Zprávy

Břetislav Rychlík: Gross Přibyla odvolá, pokud bude mít důkazy, že bil lidi

Premiér Stanislav Gross zatím ponechá ve funkci vedoucího Úřadu vlády Pavla Přibyla. Prokáže-li se však, že před 15 lety velel policistům, kteří bili demonstranty, nebo on sám osobně někoho napadl, bude odvolán. Gross to řekl po zasedání vlády. V úterý dopoledne se před sídlem kabinetu konala demonstrace, kterou svolali autoři petice, požadující odvolání Přibyla z funkce kvůli jeho minulosti. Pod výzvou už je minimálně 200 podpisů. Jedním z iniciátorů výzvy je filmař Břetislav Rychlík, který dopoledne s premiérem hovořil. Otevřený dopis napsal Grossovi také bývalý prezident a disident Václav Havel. "Žádám Vás, abyste znovu uvážil, zda je vhodné, aby jedním z nejvyšších a nejvlivnějších státních úředníků byl občan, který působil ve velitelské funkci u policejního útvaru potlačujícího demonstrace proti bývalému režimu," uvedl Havel v dopise.

Cigarety příští rok podraží asi o šest korun

Krabička cigaret by měla v příštím roce podražit o šest korun a v roce 2006 o dalších sedm korun. Odhadují to odborníci, které ČTK oslovila v reakci na zveřejnění plánu ministerstva financí ohledně růstu spotřebních daní. Nejcitelnější zdražení přinese rok 2007, kdy ceny vzrostou o dalších osm až 12 korun. Za tři roky tak cigarety podraží asi o 21 korun. Stát musí zvyšovat spotřební daně u tabákových výrobků kvůli vstupu do Evropské unie. ČR je zatím hluboko pod minimální povolenou hranicí daně, ale vyjednala si výjimku do roku 2007. "Připravená novela zákona navrhuje zvýšení daní jen v příštích dvou letech," řekl ČTK mluvčí MF Marek Zeman. Konečné srovnání daní s EU bude závislé i na kurzu koruny k euru, a růst cen cigaret v roce 2007 tak zůstává otevřený.

Soud zamítl Kinského žalobu na majetek firmy Bohemian outdoor

Děčínský okresní soud v úterý zamítl žalobu Františka Oldřicha Kinského, kterou se domáhal majetku firmy Bohemian outdoor sports z Jetřichovic na Děčínsku. Kinský zpochybnil platnost kupních smluv, kterými firma získala některé budovy. Soud smlouvy přezkoumal, podle jeho vyjádření jsou s výjimkou jedné z nich platné. "Zamítla jsem věc z toho důvodu, že žalobce neprokázal, že by předmětné nemovitosti zdědil," řekla ČTK děčínská soudkyně Jana Havlová. Neplatnost jedné smlouvy podle ní projednávání případu neohrozila. Soud smlouvy zkoumal pouze proto, aby zjistil, zda Kinský žaluje správnou firmu. Dokumenty podle soudu ukázaly to, že současným vlastníkem nemovitostí je skutečně společnost Bohemian outdoor sports.

Lékař, který v červnu autem srazil malou Lucinku, leží na JIP

Lékař Jan Karas, který v červnu v opilosti srazil autem dvouletou Lucii Šimrovou a vážně ji zranil, se sám ocitl v nemocnici. Od pátku leží na jednotce intenzivní péče na chirurgickém oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze. "V pátek spadl z kola, ve 21:08 byl dopraven na chirurgickou kliniku naší nemocnice a toho času leží na JIP," řekl ČTK náměstek léčebně preventivní péče Petr Malý. Podle něj má Karas poměrně vážné zranění, které si vyžádá týdny až měsíce hospitalizace. Karas ale odmítá, aby lékaři zveřejnili podrobnosti o jeho zdravotním stavu.

Hokejovou reprezentaci převezme na Světovém poháru Vladimír Růžička

Vladimír Růžička bude koučovat české hokejisty na Světovém poháru místo tragicky zesnulého Ivana Hlinky. Kapitán zlatého olympijského týmu z Nagana a současný trenér a generální manažer pražské Slavie povede na nadcházející akci mužstvo společně s Radimem Rulíkem a Marianem Jelínkem. Složení týmu na reprezentační střídačce je však pouze dočasné. Po skončení Světového poháru se v září sejde výkonný výbor hokejového svazu, který bude řešit obsazení postu hlavního trenéra na delší období. ČTK o tom informoval generální sekretář svazu Martin Urban. Na jménu nástupce čtyřiapadesátiletého Hlinky se dohodlo užší vedení svazu v čele s jeho šéfem Vratislavem Kulhánkem na pondělním podvečerním jednání v Praze.

Tenista Berdych šokoval na olympiádě výhrou nad Federerem

Osmnáctiletý český tenista Tomáš Berdych se postaral o senzaci v olympijském tenisovém turnaji v Aténách vítězstvím nad prvním hráčem světového žebříčku Rogerem Federerem. Nejvýše nasazeného hráče a hlavního adepta na zlato Berdych porazil ve třech setech 4:6, 7:5 a 7:5.

Veslaři Vabroušek a Maleček uspěli v opravách a jsou v semifinále

Dvojskif lehkých vah Michal Vabroušek, Václav Maleček vyhrál na olympijských hrách v Aténách opravnou jízdu a postoupil do semifinále. Čeští reprezentanti dokázali díky výbornému závěru porazit i trojnásobné mistry světa Leonarda Pettinariho a Eliu Luiniho z Itálie. V semifinále, které by se mělo uskutečnit ve středu a ve čtvrtek, se tak představí šest českých lodí.

Oštěpař Jan Železný začal pobyt v Aténách v hledišti na tenisu

Jako fanoušek začal oštěpař Jan Železný svůj pobyt na olympiádě v Aténách. Trojnásobný olympijský vítěz přiletěl do Řecka v noci, krátce se vyspal a využil možnost vyrazit do tenisového areálu na utkání Jiřího Nováka. Štěstí mu ale nepřinesl, protože česká jednička prohrála s Rusem Južným. První pocity z olympiády měl Železný pozitivní. Líbí se mu vesnice, ubytování i pěkné počasí. "Tenistům možná nepřeje, ale mě se to líbí," řekl Železný novinářům v polední výhni.

Fotbalisty čeká odveta za Euro a oslava Poborského jubilea

První a poslední možnost vyzkoušet aktuální formu před nadcházející kvalifikací mistrovství světa mají čeští fotbalisté ve středečním duelu proti Řecku. Původní záměr pojmout zápas jako zkoušku mladých hráčů padl ve chvíli, kdy se oba týmy potkaly v semifinále Eura. Porážka českého týmu předurčila, že pražský zápas bude především velkou odvetou. Navíc se chystá oslava stého startu Karla Poborského za národní tým.

Počasí

Ve středu skoro jasno až polojasno, v Čechách může být i oblačno a na západě se ojediněle vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Teploty 28 až 32, na horách kolem 23 stupňů.