Zprávy

Česká lékařská komora varuje před plošnou privatizací nemocnic

Česká lékařská komora (ČLK) varuje před plošnou privatizací nemocnic a chce jí zabránit. "Bojíme se toho, že nemocnice se ztratí, že majetek může mizet a že se zhorší dostupnost a kvalita zdravotní péče. Tudíž naším cílem je zabránit plošné privatizaci," řekl ČTK po sobotním jednání představenstva ČLK její prezident David Rath. Podle ČLK by nemocnice v Česku měly být stejně jako ve starých zemích Evropské unie veřejnými neziskovými organizacemi. Než bude přijat zákon o neziskových nemocnicích, vítá ČLK podle Ratha aktivitu poslance ČSSD Jaroslava Krákory. Ten ve středu ve sněmovně předložil paragaf, který by zamezil přeměně nemocnic v majetku krajů na akciové společnosti. S touto přeměnou počítá ve své koncepci Středočeský kraj.

Gross na aténské paralympiádě krátce hovořil se Schröderem

Premiér Stanislav Gross se v sobotu odpoledne při návštěvě paralympiády v Aténách krátce sešel s německým spolkovým kancléřem Gerhardem Schöderem. Oba politici se pozdravili na olympijském stadionu, kam se přišli podívat na soutěže handicapovaných atletů. "Gerhard Schröder a Stanislav Gross se pozdravili a shodli se, že se těší na společné setkání 4. října v Praze," řekl ČTK telefonicky z řecké metropole Slavomír Novotný z úřadu vlády, který premiéra na víkendové cestě do Atén doprovází. Šéfy obou kabinetů spojuje nejen sociálnědemokratická legitimace, ale třeba i láska ke sportu.

Otto von Habsburg čestným občanem Františkových Lázní

Otto von Habsburg, syn posledního rakousko-uherského císaře Karla I., v pátek převzal čestné občanství Františkových Lázní. Starostka města Libuše Chrástová mu udělila toto uznání za jeho dlouholeté úsilí o mírové sjednocení Evropy a důležitou úlohu rodu Habsburků ve františkolázeňských dějinách. Právě rakouský císař František I. lázně v roce 1793 založil. "Osobnost Otto von Habsburga chápeme jako postavu Evropana, jenž podporoval od samého počátku vstup České republiky do Evropské unie. Přestože byl poslancem Evropského parlamentu za bavorskou politickou stranu CSU, vyslovoval se proti tomu, aby nebyl vstup České republiky do EU podmiňován zrušením Benešových dekretů," řekla ČTK starostka Chrástová. Otto von Habsburg uvedl, že si udělení čestného občanství nesmírně váží a cítí se zavázán. "Z celého srdce děkuji za tuto poctu. I když jsem žil dlouhé roky v zahraničí, nezapomněl jsem, kde se seznámili a žili rodiče. Vždy jsem se stavěl proti některým protičeským náladám ze strany Němců a jednoznačně jsem podporoval vstup Česka do společné Evropy. Při jejím dalším vytváření nás ale čeká ještě hodně práce," řekl Habsburg. Úlohu Otto von Habsburga v evropských dějinách ocenil rovněž ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Brückner: tvrzení právníka fotbalisty Pavla Nedvěda jsou lživá

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner se v rozhovoru pro ČTK ostře ohradil proti tvrzení, která v souvislosti s odchodem Pavla Nedvěda z národního týmu uvedl hráčův právní zástupce Bronislav Šerák. Reprezentační kouč tvrdí, že Šerák v pátek vědomě lhal, když pro agenturní zpravodajství popisoval průběh Brücknerovy víkendové návštěvy u Nedvěda v Turíně. Podle Šerákovy verze fotbalistovo rozhodnutí o konci mohlo urychlit víkendové setkání trenéra s Nedvědem. Při něm podle právníka trval Brückner na svém, že záložníka Juventusu povolá na nejbližší dva kvalifikační zápasy s Rumunskem (9. října) a Arménií (13. října), s čímž Nedvěd nesouhlasil. "S trenérem byli dohodnuti, že nebude na podzim povoláván, ale teď ho pan Brückner chtěl mít k dispozici za každou cenu," prohlásil v pátek Šerák. Brückner však v pátek dopoledne v rozhovoru pro ČTK prohlásil, že slova druhé strany jsou naprosto lživá. "Jsem znechucen lživými informacemi, jak je podává pan Šerák. V takovém duchu setkání s Pavlem vůbec neprobíhalo," prohlásil nazlobený trenér, podle něhož se celá záležitost dostala do situace, která ho osobně poškozuje. Trenérova verze je od Šerákovy odlišná v tom, že v případě omluvení Nedvěda ze zápasů národního týmu mu nehrozily žádné sankce z české strany, jak právník naznačil. Reprezentační kapitán se údajně obával, že po omluvence nebude moci odehrát nejbližší zápas za Juventus, jak přikazují normy pro uvolňování hráčů v rámci kvalifikačních zápasů.

Basketbalisté na závěr evropské kvalifikace prohráli ve Slovinsku

Čeští basketbalisté se s kvalifikací o evropský šampionát rozloučili prohrou ve Slovinsku 66:95. V šesti odehraných zápasech tak mají bilanci jedné výhry a pěti porážek. Svěřenci trenéra Michala Ježdíka ve čtyřčlenné základní skupině obsadili konečné třetí místo za Francií a Slovinskem, které postupují přímo na mistrovství Evropy v Srbsku a Černé Hoře. Čtvrté skončilo Polsko.

Berdych získal druhý bod tenistů v Davisově poháru

Čeští tenisté vedou nad Paraguayí po pátečních dvouhrách 2:0 na zápasy a jedna výhra je dělí od udržení ve Světové skupině Davisova poháru. Druhý bod přidal Tomáš Berdych, který v pětisetovém dramatu už prohrával s Ramónem Delgadem 0:2 na sety, ale po třech hodinách a čtyřiačtyřiceti minutách dokázal zvítězit 3:6, 4:6, 6:3, 6:2 a 6:4. V úvodním utkání v Lambare porazil Jiří Novák Paula Carvalla 3:1. "Byl to velmi těžký a dlouhý zápas a jsem moc šťastný, že jsem ho dokázal otočit a získat velmi důležitý druhý bod," oddechl si Berdych. Přesto si český hráč nedokázal představit, že by mohl zápas za stavu 0:2 zvrátit. "Jen jsem se pokoušel koncentrovat a něco změnit. Ve třetím setu povolil, dostal jsem se do hry a nakonec zvítězil," řekl Berdych.