Zprávy

Stanislav Gross začne jednat o nové vládě s předsedou ODS Topolánkem

Úřadujícího předsedu ČSSD Stanislava Grosse čeká od středy série jednání o formování nové vlády. Zahájí je rozhovorem s předsedou nejsilnější opoziční strany Mirkem Topolánkem. Ve čtvrtek se sejde s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem. S výsledkem jednání patrně v pátek osobně seznámí zbylé dva lídry odcházející koalice Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) a Pavla Němce (US-DEU). Gross stále dává přednost pokračování současné koalice, vyjednáváním se všemi stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně ho v sobotu pověřilo předsednictvo sociální demokracie. Gross v sobotu uvedl, že pokračování současné vládní konstelace omezuje "řada mantinelů". Vedle nízkého počtu koaličních poslanců ve sněmovně například i to, že Topolánek v pátek rezolutně odmítl takovou vládu podpořit. Aby byla ODS ochotna jednat, musel by Gross přijít s úplně jiným návrhem. Tím by podle šéfa poslanců ODS Vlastimila Tlustého mohlo být i vytlačení Unie svobody z vlády do pozice tiché podpory kabinetu. Gross připustil, že i o tom bude s unií jednat.

Mše v Betlémské kapli za Jana Husa se zúčastnily stovky lidí

Stovky lidí se zúčastnily úterní slbohoslužby v Betlémské ekumenické kapli v Praze. Tou věřící uctili 589. výročí upálení mistra Jana Husa. Betlémská kaple je už tradičně jedním z míst, ve kterém si věřící připomínají Husovu tragickou smrt. Další shromáždění se pravidelně konají například i v místě Husova rodiště, v Husinci na Prachaticku, či na Kozím hrádku na Táborsku, kde Hus kázal, když mu bylo zakázáno působit v Praze.

Ministři končícího kabinetu premiéra Vladimíra Špidly proberou reformu veřejných financí

Ministři končícího kabinetu premiéra Vladimíra Špidly proberou dosavadní úspěšnost reformy veřejných financí. Právě změny v daních a jejich dopad na sociálně slabší občany vnášely dlouhodobé napětí mezi vládní koalici sociálních demokratů, lidovců a unionistů. Ministr kultury Pavel Dostál předloží vládě koncepci rozvoje knihoven na léta 2004 až 2010. Koncepce má zefektivnit finanční podporu knihovnictví, a to jak z veřejných rozpočtů tak z fondů Evropské unie.

O prázdninách se vypraví na dovolenou do ciziny 1,5 milionu Čechů

O letošních letních prázdninách se vypraví na dovolenou do zahraničí kolem 1,5 milionu Čechů, což bude zhruba stejný počet jako loni v červenci a srpnu. Odhaduje to ředitel analytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek. Podle něho však za celý letošní rok pojede do ciziny na dovolenou asi 3,7 milionu lidí, což by bylo o šest procent více než loni. "Rok od roku se zvyšují počty turistů, kteří dávají přednost dovolené mimo hlavní turistickou sezonu," řekl ČTK Beránek. Letní dovolenou mimo prázdninové měsíce tak podle něho bude v cizině trávit další milion lidí, tedy o pět procent víc než loni. Zatímco ještě před pěti lety začínala hlavní turistická sezona v červnu a končila v září, letos již mnoho cestovních kanceláří zahájilo charterové lety koncem dubna a plánují je až do konce října. Dlouho před a po sezoně se přitom nejezdí jen do vyloženě teplých oblastí. Mezi státy, kde Češi tráví dovolenou nejčastěji, je i Řecko. Tam letos pojede asi 410 tisíc Čechů, tedy asi o 20 tisíc lidí víc než loni. Jen na olympijské hry se z Česka vypraví několik tisícovek turistů. Do Itálie se chystá podle odhadu agentury asi 360 tisíc českých občanů; loni jich bylo o deset tisíc méně. Také Španělsko čeká o deset tisíc Čechů víc než loni, asi 260 tisíc.

Houby v Česku letos rostou

Houby pořád rostou. Mykologové ale mluví o bláznivém roku, protože nyní na začátku července je totiž lidé nenacházejí jako obvykle na světlých krajích lesa nebo na loukách kolem břízek, ale mezi vysokými stromy v tmavých a hustých jehličnatých porostech. Rostou suchohřiby, kozáci, křemenáče a lišky. Houbaře zachraňují i růžovky neboli masáci. Hodí se především na houbové řízky a v očích řady gurmánů dokonce na pánvi předčí hřiby.

Rychlík usmrtil mezi Bzencem a Veselím nad Moravou chlapce

Rychlík jedoucí z Brna do Bojkovic srazil mezi Bzencem a Veselím nad Moravou dvanáctiletého chlapce, který na místě zemřel. Mluvčí České drážní inspekce Jan Kučera uvedl, že tělo hocha vlak vláčel asi 50 metrů. Operační důstojník hodonínské policie řekl, že ve chvíli neštěstí po chlapci pátrali policisté. Chlapec byl podle policie částečně retardovaný a ztratil se rodičům při dopolední vycházce. Rodiče nahlásili jeho zmizení krátce po čtvrt na dvě a policie jej začala hledat.

Na přejezdu u Herálce se srazil osobní vlak s traktorem

Na železničním přejezdu poblíž Herálce na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Humpolcem na Pelhřimovsku se v úterý před 9:00 srazil traktor s osobním vlakem. Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Přejezd není vybaven světelnou signalizací, pouze výstražným křížem. Míru zavinění vyšetřuje policie a Drážní inspekce. Podle předběžných informací nehodu způsobil řidič traktoru, řekl ČTK Kučera.

Baťůžkáře nevypudil z Karlových Varů ani liják a kroupy

Stovky takzvaných baťůžkářů, kteří přijeli na karlovarský filmový festival a táboří ve stanovém městečku AC Start, se letos musí smířit s občasnými přívaly deště doprovázenými i kroupami. Přesto své pozice nevyklízejí a den co den se vydávají za další porcí festivalových filmů. "Bouřku s krupobitím jsem přežil v hospodě a do stanového městečka přišel vlastně až ráno. Z počasí jsem měl trochu obavy, ale když už jsme postavili stan, tak to bylo v pohodě. Počasí nás nezdolá," řekl ČTK Petr Novotný z Prahy. Na ploše stadionu AC Start, doslova poseté stovkami stanů, je kupodivu skoro sucho. Vydatné srážky ji nepoznamenaly a obavy baťůžkářů, že se budou brodit blátem, se ukázaly zbytečné. "Je tu kvalitní odvodnění, takže voda se na ploše prakticky nedrží a drenážemi odtéká. Přeháňky naštěstí trvají vždy jen krátkou chvíli," uvedl Vít Hořejš z AC Start.

Brankář Hašek podepsal smlouvu s týmem Ottawa Senators

Dominik Hašek je novou posilou týmu NHL Ottawa Senators. Vedení klubu v úterý oficiálně oznámilo, že se s českým hokejovým brankářem dohodlo na víceleté smlouvě. Olympijský vítěz z Nagana naposledy působil v dresu Detroitu a po skončení sezony, v níž kvůli zranění třísel odchytal jen 14 zápasů, se stal volným hráčem. V Ottawě by mohl Hašek vytvořit brankářskou dvojici s dalším Čechem Martinem Pruskem.

Oštěpařka Špotáková vyhrála v Jeruzalémě v olympijském limitu

Tři oštěpařky bude mít česká atletická výprava na olympijských hrách v Aténách. Vedle již jistých Nikoly Brejchové a Jarmily Klimešové dnes na mítinku v Jeruzalémě splnila potřebný limit A také Barbora Špotáková. Někdejší vícebojařka Dukly Praha vyhrála výkonem 60,95 metru, čímž nominační kritérium překonala o 45 centimetrů. Nejdelší výkon předvedla Špotáková ve čtvrté sérii a jako třetí česká oštěpařka historie se dostala za hranici 60 metrů. "Přesto jsem ještě cítila rezervu," prohlásila Špotáková.

Česká basketbalistky porazily na turnaji v Číně domácí tým

České basketbalistky porazily v rámci předolympijské přípravy v úvodním utkání turnaje v Nan Chaj domácí Čínu po velmi dobrém výkonu 71:69. Nejlepší střelkyní českého týmu byla se 16 body Hartigová. Číňanky vyhrály předcházející turnaj v Čcheng Tuej bez ztráty bodu a s českým týmem utrpěly na domácí půdě první porážku. "V bojovném utkání jsme odvedli velmi dobrý výkon v obraně a dařilo se nám i v útoku. Mohu mít pouze drobné výtky v některých okamžicích k naší nepřesné střelbě," řekl ČTK trenér Jan Bobrovský, jehož svěřenkyně se s Čínou utkají v základní skupině olympijského turnaje v Aténách.

Počasí

Ve středu bude v České republice slunečno, postupně polojasno až oblačno, k večeru na jihozápadě místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 22 až 26 stupňů, na horách kolem 18.