Zprávy

Kabinet nechal pře o rozpočtu na další vládu

Pře ministrů o podobu rozpočtu na příští rok vyřeší až další vláda. Dosluhující kabinet schválil pouze předběžný rámec rozpočtu, neurčil však jeho příjmy, výdaje ani schodek. Jednotlivé resorty dostaly strop výdajů, které odpovídají deficitu 94 miliard korun, řekl po jednání vlády ministr financí Bohuslav Sobotka. Žádný z resortů při jednání neuspěl se svými dodatečnými požadavky. Sobotka však ustoupil od návrhu, aby příští rok všechna ministerstva snížila výdaje o sedm procent. Rezerva v rozpočtu se tak ztenčila z deseti na 2,5 miliardy korun. Až nová vláda určí priority pro využití těchto volných prostředků. Podle doporučení současného kabinetu by měla být prioritou podpora vědy a výzkumu, vysokého školství a spolufinancování evropských fondů. Na vědu a výzkum by se v příštím roce mělo vydat 0,6 procenta hrubého domácího produktu.

Životní minimum se příští rok asi nezvýší

Životní minimum by se příští rok zvyšovat nemělo, rozhodla vláda. Od životního minima se odvíjí nárok na různé sociální dávky, jeho výše je různá, jiná pro jednotlivce, jiná pro rodinu s dětmi. Například pro samostatně žijícího člověka je to 4100 korun měsíčně. Ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD) ve vládě neuspěl ani s návrhem, aby se penze v roce 2005 zvýšily víc, než nařizuje zákon. Vyplynulo to ze slov ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD). Další peníze chtěl Škromach kromě důchodů získat právě i na zvýšení životního minima. "Vláda uložila ministru práce a sociálních věcí zpracovat novelu zákona o životním minimu tak, aby se v roce 2005 nezvyšovaly částky životního minima," řekl novinářům Sobotka. Novelu ale musí schválit parlament.

US-DEU zveřejnila priority, které chce ctít ve vládě i v opozici

Levnější a dostupnější bydlení pro všechny, placenou mateřskou dovolenou po dobu tří let, ale také zavedení eura do roku 2009 a zachování pětiprocentní sazby DPH u některých služeb v cestovním ruchu patří k programovým prioritám, o něž se hodlá napříště opírat US-DEU. Unionisté je chtějí prosazovat, ať již přijmou vládní odpovědnost, nebo zůstanou v opozici. Na dnešní tiskové konferenci to řekl předseda US-DEU Pavel Němec.

"Je to program US-DEU, nikoli ultimativní požadavky. Není to příprava na koaliční partnery, rozhodně si nechceme fixovat nějaké pozice," řekl Němec. Prohlásil, že programové priority jsou aktualizovaným programem US-DEU po republikovém shromáždění, na kterém si strana zvolila nové vedení.

Návrh na zavedení školného ve vládě neuspěl

Senátní návrh na zavedení školného na vysokých školách vláda odmítla. Řekl to Luboš Šikula z tiskového odboru kabinetu. Rozhodnutí ministrů nic nemění na tom, že předlohu posoudí sněmovna, ani zde ale zřejmě nemá velké šance na schválení. Školné odmítají jak sociální demokraté, tak komunisté, kteří mají dohromady v dolní komoře pohodlnou většinu hlasů. ČSSD má v koaliční vládě nejvíc ministrů. Kabinet navíc neměl školné ve svém programovém prohlášení.

Soud odročil rozhodování o obnovení Kajínkova procesu na 22. září

Plzeňský krajský soud odročil jednání o případném obnovení procesu s dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem na 22. září. Kajínkův obhájce Kolja Kubíček trval na předvolání svědka, bývalého policisty Martina Koleny, který se na středeční jednání omluvil. Soud obhajobě vyhověl. Kajínek byl k doživotí odsouzen v červnu 1998 za to, že v roce 1993 v borských serpentinách pod plzeňskou věznicí zastřelil Štefana Jandu, jeho osobního strážce Juliána Pokoše a postřelil Vojtěcha Pokoše. Kajínek svou vinu vždy popíral. Jeho advokát nyní tvrdí, že má nové důkazy o nevině svého klienta.

Německý ovčák na Pelhřimovsku pokousal školáka na obličeji

Desetiletého školáka z Pelhřimova pokousal v úterý večer v Hořepníku na Pelhřimovsku německý ovčák. Vážně mu poranil tvář. Rodiče ho odvezli do pelhřimovské nemocnice, odkud byl následně letecky transportován na plastickou chirurgii do pražské vinohradské nemocnice, řekl ČTK ředitel krajské záchranné služby Jan Sedlák. Mluvčí vinohradské nemocnice Leoš Kabát ČTK řekl, že pes ukousl chlapci kus tváře o velikosti zhruba osm krát osm centimetrů. Hochův stav je podle něj vážný, ohrožen na životě však není. Chybějící část obličeje se podařilo zachránit, lékaři mu ho voperovali zpět. Nyní budou tři až pět dnů čekat, zda tělo tkáň přijme. Poté rozhodnou o dalším postupu. Zranění podle Kabáta určitě zanechá na hochově obličeji kosmetické defekty.

V Košuteckém jezírku v Plzni zřejmě utonul manželský pár

Zřejmě muž a žena ve středu utonuli v plzeňském jezírku na Košutce. Hasiči odpoledne vytáhli mrtvou ženu, po jejím manželovi pátrají, řekl ČTK mluvčí hasičů František Vaško. "Na místě je záchranná služba, policie a potápěči. Podle svědků prý do vody skočili muž a žena," řekl Vaško. Od té doby byli prý nezvěstní, ale nikdo po nich nepátral. Pátrací akce začala až poté, co se tělo utonulé ženy objevilo na hladině.

Barrichello směl v Praze výrazně překročit povolenou rychlost

Exhibiční jízdu s vozem Ferrari Pražanům předvedl Brazilec Rubens Barrichello, druhý muž průběžného pořadí letošního mistrovství světa formule 1. Stájový kolega šestinásobného šampiona Michaela Schumachera ve Vysočanech výrazně překročil povolenou rychlost. Od policie ale měl výjimku, a tak se mohl mezi davy příznivců rozjet bezmála dvěstěpadesátkou. Českomoravskou ulici lemovaly na tři tisícovky fanoušků vozů se vzpínajícím se koněm ve znaku. Za burácení silných motorů vydrželi lidé téměř dvě hodiny mávat typickými červenožlutými vlajkami a čekali na rychlý monopost Ferrari přímo v akci.

Fotbalová Sparta podepsala roční smlouvu se Šimákem

Fotbalista Jan Šimák se oficiálně stal novou posilou pražské Sparty. Vedení klubu se dohodlo s hráčem na roční smlouvě s další jednoletou opcí. ČTK to řekl Šimákův manažer Pavel Zíka. Pětadvacetiletý záložník byl po ukončení smlouvy s bundesligovým Leverkusenem volným hráčem. S týmem již Šimák absolvoval minulý týden soustředění v Německu. Ve čtvrtek jej Sparta doplní na soupisku pro druhé předkolo Ligy mistrů.

Klosová je 139. členkou českého týmu pro Atény

Na 139 jmen se rozrostla výprava českých olympioniků do Atén. Zatím poslední členkou historicky největšího týmu se dnes stala plavkyně Petra Klosová, kterou svaz dodatečně nominoval do štafety na 4x100 metrů volný způsob. Místo mezi vyvolenou šestnáctkou štafet podle aktuálního světového žebříčku v úterý České republice přidělila Mezinárodní plavecká federace FINA na základě uvolněného místa. V českém olympijském týmu je nyní celkem dvanáct plavců.

Počasí

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i s kroupami. Teploty 28 až 32 stupně, na horách kolem 24 stupňů.