Zprávy Radia Praha

Klaus: Schůzka s Kalouskem návodem k podpisu reformních zákonů

Prezident Václav Klaus v neděli odpoledne hovořil s novým předsedou lidovců Miroslavem Kalouskem o reformě veřejných financí. Schůzka byla jistým "návodem či nenávodem" k podpisu zákonů o reformě veřejných financí, řekl prezident novinářům po setkání s Kalouskem na lánském zámku. Kalousek, který je šéfem rozpočtového výboru sněmovny, byl jedním z koaličních tvůrců reformy.

Klaus uvedl, že on i Kalousek zastávají racionalistický postoj k politice, jistý pragmatismus. Jsou si prý vědomi, že mají hájit zájmy, které reprezentují a které se opírají o voliče. "Myslím, že s panem prezidentem máme poměrně společný konzervativní postoj k tomu, jak by měla vypadat politická scéna," doplnil prezidenta Kalousek.

Brněnský soud vzal do vazby dva muže s radioaktivním materiálem

Městský soud v Brně v neděli rozhodl o uvalení vazby na dva muže, které policie v pátek zatkla při pokusu o prodej radioaktivního materiálu. Expertizy dosud neznámých látek by podle ní měly být hotové ve čtvrtek.

Muži byli zadrženi v pátek v brněnském hotelu Voroněž, když se pokoušeli za 600.000 eur, tedy více než 19 milionů korun, prodat tři kilogramy zmíněného materiálu. Za posledního tři čtvrtě roku nebylo nikde na světě větší množství takového materiálu zajištěno. V České republice byl podobný materiál zajištěn naposledy v roce 1994. Tehdy šlo 2,74 kilogramu.

Soudce podle mluvčí policejního prezídia Blanky Kosinové ani nečekal na vypršení lhůty, kterou má na to, aby o uvalení vazby rozhodl. Pachatelé jsou trestně stíháni pro pokus trestného činu nedovolené výroby a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky a nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Při prokázání viny jim hrozí trest odnětí svobody až na 15 let.

Policisté s největší pravděpodobností již vědí, odkud a od koho Slováci materiál získali, podrobnosti ale zatím neřekli. Podle ministra vnitra Stanislava Grosse ale pravděpodobně nepochází z České republiky. Ministr o celé záležitosti informoval ředitele Bezpečnostní informační služby a předsedu Výboru zpravodajských služeb Severoatlantické aliance Jiřího Langa. O případ se zajímají i tajné služby z dalších zemí.

Předsednictvo ČSSD schválilo návrh kandidátky do evropských voleb

Vedení ČSSD schválilo návrh kandidátky do evropských voleb. Lídrem sociálnědemokratického týmu by měl být poslanec Libor Rouček.

"Je strategií sociální demokracie efektivně integrovat Českou republiku do Evropské unie tak, aby nezůstala na okraji, ale aby se stala členem hlavního proudu a měla významný vliv," uvedl předseda nejsilnější vládní strany Vladimír Špidla.

Volebního lídra i pořadí kandidátů s konečnou platností schválí Ústřední výkonný výbor ČSSD v polovině prosince. Někteří členové předsednictva by ale v čele kandidátky raději viděli senátora a někdejšího odborářského vůdce Richarda Falbra, který je nyní na druhém místě. Roučkova pozice proto ještě nemusí být definitivní.

Na třetím místě je poslanec Milan Ekert. Na čtvrté a páté místo, která považují pozorovatelé ještě za volitelná, se dostal poslanec Petr Lachnit, který byl v kabinetu premiéra Miloše Zemana ministrem místního rozvoje, a exministr zdravotnictví Bohumil Fišer.

Na dalších pěti místech jsou poslanec Vladimír Laštůvka, Olga Sehnalová, poslankyně Anna Čurdová, pražský zastupitel Jiří Paroubek a senátor František Mezihorák. Až na jedenáctém místě skončil poslanec, ministr zahraničí Zemanova Kabinetu a nedávný předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan.

Občané budou svých 24 zástupců do Evropského parlamentu poprvé vybírat příští rok v červnu. Volebním okrskem bude celá Česká republika.

Karlovarská US-DEU požaduje odstoupení Petra Mareše z čela strany

Karlovarská Unie svobody - Demokratická unie požaduje rezignaci předsedy strany a vicepremiéra Petra Mareše. K okamžitému odchodu z vedení strany i z vlády jej vyzvalo krajské shromáždění strany. Hlavním argumentem jsou klesající volební preference.

"Po roce nového vedení nedošlo k žádné výraznější změně a nemůžeme se už dále tvářit, že se nic neděje," uvedl v neděli předseda US-DEU v Karlových Varech a města Zdeněk Roubínek. Podle něj není Mareš charismatickou a vůdčí postavou, která by měla stranu vést. Zároveň ale uznává, že je to jeden z nejslušnějších lidí, jaké kdy US-DEU měla.

"Hlasování o tomto razantním návrhu prošlo jenom o hlas 15 ku 14," řekl ČTK člen krajského i republikového výboru US-DEU Jan Duda. On sám navrhoval, aby se nejprve sešli všichni krajští zástupci a vytvořili společnou výzvu pro prosincový sněm strany.

"Představoval bych si v čele unie někoho mladého, který má blízko vládě a parlamentu, ale není spojen se současným kabinetem - někoho jako poslance Vrbíka," dodal Duda. Podle něj měla US-DEU už dříve po dohodě s krajskými organizacemi zvolit nového předsedu, podobně jako to nyní udělala KDU-ČSL. "To, co udělali lidovci, je stejný signál ve stejném duchu," uvedl Duda.

Okresní a krajské shromáždění na Karlovarsku zároveň podpořily poslance Tomáše Vrbíka, který oznámil, že nepodpoří návrh státního rozpočtu na příští rok. Vrbík, který ve sněmovně nahradil Hanu Marvanovou, nesouhlasí s rekordním schodkem rozpočtu a při prosincovém závěrečném schvalování pravděpodobně odejde z jednacího sálu.

Pražští zelení chtějí vyslat do Evropského parlamentu Jařaba

Pražská krajská organizace Strany zelených nominovala jako kandidáta na lídra pro volby do Evropského parlamentu (EP) vládního zmocněnce pro lidská práva Jana Jařaba. Své kandidáty navrhnou nejpozději do konce listopadu také ostatní kraje. Konečnou sestavu pro volby do Evropského parlamentu vybere republikový výbor, uvedla místopředsedkyně Strany zelených Jana Ulbrychová.

"Delší dobu sleduji proces ve Straně zelených, která se mění v autentickou zelenou stranu. Podle mého názoru by měla oslovit nejen ochránce přírody v úzkém slova smyslu, ale také humanisticky a ekologicky orientovanou veřejnost," raegoval Jařab. Jednou z hlavních priorit Strany zelených má být podle něj ochrana veřejného zájmu v obecné rovině. Zelení by se měli angažovat v boji proti "klientelistickým a korupčním machinacím, které často vedou k tomu, že mimo jiné trpí i životní prostředí", soudí Jařab. Dodal, že v případě zvolení do EP by rezignoval na funkci zmocněnce pro lidská práva.

Dalšími ze čtveřice pražských kandidátů na post europoslance jsou Olga Lomová, Jana Ulbrychová a Petr Uhl. Například brněnským kandidátem zelených na lídra pro volební kampaň je šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka.

V loňských volbách do Poslanecké sněmovny získala Strana zelených 2,36 procenta hlasů. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění se její volební preference pohybovaly letos v říjnu kolem 1,5 procenta. Jedním z hlavních cílů zelených je posílit v příštích letech členskou základnu a výrazněji se podílet na politické moci. Po dubnové volbě nového vedení přibylo straně něco přes 100 členů. Podle předsedy Jana Beránka nyní sdružuje 700 lidí.

Olomoucký krajský úřad oceněn za dobré služby

Olomoucký krajský úřad se může pyšnit titulem "úřad dobrých služeb". Uspěl totiž v pilotním projektu Rady vlády pro jakost. Spolu s Olomouckým krajem se hodnocení podrobil například i Liberecký kraj, radnice a podobně. Ocenění převzal hejtman Jan Březina (KDU-ČSL) tento týden na Pražském hradě, oznámil v neděli mluvčí hejtmanství Tomáš Kocych.

Olomoucký krajský úřad se do projektu zapojil letos v únoru a hodnocení jeho práce skončilo v říjnu. Zaměřilo se například na řízení úřadu, jeho plánování, vztah k občanům či zaměstnancům.

"Je to začátek procesu, během něhož by se úřad měl stát ještě lepším poskytovatelem služeb občanům i obcím. Projekt současně vyhodnotil i oblasti, ve kterých se musíme zlepšit," dodal Kocych.

Vedení kraje pak podle náměstka olomouckého hejtmana Vladimíra Válka (US-DEU) projekt rozšířilo o další analýzu, která zkoumá efektivitu práce úředníků, jejich počet či optimální využití informační techniky. Výsledky by politici měli znát do konce letošního roku.

Šéf hasičů Nytra: Zřícení domu nemusel někdo zavinit

Policisté sice prošetřují, zda někdo nezavinil zřícení části domu v Ostravě-Mariánských Horách, šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra se ale domnívá, že havárie viníka mít nemusí. "Podle toho, co jsme viděli, firma, která prováděla sanační práce, je dělala na profesionální úrovni," řekl dnes Nytra.

"Jde ale o můj názor. Konečné slovo budou ale mít znalecké posudky," pozanenal šéf hasičů.

Třípatrová budova v ulici 28. října patří společnosti Tchas, která v ní měla kanceláře. Podle mluvčího firmy Romana Vanka si Tchas najal specializovanou stavební firmu, která měla sanovat vlhké zdivo. Práce začaly právě v pátek dopoledne. "Dělníci odkopávali zeminu od zdiva. Nedostali se ale ani k základům a zeď začala praskat," vysvětlil Nytra.

Část domu se zřítila v pátek; při havárii nebyl nikdo zraněn, podle policistů stihli všichni pracovníci včas uniknout do bezpečí. Zřícením domu vznikla podle předběžných odhadů škoda 20 milionů korun. Přivolaný statik nařídil stržení nebezpečných částí, které se mohly zřítit. Majitel budovy má do 22. listopadu vypracovat projektovou dokumentaci, podle které by se mělo postupovat dál.

Sport:

České tenistky se v Ostravě staly mistryněmi Evropy v soutěži družstev. Ve finálovém utkání domácí hráčky zdolaly polské obhájkyně prvenství 2:1, třebaže po zahajovacím utkání prohrávaly 0:1.

V prvním duelu totiž Barbora Strýcová proti Joanně Sakowiczové špatně podávala a nenacházela zbraň na přesné returny polské reprezentantky. Po prohře 4:6 a 3:6 pak zachránila naděje domácích jednička týmu Sandra Kleinová. Ta naopak prvním tvrdým servisem zatlačila Annu Zarskou k základní čáře a přesnými prohozy vyhrála za 50 minut hladce 6:3 a 6:0.

Titul zajistil českému družstvu pár Strýcová, Michaela Paštiková. Na síti si rozuměly lépe než jejich soupeřky Rosolská s Jansovou a rovněž za 50 minut vyhrály rozhodující duel dvakrát 6:3. Třetí místo v Ostravě obsadily reprezentantky Velké Británie a Chorvatska. Sestupují Srbsko a Černá Hora s Řeckem.

Házenkáři Baníku Karviná oslabené sestavě podlehli v Lize mistrů francouzskému vicemistrovi Savoie HB Chambery 28:36. Jejich soupeř tak dál zůstává v čele skupiny H bez ztráty bodu. Karviná, která si připsala třetí porážku v soutěži, nastoupí k dalšímu zápasu za týden v chorvatském Metkoviči.

Přes dvacet let byl českým rekordmanem v počtu startů za národní fotbalový tým Zdeněk Nehoda, který v letech 1971-1987 oblékl dres se lvíčkem na prsou v 90 zápasech. Po sobotním utkání s Kanadou se na něj dotáhl Karel Poborský, jenž se historické devadesátky dočkal necelých deset let po své reprezentační premiéře.

Ofenzivní záložník se v národním mužstvu poprvé představil v únoru 1994 proti Turecku. Od té doby je pevnou součástí české reprezentace, o čemž svědčí i fakt, že ze 112 utkání jich vynechal jen 22. Na trávníku dosud strávil 6169 minut.

Desetibojař Roman Šebrle vyhrál podle očekávání anketu o nejlepšího českého atleta uplynulé sezony. Z celkem 89 trenérů, funkcionářů a novinářů jej na první pozici nedali jen tři. Světový rekordman získával v letošním roce z českých atletů medaile sám - na halovém mistrovství světa v Birminghamu skončil třetí a na otevřeném světovém šampionátu v Paříži vybojoval stříbrnou medaili.

Šebrle získal v anketě 885 bodů, druhé místo za ním obsadila diskařka Věra Pospíšilová, která obdržela 733 bodů. Třetí skončil oštěpař Jan Železný (719) a čtvrtý desetibojař Tomáš Dvořák (641). Nejlepším juniorem je výškařský mistr Evropy své věkové kategorie Jaroslav Bába, v hlavní anketě pátý. Trenérem roku se stal Šebrleho kouč Dalibor Kupka, Objevem roku byla zvolena Zuzana Hejnová.

Fotbalová reprezentace do 21 let v sobotu ve švýcarské Basileji udělala významný krok k účasti na evropském šampionátu. V prvním barážovém utkání zvítězila nad Švýcarskem 2:1 a před středeční odvetou v Ostravě si vytvořila vynikající výchozí pozici. Zápas se však pro české hráče nevyvíjel dobře. Od sedmé minuty domácí vedli po Nefově hlavičce. Po rychlém brejku vyrovnal Svěrkoš a čtyři minuty před poločasem rozhodl o vítězství přesnou hlavičkou Koubský.

Počasí:

Pondělní ráno a dopoledne bude v jižních Čechách, na Moravě a ve Slezsku ještě zataženo s deštěm, na horách se sněžením. Jinak bude převážně oblačno, místy přeháňky, od vyšších poloh sněhové. Teploty 4 až 8 stupňů Celsia.