Zprávy

Zástupci státu v dozorčí radě Telecomu se vzdají nároku na odměny

Všech pět členů dozorčí rady Českého Telecomu, kteří zastupují stát a zároveň mají nárok na výplatu milionových odměn v rámci motivačního programu, se tohoto nároku vzdá. ČTK to sdělil mluvčí Telecomu Vladan Crha. Dozorčí rada má celkem 15 členů, z toho stát zastupuje deset členů. Vyplácení odměn by se tedy nakonec týkalo pěti členů dozorčí rady. Nárok ale má i představenstvo firmy, které je pětičlenné. "Důvodem (odmítnutí odměn) je jejich společný zájem ochránit společnost před skandalizujícími útoky v době startující privatizace," sdělil Crha. Upozornil však, že tento krok neznamená zpochybnění motivačního programu firmy. "Musíme si zvyknout na to, že management společnosti je třeba patřičně motivovat," dodal předseda dozorčí rady Jiří Hurych. V posledních dnesch se objevila informace, že členové představenstva a dozorčí rady si budou moci během následujících dvou let na odměnách vyplatit až více než 200 milionů korun. Motivační program schválila devadesátiprocentní většinou hlasů červnová valná hromada společnosti. Čtvrtletní odměny mají být závislé na vývoji kurzu akcií firmy na burze, a pokud se hodnota firmy nezvýší, budou nulové. Systém odměňování si nechal ve čtvrtek od vedení firmy vysvětlit ministr financí Bohuslav Sobotka. Po schůzce sdělil, že program považuje za standardní. Ministr informatiky Vladimír Mlynář naproti tomu odměny považuje za absurdní.

Jahn: Vláda chce od roku 2006 výrazně zjednodušit daňové zákony

Vláda chce připravit novelu daňových zákonů, která by měla od roku 2006 výrazně zjednodušit daňový systém v České republice. Ministr financí Bohuslav Sobotka ustanovil národní diskusní skupinu, která by měla předložit návrhy na základě jednání s podnikateli. V České televizi to uvedl vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podle stínového ministra průmyslu a obchodu ODS Martina Římana je paradoxní, že staronová koalice nejdříve daňový systém čtyři roky komplikovala a nyní jej chce zjednodušit. Cílem vlády je podle Jahna také snížit počet kontaktních míst pro podnikatele, tedy počet úřadů, které musí podnikatel při své činnosti navštěvovat. Jediné kontaktní místo je podle něj určitá vize. "Dnes je jich možná patnáct. Pokud se nám je podaří snížit třeba na čtyři, tak to bereme jako úspěch," uvedl s tím, že by to mělo platit od příštího roku.

Andreas Khol: Rakousko nadále očekává od Česka gesta usmíření za minulost

Rakousko nadále očekává od České republiky gesta usmíření nejen vůči německé menšině žijící v Česku, ale také vůči sudetským Němcům, kteří byli po druhé světové válce odsunuti z území tehdejšího Československa. Na shromáždění v Klosterneuburgu u příležitosti letošních Sudetoněmeckých dnů vlasti to v neděli řekl šéf Národní rady (dolní komory parlamentu) Andreas Khol. Předseda zahraničního výboru české sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD) jeho slova odmítl. "Pro naplnění toho, co pan Khol žádá, nevidím vůbec žádný prostor. Domnívám se, že to, co bylo, je definitivně za námi. Orientujeme se do budoucnosti," řekl ČTK.

Srážka osobního auta se sanitkou v Praze: šest zraněných

Šest lidí utrpělo zranění, z toho jedno vážné, při nedělní srážce sanitky s osobním autem, která se stala kolem 09:00 na pražských Vinohradech. Starší žena, kterou mimopražská sanitka převážela, utrpěla těžké zranění a zůstává v nemocnici. Nehodu zřejmě způsobil řidič sanitky, vyplynulo z vyjádření Ladislava Bernáška z pražské policie. "Při jízdě po ulici Rumunské, bez zapnutého výstražného a zvukového znamení, s největší pravděpodobností nerespektoval červený světelný signál Stůj a v křižovatce (s Bělehradskou ulicí) se střetl s projíždějící Škodou Felicia," uvedl. Zranění utrpěli mimo jiné i osmasedmdesátiletý muž a dvanáctiletá dívka. Zraněn je i šestapadesátiletý řidič sanitky. Havarovaná sanitka nepatřila pražské záchranné službě. Šlo o sanitku z Roudnice nad Labem, informoval mluvčí pražské záchranné služby Marek Uhlíř.

Eurostat: ČR má nejvyšší podíl průmyslu na zaměstnanosti v EU

Česká republika má nejvyšší podíl průmyslu na zaměstnanosti ze všech 25 států Evropské unie, a to téměř 40 procent. Naopak ve službách pracuje jen 56 procent Čechů, což je proti unijnímu průměru asi o pětinu méně, uvedl ve své studii statistický úřad Evropské unie Eurostat. Podle ekonomů bude v dalších letech podíl průmyslu pomalu klesat právě na úkor rozvíjejících se služeb. České průmyslové podniky zaměstnávají polovinu všech pracujících mužů a více než čtvrtinu pracujících žen. Takto vysoký podíl na zaměstnanosti nemá průmysl v žádné další zemi Evropské unie. Například v Belgii, Velké Británii nebo Švédsku pracuje v tomto sektoru méně než čtvrtina všech zaměstnanců.

Moderní pětibojař Michalík získal stříbro na mistrovství Evropy

Moderní pětibojař Michal Michalík získal stříbrnou medaili na mistrovství Evropy v bulharské Albeně. Loňský bronzový medailista z mistrovství světa a šestý závodník z olympiády v Aténách nasbíral 5640 bodů a nestačil pouze na Litevce Edvinase Krungolcase. Třetí byl Francouz Cedric Pla.

Zlatou přilbu vyhrál počtvrté Australan Adams, Aleš Dryml druhý

Australan Leigh Adams vyhrál 56. ročník Zlaté přilby, tradičního plochodrážního závodu v Pardubicích. Ve finále, jež se jelo kvůli pádu dvou jezdců nadvakrát, zvítězil způsobem start - cíl. Na druhé místo se ve finiši prodral český jezdec Aleš Dryml, který na pásce porazil Dána Hanse Andersena a vylepšil své loňské šesté místo. Australští jezdci vyhráli sedm z posledních osmi ročníků a triumfovali pošesté za sebou. Adams si posadil Zlatou přilbu na hlavu už počtvrté. Vyhrál po dvouleté přestávce, v letech 1999 - 2001 triumfoval v Pardubicích třikrát za sebou. Český jezdec byl na stupních vítězů naposledy v roce 2001, kdy skončil Marian Jirout na stejném místě jako v neděli Aleš Dryml a rovněž za Adamsem.

Drnovice se výhrou odpoutaly z posledního místa tabulky první fotbalové ligy

Fotbalisté Drnovic se výhrou 2:0 nad Českými Budějovicemi odpoutali z posledního místa ligové tabulky. Druhý plný bodový zisk sezony je vynesl až na jedenácté místo před jejich nedělního soupeře i před druhého nováčka z Mladé Boleslavi. Tu v neděli porazil Liberec a poskočil o tři místa nahoru na současné páté.

Počasí

Oblačno až polojasno. Od západu přibývání oblačnosti, později místy déšť. Teploty 13 až 17 stupňů, na horách kolem 9.