Zprávy

Senát je proti zákazu měnit nemocnice na obchodní společnosti

Zákaz přeměny nemocnic v krajích na obchodní společnosti, který prosazuje levice, není definitivní. Proti se ve středu podle očekávání postavil Senát, kde má převahu pravice. O zákazu tak bude muset znovu rozhodovat Poslanecká sněmovna. Rozložení sil naznačuje, že by horní komoru mohla přehlasovat a zákaz znovu prosadit. O osudu návrhu by pak rozhodoval prezident Václav Klaus. Zákaz byl součástí návrhu zákona o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí. Senát ve středu zákaz z předlohy vypustil a s touto a dalšími úpravami ji vrátil k novému hlasování sněmovně. Návrh na zamítnutí celé předlohy Senát neschválil.

Začalo jednání šéfů diplomacií členských zemí NATO

Operace Severoatlantické aliance v Afghánistánu, Iráku a Kosovu, jakož i vztahy s Ruskem na pozadí ukrajinské krize jsou na pořadu jednání ministrů zahraničí 26 členských zemí NATO, které dnes dopoledne začalo v Bruselu. Českou delegaci vede šéf diplomacie Cyril Svoboda. "Situace na Ukrajině a význam, jaký přikládáme svrchované a demokratické Ukrajině, určitě budou mít důležité místo v našich dnešních jednáních," uvedl v zahajovacím projevu generální tajemník Jaap de Hoop Scheffer. Připomněl tak nadcházející jednání s šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem v rámci Rady NATO-Rusko.

Havel a Kwašniewski: Na Ukrajině je vše na dobré cestě

Rozhodnutí ukrajinského parlamentu, který schválil sérii zákonů a ústavních změn, považují polský prezident Aleksander Kwašniewski i bývalý český prezident Václav Havel za úspěch. Nejdůležitější podle nich je, že se na Ukrajině zopakuje 26. prosince druhé kolo prezidentských voleb.Polský prezident ukončil návštěvu Prahy. V noci na úterý se zúčastnil v Kyjevě spolu s dalšími evropskými zprostředkovateli jednání mezi vládou a opozicí o vnitrostátní krizi na Ukrajině.

Senát schválil zákon o kolkování lihovin, jeho odpůrci neuspěli

Senát schválil návrh zákona o kolkování lihovin, kterým chce vláda snížit až miliardové daňové úniky z prodeje alkoholu na černém trhu. Pokud nyní zákon podepíše prezident republiky, od července příštího roku budou muset výrobci a dovozci kolkovat všechny lahve s alkoholem, které se budou prodávat v českých obchodech. Bez kolku by se do konce příštího roku mohly doprodat pouze existující zásoby lihovin. Odpůrci zákona především z řad ODS nedokázali přesvědčit většinu senátorů, že kolkování nepovede ke snížení daňových úniků a bude představovat jen další zbytečnou zátěž pro podnikatele. Upozorňovali i na to, že v ceně kolku pro lihoviny není na rozdíl od kolkování cigaret zahrnuta spotřební daň. Zákon ale nakonec podpořila těsná většina 27 z 51 přítomných senátorů. Ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD) senátorům řekl, že zavedení kolků umožní zjednodušení kontroly podezřelých lihovin.

Senátoři schválili daňové úlevy rodinám a rychlejší odpisy firmám

Daňové úlevy pro rodiny s dětmi a rychlejší odpisy některého majetku dnes v rámci novely zákona o dani z příjmů schválila horní parlamentní komora. Předloha zavádí takzvané společné zdanění manželů. Soubor těchto opatření by měl podle vlády ušetřit rodinám a firmám v nadcházejících letech desítky miliard korun. Rodiny s dětmi si budou moci od počátku roku za každé dítě odečíst z daňového základu 6000 korun. Vydělat by na tom měly rodiny, kde má jeden z rodičů příjem pod 26.000 korun hrubého. Pro ostatní je výhodnější dnešní systém. Nejvýhodnější bude nový systém pro chudé rodiny s více dětmi. Pokud by totiž zaplatili na daních kvůli nízké mzdě tak málo, že daňové slevy ani nevyčerpají, finanční úřad jim zpětně doplatí rozdíl až do 30.000 korun. Peníze také rodiny ušetří díky společnému zdanění manželů. To bude výhodné pro rodiny s velkým rozdílem v příjmech. Tuto úsporu však rodiny pocítí až v roce 2006.

Senát umožnil čerpání úvěru na nákup vlaků za 1,45 miliardy korun

Už jen podpis prezidenta Václava Klause chybí k tomu, aby vláda vystavila Českým drahám státní záruky za úvěr od železniční organizace Eurofima ve výši 1,45 miliardy korun. Úvěrem chtějí dráhy ještě letos financovat nákup osobních vagonů, příměstských jednotek a lokomotiv. Poskytnutí záruky umožňuje vládní návrh zákona, který dnes přijal Senát. Získané prostředky použijí České dráhy na úhradu nákladů spojených s pořízením 26 vysokorychlostních vozů, 20 vysokorychlostních lokomotiv a tří elektrických příměstských jednotek. Vysokorychlostní vozy dosahují rychlosti až 200 kilometrů za hodinu.

Lhůta splatnosti úvěru bude stanovena nejdéle do roku 2019. České dráhy předpokládají, že úvěr včetně úroků a poplatků s ním spojených bude splácen z tržeb, které získávají z mezinárodní přepravy. Předseda hospodářského výboru Milan Balabán z opoziční ODS upozornil na to, že dosavadní hospodaření Českých drah skýtá riziko, že by záruka za úvěr mohla být uplatněna, čímž by se zvýšil státní dluh.

ČEZ odškodní Dalkii za vypovězení smlouvy, arbitráž nebude

ČEZ odškodní francouzskou energetickou firmu Dalkia za to, že v roce 2000 odstoupil od dohody na založení společné firmy, která měla působit v České republice. Dalkia vyčíslila škody z nezdařeného záměru na 25 milionů dolarů (asi 600 milionů korun). Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže se výsledné narovnání pohybuje v dolní třetině možných škod, přesnou výši ale neuvedl. Obě firmy podepsaly zároveň dohodu o ukončení rozhodčího řízení.

Živnou půdu nalézá korupce zejména v politice a u policie

Korupci se na celém světě nejlépe daří v politice, u policie a soudů. Vyplývá to z průzkumu, který dnes zveřejnila organizace Transparency International. V 64 zemích se ho zúčastnilo přes 50.000 lidí. Čeští občané vidí situaci ve své zemi obdobně, nejhorší je podle nich situace v politických stranách, potom u policie. Pro zkorumpovanost jednotlivých sektorů vybírali dotázaní hodnocení od jedné do pěti, přičemž vyšší číslo znamená větší míru korupce. Strany v celosvětovém průměru dostaly čtyřku, čeští občané je ohodnotili o desetinu lépe. Známku 3,8 získala od Čechů policie. Hůře nebo stejně jsou na tom s korupcí u policie ve zhruba polovině zemí, kde se průzkum konal. Se ctí před zraky veřejnosti obstáli policisté ve Finsku a Singapuru, nejhůře v Nigérii, kde získali hodnocení 4,8.

Každý desátý člověk na světě přiznává, že má osobní zkušenost s uplácením. V České republice je ale míra uplácení dvakrát tak velká. Úplatek dal loni minimálně každý pátý Čech. Podobnou zkušenost s uplácením jako v České republice přiznávají například lidé v Rumunsku, Rusku, na Ukrajině či v Albánii. Ve všech těchto zemích dává úplatek 20 až 30 procent lidí. Ještě horší situace je v Litvě, Moldávii, Nigérii a Keni, kde uplácení připouští 30 až 40 procent lidí. Nejhorší situace je v Kamerunu, kde úplatek dalo loni přes 50 procent obyvatel. Každý třetí Čech očekává, že korupce bude do budoucna přibývat. Jen 16 procent lidí počítá s tím, že jí bude méně. Větším společenským problémem než politická korupce je podle Čechů pouze nezaměstnanost. Korupce se ale lidé bojí víc než zločinnosti, terorismu, inflace či chudoby.

Kubánští manželé, kteří dostali azyl v ČR, chtějí zpět své děti

Kubánští manželé, kterým Česká republika udělila politický azyl, usilují o možnost shledat se opět se svými dvěma malými dětmi údajně zadržovanými na Kubě. Na pondělí proto před kubánské velvyslanectví v Praze svolali protestní akci, na které chtějí usilovat o to, aby komunistický stát jejich dětem konečně umožnil vycestovat. Liuver Saborit a Mayda Arguellesová do Česka přijeli asi před půldruhým rokem a loni v prosinci zde získali politický azyl, což ČTK potvrdily i neoficiální zdroje z ministerstva vnitra. Jejich děti ale zůstaly na Kubě a tamní úřady je podle manželů nechtějí nechat odjet. Manželé, kteří nyní žijí v Brně, jsou v případě neúspěchu odhodláni zahájit i hladovku.

Policie zatkla pět lidí kvůli pašování drog do věznice

Policie zatkla pět lidí kvůli pašování drog do vinařické věznice. Vězňům posílali marihuanu, pervitin a extázi. Hrozí jim za to až pět let vězení. Obchod organizoval jeden z uvězněných pomocí mobilního telefonu přímo ze své cely. Informovala o tom Česká televize. Policie organizátora obchodů několik měsíců odposlouchávala a zásilku drog zadržela. Narkotika posílaly do věznice dvě ženy, balily je například do zubní pasty, krabičky s bateriemi nebo do fixů. Podle mluvčího věznice Ivana Suchého kontrolují dozorci odsouzené několikrát denně. Nedokázal ovšem vysvětlit, jak je možné, že někteří vězni mají mobilní telefon. Ministr spravedlnosti Pavel Němec chce kvůli nelegálnímu používání mobilních telefonů v českých věznicích vysvětlení od generální ředitelky vězeňské služby Kamily Meclové. Zajímají ho také opatření, která kvůli výskytu mobilů a jiných nepovolených předmětů u vězňů Meclová přijala.

Žalobce: Za smrt zatýkaného muže mohou zřejmě olomoučtí lékaři

Za smrt muže, kterého při zatýkání v srpnu letošního roku fyzicky napadl olomoucký policista, mohou zřejmě lékaři. Podle státního zástupce mu neposkytli po incidentu potřebnou pomoc a muž poté na následky svého zranění zemřel. Policistu dnes žalobce obžaloval z ublížení na zdraví a ze zneužití pravomocí veřejného činitele. Krajský státní zástupce Lev Novák řekl, že podle znaleckého posudku soudních lékařů byl poškozený v péči lékařů v dostatečném časovém předstihu před jeho úmrtím. "Při správném přístupu k léčbě a k vyšetření by muž nezemřel," řekl žalobce. Z tohoto důvodu policistu proto obžaloval pouze z ublížení na zdraví s těžkou újmou; v předchozích fázích vyšetřování čelil podezření z ublížení na zdraví s následkem smrti.

Incident se odehrál v srpnu nedaleko policejní služebny v Olomouci. Devětatřicetiletého muže z Prostějova, po němž bylo vyhlášeno celostátní pátrání, hlídka zadržela a předváděla na policii. Před služebnou se muž pokusil utéct. Šestadvacetiletý policista jej poté podle žalobce fyzicky napadl. Muž druhý den na následky zranění zemřel.

Soutěž: Nejvyšší nárůst exportu loni vykázala Škoda JS

Škoda JS Plzeň, výrobce zařízení pro jaderné elektrárny, loni zvýšila export o 222 procent a vysloužila si tak prvenství v letošním ročníku soutěže Exportér roku podle nejvyššího meziročního růstu exportu. Výsledky každoroční soutěže, jejímž kritériem byl export převyšující půl miliardy korun, sdělila pořádající Hospodářská komora. Druhou příčku v kategorii nárůstu loňského exportu obsadil se 129 procenty výrobce automobilové osvětlovací techniky Hella Autotechnik. Na třetím místě se umístila společnost Systém Technik Vsetín, které loni vzrostl export o 95 procent. Podle absolutního objemu exportu zvítězila stejně jako v předchozích letech Škoda Auto.

Vývozci se momentálně potýkají zejména se silnou korunou vůči euru i dolaru, uvedl vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Větším problémem pro exportéry je podle Jahna silná koruna k dolaru a vývozci do dolarových teritorií tak trpí kurzem více než vývozci do eurozóny. "Vůči euru sice koruna posiluje, ale výsledky zahraničního obchodu ukazují, že se s tím exportéři zatím dokážou vyrovnat," řekl Jahn. Kabinet podle něj dělá co může, aby nepřispíval k dalšímu posílení české měny.

Český kamion havaroval v Rakousku a zablokoval dálnici

Český kamion naložený papírem havaroval dnes na rakouské dálnici poblíž Gleisdorfu ve Štýrsku. Vůz se převrhl a návěs zablokoval oba pruhy dálnice v jižním směru, informoval rakouský autoklub ÖAMTC. Při nehodě, jejíž příčina zatím není známa, vyteklo z nádrže kamionu na vozovku velké množství nafty. Za místem nehody se vytvořila až šest kilometrů dlouhá kolona.

Demonstrace proti policie nebude, tvrdí dopis adresovaný radnici

Letákem avizovaná a nikým nepovolená demonstrace protestující proti údajným rodinným klanům a pracovníkům bývalé státní bezpečnosti ve vedení policie se dnes ve Frýdku-Místku asi neuskuteční. Radnice dostala dopis podepsaný organizátory, ve kterém městu svolavatelé oznamují, že se akce nebude konat. "Důvodem je prý neefektivnost tohoto řešení, protože má jít o celostátní problém," řekla ČTK mluvčí frýdecko-místecké radnice Jana Alžběta Mikulíková. Pod letákem i dopisem oznamujícím zrušení demonstrace byl podepsán Pravý blok a Konfederace politických vězňů. Obě organizace ale jakoukoliv spojitost odmítají.

Muzikál Miss Saigon předstoupil před premiérové publikum

První ze dvou premiér měl na pražském Výstavišti v Holešovicích slavný muzikál Miss Saigon. V hlavních rolích se představili Tomáš Savka, Lucia Šoralová, Tereza Mátlová a Jiří Korn. Příběh z války ve Vietnamu nastudoval Petr Novotný. Gigantická scéna Daniela Dvořáka provedla diváky exotickými nočními kluby, zavedla je do Thajska, Atlanty a Saigonu. Při vrcholných scénách bylo na jevišti až sedm desítek účinkujících.

Dramatický milostný příběh z dílny Clauda-Michela Schönberga a Alaina Boublila se odehrává na konci vietnamské války. Americký voják se v nevěstinci zamiluje do jedné z dívek, záhy však Saigon opouští, ponechává ji osudu a v Americe začíná život s jinou ženou. Po letech se dozví, že jeho milá je naživu a pečuje o jejich společné dítě. Vrací se, ale dívka tuší, že pro ni už v jeho srdci není místo. Producent František Janeček musel těsně před premiérou řešit problém s Helenou Vondráčkovou, která poté, co ji zástupci londýnského majitele licence muzikálu nevybrali ani pro jednu z oficiálních dvou premiér, z inscenace odstoupila.

Babiččino údolí nabízí ukázky vánočních zvyků

Stovky návštěvníků dnes dopoledne zamířily do Babiččina údolí na Náchodsku, kde začal program Advent v Babiččině údolí, ve kterém zhruba pět desítek účinkujících v krojích a dobových kostýmech předvádí staročeské zvyky a tradice. Program je pro návštěvníky připraven až do nedělního odpoledne, řekla Jana Stránská ze správy státního zámku v Ratibořicích. Návštěvníky Babiččina údolí, které proslavila svou knihou Babička spisovatelka Božena Němcová, čeká prohlídka vánočně vyzdobených zámeckých prostor, program je připraven také v budově Starého Bělidla. "Kromě různých vystoupení, mají návštěvníci šanci si nakoupit vánoční dárky či si prohlédnout tradiční staročeskou vánoční výzdobu," řekla Stránská.

Rosický s Kollerem jsou pozváni na zápas hvězd do Madridu

Čeští fotbalisté Tomáš Rosický a Jan Koller si v úterý zahrají v utkání hvězd na stadionu Realu Madrid. Pozvali je hráči Realu Zinedine Zidane a Ronaldo, kteří stejně jako před rokem uspořádají pod hlavičkou OSN charitativní zápas, jehož výtěžek je tentokrát určen hladovějící Africe. Na San Bernabeu by se měli sejít vynikající fotbalisté z celé Evropy, omlouvají se většinou jen ti, kteří nejsou zcela fit. Z tohoto důvodu údajně odřekl pozvání nejlepší střelec mistrovství Evropy Milan Baroš.

Sparta se rozloučila s Ligou mistrů debaklem 0:5 v Lyonu

Fotbalistům Sparty Praha se poslední zápas v Lize mistrů vůbec nevydařil a v Lyonu utrpěli vysokou porážku 0:5. Po gólu vstřelili Essien, Idangar a Bergougnoux, dvakrát se trefil Nilmar. Sparta letos získala v základní skupině pouze bod za bezbrankovou remízu s Manchesterem United, což je její nejhorší výsledek v historii účinkování v prestižní soutěži.

Sparťanskému trenérovi Františku Strakovi nebylo do řeči, když měl hodnotit debakl svého týmu na hřišti Olympique Lyon. Jeho hráči předvedli při derniéře ve fotbalové Lize mistrů nejhorší výkon sezony a jejich kouč to nijak neomlouval. Nejlépe mu prý bylo ve chvíli, kdy rozhodčí naposledy hvízdnul do píšťalky. Podle Straky šlo o neuvěřitelné selhání. "Bylo to neskutečné trápení, viděli jsme velice špatný výkon týmu a já ho zde nemohu nijak omlouvat. Dostali jsme lekci ve všech směrech: bránění, koncovce. Byl to propadák," řekl sebekriticky Straka. O přestávce se sice snažil hráče ještě vyburcovat, jenže těm už chyběla síla vzepřít se osudu.

Berdych na exhibici v Rakousku prohrál, Kordu čeká finále

Tomáš Berdych prohrál v úvodním vystoupení na exhibičním turnaji ve Svatém Antonu. Český tenista, jenž se letos na olympijských hrách v Aténách blýskl postupem do čtvrtfinále a v září v Palermu získal první titul na turnaji ATP, podlehl Nicolasi Kieferovi z Německa dvakrát 4:6. Ve veteránské soutěži se na finále může těšit Petr Korda. Vítěz Australian Open z roku 1998 porazil v úvodním semifinále domácího Alexandera Antonitsche 6:4, 7:6.

Plavec Svoboda po závodu zkolaboval

Šokem začalo pro české plavce mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve Vídni. Medailový kandidát Květoslav Svoboda skončil v rozplavbách na trati 400 metrů volným způsobem až dvanáctý a po skončení závodu zkolaboval. První pomoc mu poskytli lékaři přímo v hale. Svoboda, jenž se před šampionátem potýkal se zdravotními problémy, tak neobhájí bronzovou medaili, kterou získal loni v Dublinu. V rozplavbě dosáhl znojemský plavec času 3:48,40 minuty, jímž zaostal za vlastním českým rekordem o 6,43 sekundy. Od postupu ho dělilo bezmála devět desetin sekundy. Svobodova účast v nedělním závodě na 200 metrů volným způsobem, v němž by měl obhajovat stříbro, je vážně ohrožena.

Počasí

Dnes je převážně zataženo, teploty nula až 4 stupně Celsia.