Zprávy

ODS: Cesta z vládní krize vede jenom k předčasným volbám

Občanští demokraté zopakovali, že jsou připraveni podpořit jen takové kroky formující se vlády, které povedou ke změně volebního systému a snížení daňové zátěže. Nejlepší cestou z vládní krize jsou podle nich předčasné volby. "Výkonná rada ODS je přesvědčena, že nejlepší cestou k prosperitě ČR, vytvoření stabilní a silné vlády a vyvedení země z vládní krize jsou předčasné volby," řekl místopředseda ODS Petr Nečas.

Vláda se neshodla na rozpočtu

Vláda se ve středu nedohodla na rozpočtu pro příští rok. Ministerstvo financí ve svém návrhu počítá se schodkem 94 miliard korun, ministerstva však dohromady žádají podle odhadu ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha až o 20 miliard korun navíc. Ministr financí Bohuslav Sobotka přitom odhadl dodatečné požadavky rezortů na 14 miliard korun. Později však přiznal i další požadavky. "Kvůli rozpočtu se ještě sejde koalice a vláda by jej měla znovu projednat za týden," řekl novinářům na tiskové konferenci.

Dvě třetiny vězňů ve vinařické věznici drží hladovku

Asi dvě třetiny z tisícovky vězňů ve věznici ve Vinařicích na Kladensku odmítla přijmout stravu a začala hlasitě projevovat svoji nespokojenost. Protestují proti nové legislativní úpravě výkonu trestu. Jejich akci zatím neprovázejí žádné agresivní projevy a nikdo nebyl zraněn. ČTK to ve středu v 18:00 řekl mluvčí vinařické věznice Ivan Suchý. Ve věznici je nyní celkem 1033 vězňů. Snídani odmítla přijmout třetina z nich, oběd nepřijaly dvě třetiny vězňů, uvedl Suchý. Protestující vězňové bušili do mříží a chovali se hlučně. Seděli na oknech svých cel a vykřikovali, že hladovku drží všichni. Na vyvěšených prostěradlech jsou napsána hesla "máme hlad" a "chceme práci". Podle mluvčího protesty trvaly po celý den, ale s různou intenzitou.

Státní zástupkyně havarovala a policie zjistila, že řídila opilá

Cestou do práce začátkem července havarovala krajská státní zástupkyně Petra Tittková. Před budovou zastupitelství v centru Ostravy zlomila dopravní značku a narazila do dvou zaparkovaných služebních vozů policie. Při dechové zkoušce se policistům na přístroji ukázalo, že by v krvi měla mít více než tři promile alkoholu. Tittková ale podle policie odmítla odběr krve a tvrdí, že řídila střízlivá. Škoda podle prvních odhadů přesahuje 110 000 korun.

Klaus podepsal zákon o ochraně osobních údajů a také o VZP

Prezident Václav Klaus ve středu podepsal dva nové zákony. ČTK to sdělil mluvčí Hradu Petr Hájek. Novela o ochraně osobních údajů zaručuje, že genetické údaje se budou napříště řadit mezi citlivá osobní data lidí. Novela několika zdravotnických zákonů počítá mimo jiné s tím, že Poslanecká sněmovna bude moci odvolávat ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), a to na návrh správní rady VZP. Dosud byl šéf VZP prakticky neodvolatelný.

Na brněnském centrálním náměstí Svobody praskl parovod

Na brněnském centrálním náměstí Svobody praskl ve středu odpoledne parovod. Havárii patrně při zemních pracích způsobili dělníci. Nikdo nebyl zraněn. Někteří Brňané kvůli havárii přišli o dodávku teplé vody. Parovod je narušen v místě, kde do náměstí ústí rušná Česká ulice. Na místě pracují několik měsíců v souvislosti s výstavbou kolektorů dělníci. Generální ředitel Tepláren Brno Alexej Nováček ČTK řekl, že parovod asi poškodila stavení firma při zemních pracích.

U Havlíčkova Brodu spadlo vlečné letadlo a jeho pilot uhořel

Pilot vlečného motorového letadla ve středu odpoledne uhořel po pádu stroje na Havlíčkobrodsku. Letadlo táhlo větroň, nehoda se stala až po jeho odpojení. Letadlo s vlečeným větroněm odstartovalo ve středu odpoledne z letiště havlíčkobrodského aeroklubu. Krátce po startu v malé výšce při poryvu větru při odpojení větroně vlečné letadlo spadlo a začalo hořet, řekla ČTK policejní mluvčí. Pilotu větroně se podle svědků podařilo bez zranění nouzově přistát v brambořišti.

Pražskou Bertramku bude muset radnice vrátit Mozartově obci

Pražskou vilu Bertramku, ve které opakovaně pobýval světoznámý skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, bude muset radnice Prahy 5 zřejmě vrátit občanskému sdružení Mozartova obec. Ústavní soud vyhověl stížnosti sdružení a zrušil předchozí odmítavé verdikty pražského městského a později i Vrchního soudu. Ústavní soudci totiž ve spisu případu nalezli hned několik rozporů. "Myslím si, že je to jen spravedlivé," zhodnotila závěr Ústavního soudu místopředsedkyně Mozartovy obce Jitřenka Pešková. Současně připustila, že občanské sdružení nemá na údržbu památky peníze. Starosta, členové rady a mluvčí Prahy 5 jsou v těchto dnech na dovolené. Ředitel odboru správy majetku František Brabec ČTK řekl, že se městská část nebude vyjadřovat k rozhodnutí, které neobdržela. Zmínil nicméně, že Praha 5 už investovala na údržbu a rekonstrukci památky v posledních letech milionové částky. Vycházela totiž z rozhodnutí Vrchního soudu v lednu 2001, že někdejší zemědělská usedlost patří městské části.

Na Korsice zahynul při potápění český zpěvák Karel Zich

U korsických břehů zahynul při potápění český zpěvák Karel Zich. ČTK to sdělila česká konzulka ve Francii Ljuba Svobodová. Neštěstí se stalo v úterý odpoledne poblíž korsického města Porto-Vecchio. Zich byl ještě vrtulníkem převezen do nemocnice v tomto městě, ale lékaři ho už nedokázali zachránit. Pětapadesátiletý Zich byl u Korsiky na dovolené s manželkou ve společnosti asi deseti dalších lidí. Na organizaci zájezdu se podílel jeden český potápěčský klub. "Šlo tam zřejmě o nějakou nenadálou tragédii," řekla ČTK Zichova sestra Marie Dohalská, která podrobnosti o zpěvákově smrti neznala.

Český fotbalový reprezentant Jiránek přestoupil do Spartaku Moskva

Český fotbalový reprezentant Martin Jiránek se stal na čtyři roky hráčem Spartaku Moskva. Do Ruska zamířil pětadvacetiletý obránce z italské Regginy, kde působil necelé čtyři sezony. V ruské nejvyšší soutěži bude Jiránek sedmnáctým českým fotbalistou.

Český olympijský výbor schválil pro Atény rekordní počet 136 olympioniků

Český olympijský výbor ve středu v Praze schválil jednohlasně nominaci na letní olympijské hry v Aténách. V řecké metropoli bude ve dnech 13. až 29. srpna hájit české barvy 136 sportovců a s nimi poletí dvaaosmdesátičlenný doprovod trenérů, lékařů a funkcionářů. Česká republika bude mít zastoupení v 19 sportovních odvětvích z 28, která jsou v olympijském programu.

Počasí

Ve čtvrtek oblačno až zataženo, na většině území občas déšť. Na východě má zpočátku pršet jen ojediněle. Teploty 17 až 21, na horách kolem 13 stupňů.