionálních tratí jinými soukromými společnostmi.

V pondělí na vojnu nastoupí několik tisíc nových branců

Tři tisícovky mladých mužů nastoupí v pondělí na vojnu. Nahrazují tak přibližně 5000 vojáků základní služby, kteří odešli koncem loňského roku do civilu. Rozdíl v počtech odpovídá postupnému snižování počtu vojáků v souladu s počínající profesionalizací armády. Armáda má mít letos 10.880 vojáků základní služby. V roce 2002 jich bylo kolem 20.000. Počty odvedenců se mají v dalších letech stále snižovat. Rok 2006 je nejzazším termínem pro ukončení základní vojenské služby, poté už budou vojáci jen profesionální. Po tomto roce mají armádu tvořit pouze profesionální jednotky, čítající kolem 35.000 vojáků. Podporovat je bude na 10.000 občanských zaměstnanců. Menší počet branců dozajista potěší mladé muže, jejichž ročníky by měly na vojnu odcházet. Koho armáda povolá, záleží na zdravotním stavu branců, ale i na jejich sociálních podmínkách.

Začal celoevropský Alianční modlitební týden

Mezinárodní modlitební týden vyhlašovaný národními Evangelickými aliancemi po celém evropském kontinentě začal i českým křesťanům. Doporučený program a témata pro jednotlivé dny jsou letos dílem německých protestantů. Alianční týden modliteb má do 12. ledna za ústřední myšlenku "setkání s Bohem". Výzva ke společným modlitbám má na každý den stanovena témata na základě textů z bible. Předpokládají se různá shromáždění ve farnostech, sborech a náboženských obcích.

Druhou podobnou lednovou akcí, při níž se menší církve připojují ke katolíkům, je už tradičně celosvětový Týden modliteb za jednotu křesťanů vyhlašovaný ve Vatikánu. Letos se bude konat od 18. do 25. ledna a jeho program připravili Argentinci.

Při loňských modlitebních týdnech se v lednu mezi českými věřícími vybralo 172.000 korun. Ekumenická rada je využila na záchranářské práce při letních povodních a na organizování školení psychosociálních pracovníků a dobrovolných pomocníků, kteří pomáhají při odstraňování následků živelních pohrom. Sbírky se uskuteční i letos.

Tři králové předali obci Chuchelna základní kámen ke kostelu

Nedaleko obce Chuchelna na Semilsku by měl vyrůst nový poutní kostel zasvěcený sv. Josefovi. Katolická církev s tím v neděli seznámila veřejnost při Tříkrálovém průvodu na Pražském hradě. Klanění Tří králů přihlížely na Loretánském náměstí stovky lidí, zejména rodičů s dětmi. Kašpar, Melichar a Baltazar, kteří ve shodě s legendou přišli uctít k betlémským jesličkám Jezulátko, přijeli ovšem na živých velbloudech. Vedle zlata, kadidla a myrhy odevzdali králové "svaté rodině" také základní kámen pro nový kostel. Přivezl ho vozík tažený oslem; mramorový kvádr symbolicky převzal starosta obce Miroslav Hrubý. Průvod s živými kostýmovanými postavami včetně malého miminka připravila na Hradčanech už tradičně pražská katolická michelsko- krčská farnost spolu s Hradní stráží. Zněly koledy, křesťanské písně a v podání hradních trubačů fanfáry.

Kardinál Miloslav Vlk v tříkrálovém poselství vzkázal přítomným, aby otevřeli svá srdce druhým lidem a aby pomohli potřebným. Akce má každoročně souvislost s Tříkrálovou sbírkou, pořádanou Českou katolickou charitou. Příchozí tak mohli přímo na místě přispět dětským koledníkům do kasiček s charitním logem.

Církev připomíná výročí a zpřístupnila výstavu o husitství

Výročí vzniku Církve československé husitské připomněl v neděli její pražský biskup Karel Bican při slavnostní bohoslužbě v chrámu sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. V lednu 1920 tuto národní reformační církev založili katoličtí kněží nesouhlasící s konzervatismem Říma. V kostele byla současně zpřístupněna výstava s názvem Stále živá historie. Podle farářky Hany Tonzarové z ústřední církevní rady ukazuje některé postavy v jiném světle a období husitství tlumočí pohledem historiků tak, že boří mýty. Expozice obsahuje také část výstavy Jistebnický kancionál pro 3. tisíciletí, která měla nedávno velký úspěch v jihočeské Jistebnici.

Církev československá částečně navázala na tradice husitství a českých bratří. Husitství má nicméně v názvu teprve poslední čtvrtstoletí. Náboženské hnutí usilující o svobodu vyznání, přesvědčení a svědomí, které ke vzniku Církve československé husitské po vzniku Československa vedlo, vyvrcholilo česky slouženou mší o Vánocích 1919. Církev byla pak vyhlášena v chrámu sv. Mikuláše 11. ledna 1920 po hlasování sjezdu Klubu reformního katolického kněžstva. Církev československá husitská je nyní se zhruba 100.000 členy třetí nejpočetnější českou církví. Nadále působí i ve Slovenské republice. Mezi světovými válkami měla v Československu 1,2 milionu věřících.

Čeští skauti předali na jamboree švédskému králi model podsady

Na celosvětové setkání skautů v Thajsku zavítal v sobotu i švédský král Carl XVI. Gustaf. Vedoucí české výpravy na jamboree Petr Mikeš mu během krátkého rozhovoru předal malý dárek - model podsadového stanu, který je českým zlepšovákem a ve světě raritou. Český tábor proto budí pozornost ostatních skautů i na letošním setkání v Asii. Švédský král byl stejně jako český prezident Václav Havel v mládí skautem a dodnes toto hnutí dětí a mládeže podporuje. Je mimo jiné čestným předsedou Světové skautské nadace, informovali ČTK členové české výpravy.

Fotografii se švédským monarchou si z Thajska odveze i Hana Oberpfalzerová ze Strakonic. Je studentkou mezinárodních vztahů a na jamboree pracuje jako dobrovolnice v oblasti protokolu. "Mluvím několika světovými jazyky, takže péče o zvláštní hosty mě tu neminula. Je to ohromná životní škola, kterou neabsolvujete nikde jinde tak snadno, jako právě tady mezi skauty. A setkání s hlavami států jsou takovou třešinkou na dortu," uvedla.

Téměř sedmdesátičlenná česká výprava ostatním již předvedla lasování a práskání bičem, národní tance nebo kulinářské speciality jako ovocné knedlíky, vánoční cukroví či bramboráky. Během českého dne na jamboree si každý návštěvník odnesl domů český vynález - krabičku poslední záchrany, kterou jako nezbytnou výbavu na výpravy a tábory vymyslel a zavedl do života legendární spisovatel a skautský vedoucí Jaroslav Foglar.

Zemřel sbormistr Pavel Kühn

Zakladatel a sbormistr Kühnova smíšeného sboru Pavel Kühn zemřel v neděli ráno po krátké a těžké nemoci ve věku 64 let. ČTK to faxem oznámil jeho syn Jan Kühn. Dirigent a sbormistr Pavel Kühn vystupoval s Kühnovým smíšeným sborem doma i v zahraničí. Nahrál s ním více než 30 dlouhohrajících gramofonových desek a filmových soundtracků. Kühn obdržel několik vyznamenání, naposledy v roce 2000 Evropskou cenu Gustava Mahlera udělovanou sdružením Evropská unie umění.

Výstava předních umělců 20. století se v neděli otevřela naposled

Muzeum Prostějovska v Prostějova otevřelo v neděli naposled výstavu obrazů, plastik a fotografií významných umělců minulého století, kteří reprezentovali uměleckou Skupinu 42. Podobně jako předloňská expozice Pocta kubismu byla i výstava Svět kolem nás výjimečná v kontextu představování umění 20. století. Na návštěvníky čekalo na 150 děl Kamila Lhotáka, Františka Grosse, Bohumíra Matala, Karla Součka, Františka Hudečka, Jana Kotíka, Miroslava Háka, Jiřího Koláře a dalších. V expozici nebyla zastoupena všechna jména Skupiny 42, lidé ale zato mohli vidět díla, která dosud nebyla vystavena. Jednu část expozice věnovali autoři Tomáši Bímovi, který na odkaz skupiny svojí tvorbou navazuje.

Pražská zoo oslavila Tři krále a obnovila večerní prohlídky

Návštěvníci pražské zoologické zahrady v Troji mají od tohoto víkendu znovu možnost podívat se, jak se zvířata ukládají ke spánku a co dělají, když se setmí. Zoo, těžce zasažená srpnovými povodněmi, totiž obnovila večerní procházky areálem. Do zahrady v nedělním mrazivém počasí vyrazilo přes 700 lidí. Asi stovka z nich s jednodenním předstihem oslavila svátek Tří králů. Pracovníci zoo připravili povídání o zvycích a zvířatech, spojených s legendou o tomto dni. Malí i velcí návštěvníci se mohli dozvědět například to, zda k jesličkám přijel jeden ze Tří králů na velbloudu jednohrbém, nebo dvouhrbém. Večerní prohlídky se konají každou sobotu a neděli od 17:00, 17:30 a 18:00. Velikost jednotlivých skupin návštěvníků je omezena na 25 lidí, a proto by zájemci měli předem zavolat na čísla 296112230 nebo 296112233 nebo napsat e-mail na adresu [email protected].

Ze sportu:

V ruské metropoli se patrně zrodil největší přestup tuzemské fotbalové zimy. Pětadvacetiletý záložník pražské Sparty Jiří Jarošík obdržel od ruského klubu CSKA Moskva lukrativní nabídku pětiletého kontraktu a nyní už jen čeká na dohodu mezi kluby, která je na spadnutí. Informaci ČTK potvrdil hráčův agent Pavel Zíka, který byl přítomen sobotnímu moskevskému jednání.

Hokejový obránce Robert Kántor je dalším Čechem, který zamířil do ruské superligy. Podle informací tamních internetových serverů se důrazný bek domluvil na smlouvě v Dynamu Moskva. Odchovanec brněnského hokeje doposud působil ve finském IFK Helsinky.

Útočník Buffala Aleš Kotalík vstřelil do sítě Ottawy v zápase NHL dva góly a měl hlavní zásluhu na tom, že poslední tým soutěže zvítězil na ledě lídra 2:1 v prodloužení. Díky trefě Martina Straky z první minuty nastaveného času přehrál Pittsburgh New York Islanders 3:2 a z výhry v prodloužení se radoval poprvé v sezoně. Tučňáci uspěli i díky jednomu gólu Michala Sivka a asistencím Jana Hrdiny a Michala Rozsívala.

Do třetice všeho dobrého, řekne si možná český hokejový útočník Jiří Dopita a zkusí další štaci v slovutné NHL, v níž se mu dosud nepodařilo prorazit. Hráčův agent Petr Svoboda ČTK řekl, že po zájemcích ze švýcarské ligy a české extraligy se mu už ozval i jeden z klubů z nejslavnější soutěže světa.

Ve čtvrté etapě dakarské rallye, vedoucí poprvé po africkém území z Tunisu do Tauzáru v Tunisku, byl Tomáš Tomeček šestý, Karel Loprais jedenáctý a jejich tatrovky si připsaly dvě respektive dvě a půl minuty ztráty. Celkovému pořadí kamionů vládnou nadále otec a syn De Rooyové. Pátý Loprais ztrácí pět minut a sekundu, Tomeček je jen o šest sekund pomalejší. Martin Macík s Liazem na osmnáctém místě už ztrácí téměř čtvrt hodiny.

Stolní tenisté Startu Horní Suchá prohráli první semifinálový zápas Poháru ETTU ve francouzském Montpellieru 1:3 na zápasy. Hrdinou domácího celku byl Řek Kalinikos Kreanga, s nímž si neporadil Karel Čihák, ani česká jednička Petr Korbel. Ten získal pro Horní Suchou jediný bod, když ve druhé dvouhře zdolal 3:1 na sety Jang Mina. Odveta pohárového semifinále se bude hrát v Havířově 7. února.

Krátce o pondělním počasí v České republice:

Zpočátku polojasno, postupně od severozápadu oblačno až zataženo, místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Teploty minus osm až minus čtyři stupně Celsia.