Zprávy

Jan Jařab odchází z funkce vládního zmocněnce pro lidská práva do Bruselu

Jan Jařab odchází z funkce vládního zmocněnce pro lidská práva. Jařab ČTK řekl, že by se měl stát členem kabinetu Vladimíra Špidly, nastupujícího evropského komisaře pro zaměstnanost a sociální záležitosti. "Předpokládám, že se budu věnovat rovným příležitostem a zejména ochraně oslabených skupin, jako jsem činil ve funkci zmocněnce," uvedl. Jařab se již od roku 1992 angažoval v různých nevládních organizacích zabývajících se lidskými právy. V rámci Transnacionální radikální strany se účastnil kampaní za vytvoření mezinárodního soudního tribunálu pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii, proti porušování lidských práv v Číně a Tibetu, proti trestu smrti ve světě a za rozvoj nerepresivních strategií proti drogám. Je jedním ze zakládajících členů Hnutí občanské solidarity a tolerance (HOST), v němž se zabýval sledováním rasisticky motivovaných trestných činů a jiných projevů rasismu a xenofobie. Rovněž je členem Českého helsinského výboru (ČHV).

Horní Benešov nabídl Kerrymu čestné občanství a zve ho do ČR

Moravské město Horní Benešov chce nabídnout massachussetskému senátorovi a demokratickému kandidátovi na prezidenta Spojených států Johnu Kerrymu čestné občanství a zve ho kvůli tomu do České republiky. Právě z tohoto malého městečka na Bruntálsku totiž pocházejí Kerryho předci. "Chceme tím rovněž ukázat, že k tomu, aby člověk něčeho dosáhl, nezáleží na tom, odkud pochází," prohlásil v Praze starosta Horního Benešova Josef Klech. Čestné občanství ale nabude účinnosti až poté, co ho představitelé města senátorovi osobně předají. "Kdy a kde se tak stane, je zatím otevřenou věcí," uvedl starosta. Dodal nicméně, že město už demokratického kandidáta pozvalo, aby do kraje svých předků zavítal. Do listopadových amerických prezidentských voleb se tak však prý určitě nestane.

Gross kladl důraz na novou spoluodpovědnost ČR v rámci EU

Předseda české vlády Stanislav Gross v úterý v Bruselu promluvil o nové spoluodpovědnosti České republiky jako člena Evropské unie za osud evropského kontinentu. Popsal několik konkrétních představ o přispění své vlády k evropské integraci a o jejím zapojení do společných projektů. V přednášce v prestižním Středisku evropské politiky (EPC) se rozhodně přihlásil ke společné zahraniční, bezpečnostní i obranné politice unie. Zdůraznil, že podle názoru Prahy se tyto iniciativy nemusejí střetávat s členstvím v Severoatlantické alianci a že lze nalézat při jejich realizaci co nejširší společný pohled se Spojenými státy.

Policisté našli v Pomezí na Chebsku v kamionu 50 Číňanů

Cizinecká policie v úterý ráno objevila na hraničním přechodu Pomezí na Chebsku 50 Číňanů ukrytých v kamionu, který mířil do Německa. Šlo o šest žen a 44 mužů. Cizinci neměli doklady. Slovenského řidiče policie zadržela. ČTK to řekla policejní mluvčí Helena Fertšaková. "Jednu třetinu úložného prostoru kamionu zaplňovaly bedny s elektromotory, ve zbývající části se schovávali uprchlíci. Jak dlouho jeli ve voze a čím vším si prošli, to zatím nevíme. Byli sice špinaví, ale na první pohled celkem v pořádku," uvedla Fertšaková. Policisté nyní zjišťují totožnost uprchlíků. "Domníváme se, že k nám přijeli ze Slovenska. Pokud se to potvrdí, tak je na Slovensko opět odvezeme. V opačném případě budou umístěni do záchytných zařízení pro cizince v Česku. Pokud nepožádají o azyl, čeká je vyhoštění," řekla mluvčí.

Zdeněk Ščasný bude trénovat Panathinaikos

Zdeněk Ščasný je novým trenérem řeckého fotbalového mistra Panathinaikosu Atény. Podle řeckých médií sedmačtyřicetiletý český kouč uzavřel smlouvu do konce sezony s roční opcí. Ščasný informace potvrdil v telefonickém rozhovoru pro ČTK, který ho zastihl při zajišťování prvních praktických věcí pro jeho budoucí práci. Nevěděl tudíž ještě, jestli si s sebou vezme nějakého českého asistenta. "Všechno je to hrozně čerstvé, ještě takové podrobnosti nemám rozhodnuty," řekl Ščasný.

Čeští fotbaloví reprezentanti zahájili novou éru

Čeští fotbaloví reprezentanti se v úterý sešli v pražském hotelu Praha před dalšími dvěma zápasy kvalifikace mistrovství světa. Více než o utkání s Rumunskem a Arménií se však v dejvickém hotelu Praha mluvilo o tom, že začala nová éra mužstva - bez kapitána Pavla Nedvěda. Fotbalisté se s rozhodnutím svého dřívějšího lídra již stačili smířit. Když Nedvěd oznámil, že v národním mužstvu definitivně končí, byla to pro mnohé z nich nečekaná rána. Tušili, že jim bude obvyklý motor týmu chybět. Ale na úterní sraz už dorazili s předsevzetím, že se s jeho absencí vyrovnají.

Čeští fotbalisté převezmou cenu pro nejslušnější tým Eura

Nově zvoleného kapitána české fotbalové reprezentace čeká už v sobotu před úvodním výkopem první slavnostní úkol. Ve společnosti trenéra Karla Brücknera přímo na ploše letenského stadionu převezme od zástupců Evropské fotbalové unie (UEFA) cenu pro nejslušnější tým červnového mistrovství Evropy. Na srazu fotbalové reprezentace to v úterý oznámil generální sekretář svazu Petr Fousek. Soutěž fair play vyhráli Češi nejen díky slušné hře, ale i na základě toho, jak vystupovala celá výprava během šampionátu, a také díky tomu, jak se prezentovali jejich fanoušci.

Počasí

Ve středu nejprve místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačností. Odpoledne a večer v Čechách od západu přibývání oblačnosti a později může na severozápadě pršet. Teploty 21 až 25, na horách okolo 18 stupňů.