Přehled tisku

Referendum, foto: ČTK

Deník Právo se vrací k referendu o přesunu brněnského nádraží. List poukazuje na to, že byť je hlasování neplatné kvůli nízké účasti, hlasovalo v něm skoro 80 000 lidí. A většina byla proti přesunu nádraží z centra, dodává autor. Nízká účast v referendu rozhodně neznamená, že Brňané nepřišli hlasovat proto, že podporují snahu radnice nádraží přemístit.

Referendum,  foto: ČTK
Deník Právo se vrací k referendu o přesunu brněnského nádraží. List poukazuje na to, že byť je hlasování neplatné kvůli nízké účasti, hlasovalo v něm skoro 80 000 lidí. A většina byla proti přesunu nádraží z centra, dodává autor. Nízká účast v referendu rozhodně neznamená, že Brňané nepřišli hlasovat proto, že podporují snahu radnice nádraží přemístit. "Když brněnské zastupitelstvo rozhodlo o odděleném konání (krajských a senátních) voleb a referenda, rozhodlo zároveň, že výsledek referenda bude neplatný," míní list. Komentátor považuje podmínku padesátiprocentní účasti nutnou pro platnost referenda za příliš vysokou. Zkušenosti z brněnského referenda by se měly použít při tvorbě nového zákona o místním referendu, uzavírá.


Necelá desetina českých rodin se zpožďuje s placením svých účtů za nájem nebo elektřinu. Evropský průměr je stejný, ale ve střední Evropě si ČR stojí nejlépe. V Polsku se s placením účtů za nájmy, vodu nebo plyn opožďuje víc než čtvrtina domácností, v tuzemsku je to jen sedm procent. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na výsledky studie Evropské nadace pro zlepšení života. Na problém vystačit s penězi si v Česku stěžuje čtvrtina rodin, zatímco v Polsku je to dvakrát víc. Českým sociologům, kteří se zabývali chudobou a jejími dopady, vyšla podle deníku podobná čísla. "Příjmově chudé domácnosti se častěji opožďují s placením inkasa, ale i nájmu," píše sociolog Petr Mareš v letos vydané studii Chudoba v Česku. Rodiny s příjmem kolem 15 000 korun měsíčně se s placením opožďují dvakrát méně než ty, které mají na měsíc výrazně méně peněz. Prodlení u nájemného bývá častější než u ostatních účtů. "To může být spojeno s jistou taktikou, protože je daleko pravděpodobnější, že dlužníkům vypnou vodu, než že budou vystěhováni z bytu," soudí Mareš.


Dva roky poté, co finanční skupina PPF převzala televizi Nova, chystá opět její prodej. Píší to Lidové noviny a odvolávají se na výroční zprávu skupiny PPF. "Po uvedení CET 21, která vlastní vysílací licenci, do standardního právního stavu již nebude nic bránit přípravě k prodeji této investice strategickému zahraničnímu partnerovi," uvedl v předmluvě k výroční zprávě majitel PPF Petr Kellner. Kellner dále uvádí, že spory s americkou firmou CME a servisní organizací ČNTS se již podařilo vyřešit. Podle Lidových novin vyjednávala PPF o prodeji Novy již dříve s německým koncernem a údajně za ni požadovala zhruba deset miliard korun. Kontrakt ale nebyl uzavřen právě kvůli nedořešeným sporům.


Tuzemským výrobcům nábytku se nelíbí postup polské konkurence na českém trhu. Tvrdí, že polští výrobci dosahují nižších cen na úkor kvality konstrukce a použitých materiálů. Představitelé Asociace českých nábytkářů proto nyní vyjednávají s ministerstvem průmyslu a obchodu a Českou obchodní inspekcí o zpřísnění kontrol prodávaného zboží. Informují o tom Hospodářské noviny. "To není snaha bojkotovat zahraničního producenta, ale chránit zákazníka," řekl čestný předseda asociace Ivan Halabala. Podle odborníků nemůže běžný zákazník ani většina velkoodběratelů polského nábytku posoudit, jestli je správně konstruován a kvalitně vyroben. Polští exportéři nábytku se však domnívají, že to bude diskriminační opatření.


Rekonstrukce nehody Ivana Hlinky,  foto: ČTK
Lékaři ani zdravotníci nepochybili při léčbě a záchraně českého hokejového trenéra Ivana Hlinky, který letos v srpnu zahynul po dopravní nehodě. Dospěla k tomu znalecká komise po prostudování dostupné dokumentace, informuje Právo. "Závěr je takový, že ze strany lékařů nedošlo k pochybení,"řekl listu předseda komise odborníků Ladislav Havlíček. Sedmičlenná komise musela k verdiktu dospět jednotně, nehlasuje se o něm, dodal Havlíček. S výsledky zkoumání se už seznámila vdova po Hlinkovi Liběna. Jednání se však přímo neúčastnila. Karlovarský kraj, který k prozkoumání případu dal podnět, se nechtěl k jeho výsledkům vyjadřovat. Oficiálně je chce zveřejnit až v úterý.