Zprávy

ČSSD vyhrála boj proti privatizaci nemocnic

Sociální demokracie v pátek prosadila ve sněmovně zákon, který má regionům znemožnit přeměnu nemocnic v obchodní společnosti. Proti návrhu hlasovala ODS. Tvrdí, že jde o protiústavní zásah do pravomoci krajů. Spor by tak mohl skončit u Ústavního soudu. To ostatně naznačil i místopředseda sněmovny Ivan Langer (ODS). Prohlásil, že sněmovna poslala vzkaz Ústavnímu soudu. Kraje loni převzaly od státu 81 ze 198 fungujících nemocnic. Pětinu už jich převedly na obchodní společnosti, ty jsou zatím stoprocentně vlastněny krajem, u dalších převod v krajských koncepcích plánují. Nyní je ve správě krajů 65 nemocnic. Kraje si od této změny slibují lepší ekonomické výsledky ústavů. Kritici ale tvrdí, že nemocnice by se pak mohly soustředit jen na lukrativní obory a dostupnost péče by byla ohrožena.

V Schengenu budeme asi v roce 2007

Kontroly na hranicích České republiky se sousedy v Evropské unii padnou nejspíš za tři roky. Vyplývá to ze závěrů vrcholné schůzky "pětadvacítky", která v pátek skončila v Bruselu. Šéfové států a vlád vybídli své ministry a Evropskou komisi, aby "podnikli všechna potřebná opatření, která umožní co nejdříve zrušit kontroly na vnitřních hranicích". Termín "co možná nejdříve" závisí na vyhodnocení, jak jsou nováčci připraveni plnit schengenská pravidla, a na spuštění nového schengenského informačního systému (SIS II), který má obsáhnout nové členy EU i Švýcarsko. Vyhodnocování má podle dokumentu začít v první polovině roku 2006 a SIS II se má plně rozběhnout v roce 2007. Mezitím má EK doplnit "Schengen" o kontrolní mechanismus, umožňující i neoznámené inspekce v členských zemích. Česká republika si orientačně jako termín vstupu do Schengenu a zrušení hraničních kontrol vytyčila říjen 2007, obdobně jako další "visegrádští" sousedé.

Sněmovna přijala zákon o kolkování lihu

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o kolkování lihu. Značení lihu pomocí speciálních kontrolních pásek má podle ministerstva financí snížit daňové úniky. Proti byla nakonec jen ODS, podle níž zdražení, ke kterému kolkování povede, bude nakonec znamenat rozsáhlou výrobu nezdaněného lihu. Nový zákon začne platit od 1. července příštího roku, pokud jej podpoří Senát a podepíše prezident Václav Klaus. Podle nového zákona má být kontrolní páska umístěna na spotřebitelském balení lihu tak, aby po jeho otevření byla přetržena, nebo jinak poškozena. Kolkovat se podle poslanců mají lahve s tvrdým alkoholem a další spotřebitelská balení lihu o objemu vyšším než dva decilitry; vláda navrhovala poloviční objem. Kolkování se tedy nebude vztahovat na malé dárkové lahvičky alkoholu. Od července příštího roku mají podle nového zákona výrobci a dovozci kolkovat všechny lahve s alkoholem, které prodají v domácích obchodech. Bez kontrolní pásky by se do konce příštího roku mohly doprodat pouze existující zásoby lihu.

Poslanci schválili daňové úlevy rodinám, ušetří se prý miliardy

Daňové úlevy pro rodiny s dětmi v pátek schválila Poslanecká sněmovna. Novela zákona o daních z příjmů zavádí společné zdanění manželů a firmám zrychluje odpisy některého majetku. Rodiny s dětmi si budou moci od počátku roku za každé dítě odečíst z daňového základu 6000 korun. Vydělat by na tom měly rodiny, kde má jeden z rodičů příjem pod 26 000 korun hrubého. Nejvýhodnější bude nový systém pro chudé rodiny s více dětmi. Pokud by totiž zaplatili na daních kvůli nízké mzdě tak málo, že daňové slevy ani nevyčerpají, finanční úřad jim zpětně doplatí rozdíl až do 30 000 korun. Peníze také rodiny ušetří díky společnému zdanění manželů. To bude výhodné pro rodiny s velkým rozdílem v příjmech. Tuto úsporu však rodiny pocítí až v roce 2006. Tou dobou budou moci poprvé oba manželé podat daňové přiznání, příjmy si rozdělit a výhodněji zdanit nižší sazbou daně. Ministerstvo financí předpokládá, že novela v roce 2005 ušetří daňovým poplatníkům 3,6 miliardy korun. V roce 2006 ušetří podle MF zákon daňovým poplatníkům včetně podnikatelských subjektů 21 miliard korun a další rok 17 miliard korun. Novela by měla podle vlády ulevit většině z 1,5 milionu rodin s dětmi. Přijetí změn podpořily strany vládní koalice. Proti se postavili jen komunisté. ODS se i přes výhrady nakonec hlasování zdržela.

Sněmovna schválila pravidla obchodování s emisními povolenkami

Poslanecká sněmovna v pátek hladce schválila pravidla obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Pokud návrh včas schválí Senát a podepíše prezident, od ledna začne v České republice stejně jako v celé EU fungovat trh s těmito povolenkami. Ministerstva průmyslu a životního prostředí se dohodla na tom, že stát rozdá 450 zdrojům znečištění zdarma povolenky na vypouštění téměř 108 milionů tun emisí. Plán ale musí ještě schválit Evropská komise. K přijetí pravidel přispěl kompromis, na který přistoupil ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). I s jeho souhlasem sněmovna rozhodla, aby se na přípravě a předložení alokačního plánu, který určuje počet povolenek, podílelo spolu s jeho resortem rovněž ministerstvo průmyslu a obchodu. Obě ministerstva budou také společně povolovat žadatelům, že mohou vypouštět skleníkové plyny do ovzduší. Tyto změny prosazovali především poslanci ČSSD ze sněmovního hospodářského výboru.

V Orlové na Karvinsku se zřítil dům, trosky zabily dítě

Neobydlený přízemní dům se v pátek odpoledne zřítil v Orlové na Karvinsku. Padající trosky zabily tříletého chlapečka a zranily jeho rodiče, kteří budovu s největší pravděpodobností bez povolení rozebírali. Osmadvacetiletý otec utrpěl vážná zranění a lékaři jej vrtulníkem přepravili do ostravské fakultní nemocnice. O dva roky starší matku zdravotníci ošetřili na místě, řekl ČTK velitel zasahujících hasičů. "Matka je v šoku a psychicky se zhroutila. V současné době je v péči lékařů orlovské nemocnice," řekla mluvčí karvinské policie. Dodala, že hasiči trosky po tragédii prohledávali a snažili se zjistit, zda v domě v okamžiku jeho zřícení nebyli další lidé. Pomáhal jim v tom i kynolog se speciálně vycvičeným psem. "Nemáme ale informace, že by byli pohřešovaní další lidé, ani prohledávání trosek tomu nenasvědčuje," řekla. Policisté zatím netuší, zda v souvislosti se smrtí dítěte někoho obviní.

Kerry bude mít v Horním Benešově pamětní desku, musí ale přijmout čestné občanství

Pokud neúspěšný kandidát na post amerického prezidenta a senátor John Kerry přijme čestné občanství Horního Benešova, kde žili jeho předci, bude mít ve městě pamětní desku. Na čtvrtečním zasedání to rozhodli zastupitelé. Radnici zastupuje pražská mediální agentura a ta politika po uklidnění situace ve Spojených státech znovu kontaktuje. ČTK to řekl starosta Josef Koch. Čestné občanství zastupitelé Kerrymu udělili před několika týdny. Politik se ale ještě nevyjádřil, zda jej přijme. Podle Kocha zatím ani není jasné, kde přesně desku radnice umístí. Dlouhou dobu si totiž radní i obyvatelé města mysleli, že předci Kerryho měli dům na místě, kde je dnes zahrada. Skutečnost je ale s největší pravděpodobností jiná. "Ve starých německých archivech se ale před časem našla mapa, podle níž byl dům sice na stejné ulici, ale asi o 50 metrů dál," řekl starosta s tím, že o konečném umístění desky rozhodnou zastupitelé. Jednat o tom budou až v okamžiku, kdy Kerry občanství přijme.

Letošní úroda obilovin je rekordní, stoupla o 53,9 procent

Letošní úroda obilovin stoupla proti loňsku o 53,9 procenta na 8,83 milionu tun. Uvedl to Český statistický úřad ve svém posledním odhadu k 15. říjnu. Podle ministerstva zemědělství přesahuje úroda základních obilovin zhruba o dva miliony tun domácí spotřebu. MZe odhaduje, že až 1,8 milionu tun může skončit v intervenčním nákupu EU, kterým se odčerpávají přebytky z trhu. Na vysokém nárůstu úrody obilí se podle statistiků podílely vyšší hektarové výnosy i změna osevních ploch, a pokud jde o velikost, i oseté druhy. Předpokládaný výnos obilí 5,52 tuny z hektaru znamená meziroční zvýšení o 1,56 tuny. Loni zemědělci sklidili 5,69 milionu tun obilovin, což byl proti roku 2002 propad o 15,9 procenta. Podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského ceny obilí v reakci na velkou úrodu výrazně klesly. Potravinářská pšenice byla loni v říjnu za 3700 korun za tunu, v současnosti je to něco přes 3100 korun. Také cena krmného obilí propadla asi o 500 korun na 2400 korun za tunu.

Lidé mohou téměř po 180 letech vidět žebrácký meteorit

Meteorit, který před 180 lety dopadl do okolí Žebráku na Berounsku, se do jednoho z nejmenších středočeských měst opět vrací. Tentokrát však jako součást výstavy a zajímavé přednášky "Meteorit se vrací". "Podařilo se nám zapůjčit jeden z kousků, které jsou umístěny hned v několika světových muzeích," řekl ČTK jeden ze správců místní hvězdárny Vladimír Slezák. Podle něj v roce 1824 dopadly na cestu mezi Žebrákem a Praskolesy celkem tři "vesmírné kameny". Místním obyvatelů se však podařilo nalézt jen dva, které vážily zhruba dva kilogramy. "Meteoritů se tehdy ujal místní profesor K. A. Neumann. Od něj je poté koupil hrabě Eugen z Vrbna," dodal Slezák. Největší část kamenů o váze 800 gramů ale nakonec skončila v Národním muzeu v Praze. Další, téměř půlkilogramová část, se objevila v muzeu ve Vídni.

Počasí

Proměnlivá, převážně velká oblačnost s přeháňkami, ve vyšších polohách sněhovými. Teploty 5 až 9 stupňů, na horách kolem 2.