Čeští tenisté i hokejisté se chystají na Rusko

Pardubice - Simonovic (vlevo) uspesne vykryl strelu hrace ceskeho celku  Moravce, Foto: CTK

V dnešní sportovní rubrice se s Herbertem Bryndou budeme věnovat hokeji a tenisu: hokejisté odehráli o víkendu utkání výběrů české a slovenské extraligou a chystají se na Švédské hry, tenisté se zase připravují na utkání Davisova poháru s Ruskem.

Pardubice - Simonovic  (vlevo) uspesne vykryl strelu hrace ceskeho celku  Moravce,  Foto: CTK
Pardubice o víkendu hostily hokejový svátek: zápas mezi výběry české a slovenské extraligy. Utkání nemělo poprvé podobu střetnutí Východu a Západu, tedy Čech a Moravy a s předvedenou hrou, výsledkem 7:5 pro českou extraligu i novým modelem bylo spokojeno nejen osm tisíc diváků, ale také zkušený obránce Slavie František Kučera:

"Oproti těm utkáním, která probíhala v minulosti, tak mělo utkání větší tempo, zvláště slovenský tým chtěl tady na české půdě uspět, napadali nás i ve třech, určitě také pomohlo to, že utkání a dovednostní soutěže jsou v jednom dni a ten raut nebyl den před utkáním, takže hráči byli odpočinutí a vyloženě chtěli hrát."

Pardubice - Jiri Hudler,  Foto: CTK
Nejlepším střelcem českého výběru byla paradoxně Slovák Marek Uram, přesto je celkově dvanáct branek nejméně v osmileté historii utkání hvězd. Čím si to vysvětluje František Kučera?

"Tak brankáři určitě chytali dobře a to, že padlo málo gólů je právě tím, že týmy hrály s mnohem větším nasazením a bylo méně prostoru než v těch minulých zápasech, což je určitě proto, že týmy k zápasu přistoupily mnohem zodpovědněji než v minulosti."

Trenér českého extraligového výběru Václav Sýkora byl se zápasem spokojen a doufá, že tak byla založena nová tradice:

"Já si myslím, že tohle první utkání ukázalo, že to je dobrá myšlenka a věřím, že se udrží delší dobu než tradice Východu a Západu."

A stejný názor má i kanonýr Znojma Marek Uram:

"Myslím si, že by bylo velmi zajímavé se takto střetávat s tou druhou ligou."

V případě hokejistů platí: nejdříve zábava, potom práce. V úterý totiž reprezentace nastoupí v Helsinkách v rámci posledního ze čtyř turnajů Euro Hockey Tour proti domácímu Finsku. S nominací na Švédské hry trenér Slavomír Lener příliš neexperimentoval:

"V nominaci jsme se snažili o takové shrnutí toho, co jsme vyzkoušeli během těch tří turnajů Euro Hockey Tour a toto by mělo být jádro pro mistrovství světa."

Na mistrovství světa by se mohla nominovat až polovina hráčů, kteří budou hrát ve Finsku a Švédsku, druhou polovinu by měli tvořit podle takzvaného naganského klíče hráči ze zámoří. Kouč Lener nerozlišuje v důležitosti mezi celkovým umístěním v turnaji a jednotlivými výkony hráčů:

"Byl bych rád, kdyby se to podařilo sladit, ale pokud se nám podaří vyhrát, tak z toho nebudeme dělat velkou vědu a pokud neuspějeme, tak z toho na druhou stranu nebudeme dělat velkou tragédii. Rádi bychom hráli dobrý agresivní hokej a rádi bychom vyhráli co nejvíce zápasů."

V posledních letech se českým hokejistům nedaří proti Rusům, proto patří jejich skalp mezi jeden z cílů na Švédských hrách:

"Jedeme do Švédska s tím, že chceme porazit Rusy. Chceme uspět proti Švédům, Finům. Uvidíme, jak se ten turnaj rozehraje. Nakonec na Baltice nám třeba stačila remíza na to, abychom vyhráli turnaj. Takže, jde o pocit. Já bych chtěl, abychom ze Švédska přijeli s dobrým pocitem, že jsme bojovali naplno, že jsme udělali všechno proto, abychom odehráli dobré zápasy a věřím, že se k tomu přidá i dobrý výsledek."

Čeští tenisté se chystají do Vítkovic na utkání prvního kola Davis Cupu proti týmu Ruska, loňskému vítězi poháru. Pro trenéra Roberta Krechlera půjde o premiéru v roli nehrajícího kapitána, kterou převzal od Cyrila Suka, který byl povolán do čtyřhry.

"Tak já jsem už dva roky dělal trenéra daviscupového mužstva, v podstatě vím, do čeho jdu a samozřejmě je to nová role, ale vím, co se ode mě očekává a vím, co bych v té roli měl dělat, takže doufám, že to zvládnu. A pocity jsou celkem v pohodě, bojovné."

České družstvo nastoupí ve složení: Jiří Novák, Radek Štěpánek pro singly a Cyril Suk, Martin Damm pro čtyřhru. Jak je s formou Nováka a Štěpánka spokojen Robert Krechler?

"Kromě Radka Štěpánka jsou to všichni zkušení hráči, všichni mají s Davis Cupem bohaté zkušenosti, Jirka Novák je hráč, který se pohybuje na hranici první desítky žebříčku ATP, určitě je to hráč, který do první desítky patří a v Davis Cupu vždycky uměl hrát, takže na něj spoléhám. Davis Cup je samozřejmě zvláštní a samostatná soutěž, takže doufám, že je rozdíl mezi Milánem, kde Jirkovi ten povrch neseděl, tam to bylo dost rychlé a tou Austrálie, tam to prostě nevyšlo, to se nedá nic dělat. Ale Davis Cup je zase o něčem jiném, Jirka vždycky Davis Cup uměl hrát, hrál ho rád, hrál ho skvěle a já doufám, že na tyto výkony naváže i teď v Ostravě a že mu v tom pomůže i ostravské publikum. Radek Štěpánek nikdy Davis Cup nehrál, je to pro něj nová role, na druhou stranu je teď podle mě ve velmi slušné formě, doufám, že to zvládne a uhraje své."

Ani o herních kvalitách deblistů Suka a Damma Krechler nepochybuje:

"Jsou to samozřejmě zkušení hráči, oba jsou v současné době ve vynikající formě, což dokázali na turnaji začátku roku, který vyhráli a jsou to hráči, kteří vědí, jak se na ten zápas mají připravit a já věřím, že se připraví dobře a že to bude úspěšné.'"

Český tenis v minulém týdnu postihla aféra s podezřením, že jeden z reprezentantů, Bohdan Ulihrach, dopoval. Loni v říjnu měl na turnaji - shodou okolností v Moskvě - pozitivní test na anabolický steroid nandrolon. Ulihrachově účasti v Davis cupu byl bohužel přizpůsoben výběr povrchu pro utkání s Ruskem. Nehrající kapitán Robert Krechler:

"Povrch se samozřejmě volil v době, kdy se napevno počítalo s účastí Bohdana Ulihracha, který ve svých rozhodnutích jednoznačně preferoval antuku. Jirka ten se umí přizpůsobit i trochu tvrdším, rychlejším povrchům. V současné době se antuka nemusí jevit jako jediný povrch, na kterém bychom s Rusy mohli hrát, ale v době, kdy se o tom rozhodovalo, to byl jednoznačně nejlepší povrch pro nás. Já si myslím, že naši hráči jsou všichni na antuku zvyklí, na antuce vyrostli, že se s tím dobře vypořádají a odehrají skvělý zápas."