Denní souhrn zpráv

Zeman: debata poslanců o vydání Babiše byla jen exhibicí

Prezident Miloš Zeman označil středeční debatu ve Sněmovně o vydání představitelů hnutí ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka za exhibici poslanců. Zároveň řekl, že nemá nic proti vydání jakéhokoli poslance k trestnímu stíhání. Uvedl to v Hlučíně na závěr návštěvy v Moravskoslezském kraji. Sněmovna ve středu rozhodla, že Babiše a Faltýnka vydá policii k trestnímu stíhání kvůli podezření ze spáchání dotačního podvodu v případu farmy Čapí hnízdo.

Česko a Itálie společně pomohou migrantům v Pobřeží slonoviny

Česká republika a Itálie chystají společný projekt, ve kterém by mohly společně pomáhat migrantům v Pobřeží slonoviny. Po čtvrtečním setkání s italským premiérem Paolem Gentilonim to řekl český předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česko by mělo do projektu přispět zhruba milionem eur (přibližně 26,14 milionu korun). Projekt by pomohl zlepšit životní podmínky lidí, kteří byli do Pobřeží slonoviny vráceni z jiných zemí.

Sobotka očekává, že se koalice dohodne na zvýšení mezd

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předpokládá, že se v pondělí koalice dohodne na navýšení mezd ve veřejném sektoru. S účastí na pondělním koaličním jednání o rozpočtu počítá i předseda ANO Andrej Babiš. Jednání se uskuteční ve Strakově akademii ráno před pravidelným zasedáním vlády. Naposled jednali zástupci vládní koalice o rozpočtu v pondělí v Lednici na Břeclavsku. Shodli se jen v ochotě na mzdy přidat, liší se ale v názoru o kolik a kdy. Nespokojené odbory veřejného sektoru proto vyhlásily stávkovou pohotovost.

Ministerstva nemohou na růst platů dát žádné peníze

Ministerstva a úřady nemohou poskytnout žádné peníze ze svých výdajů na růst platů učitelů a dalších pracovníků veřejné sféry. Naopak zažádaly ministerstvo financí v souhrnu o dalších 33 miliard korun, což by dohromady s požadavkem na růst platů zvýšilo schodek rozpočtu až ke 100 miliardám korun. Informoval o tom ministr financí Ivan Pilný (ANO). Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD přitom v rozpočtech ministerstev a dalších úřadů je zhruba 100 miliard korun nespotřebovaných výdajů.

Komise pro vyšetřování úniků chce kontrolovat i státní zástupce

Sněmovní komise pro vyšetřování úniků z vyšetřovacích spisů chce nechat zřídit zvláštní orgán v rámci Nejvyššího státního zastupitelství, který by vyšetřoval trestnou činnost státních zástupců. Navrhuje také zavést povinnost pro orgány činné v trestním řízení, aby evidovaly a zakládaly do spisů své kontakty s médii. Obsahuje to závěrečná zpráva komise, kterou dnes novinářům představil předseda Martin Plíšek (TOP 09). Sněmovna by měla jednat o zprávě v úterý odpoledne.

Finanční správa: společnost FAU šidila na daních

Firma FAU byla podle Finanční správy zapojena do řetězového podvodu, který se týkal daně z přidané hodnoty u obchodů s pohonnými hmotami. Nedoplatek na DPH správce daně vyčíslil na zhruba 218 milionů korun. Vyplývá to z dokumentů, které ve čtvrtek Finanční správa zveřejnila. O společnosti FAU hovořil v tajně pořízené nahrávce šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Vyvolal tak podezření, že Finanční správa záměrně poškodila konkurenci Babišovy bývalé společnosti Agrofert. FAU kvůli vyměřené dani zbankrotovala.

Komunisté chtějí, aby Pilný odvolal šéfa Finanční správy

KSČM vyzvala ministra financí Ivana Pilného (ANO), aby odvolal z funkce šéfa Finanční správy Martina Janečka. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš požadavek zdůvodnil rozhodnutími soudů z poslední doby, podle nichž v některých případech vybírala správa vyšší daně, než k čemu byla oprávněna. Pilný však výzvu KSČM odmítl. Procento chyb je podle něj velmi nízké, systém výběru daní je přes některé problémy správný.

Vláda možná finančně přispěje českým krajanům, kteří se vrátili do Česka

Krajané, kteří přesídlili s podporou státu do Česka a mají nízký důchod, by mohli v budoucnu dostávat zvláštní příspěvek. Zajistil by jim minimální příjem na živobytí. Mohl by činit dvojnásobek životního minima, nyní je to 6820 korun. Návrh ministerstva práce by měla v pondělí projednat vláda. Ministerstvo financí se záměrem nesouhlasí. Výhrady má i resort vnitra, který by měl příspěvek vyplácet. Podle ombudsmanky by dávka měla být vyšší.

Ombudsmanka bude moci kontrolovat situace zahraničních pracovníků v Česku

Úřad ombudsmanky zřejmě dostane pravomoc kontrolovat, zda zahraniční pracovníci ze zemí Evropské unie nejsou v Česku diskriminováni kvůli cizí státní příslušnosti. Předpokládá to novela antidiskriminačního zákona, kterou schválila Sněmovna. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Posselt kritizuje Klause za podporu AfD

Šéf sudetských Němců Bernd Posselt kritizoval bývalého českého prezidenta Václava Klause za jeho podporu protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo (AfD). Strana, kterou má Klaus podpořit i na sobotním předvolebním mítinku v bavorském Norimberku, podle Posselta spojuje nacionalisty a lidi, kteří nenávidí Evropskou unii. Pravicově populistickou Alternativu pro Německo Klaus podporuje dlouhodobě i kvůli jejímu velmi kritickému postoji vůči migrační politice německé kancléřky Angely Merkelové (CDU). Na konci srpna například vystoupil na předvolební akci AfD v Hofheimu, který leží nedaleko Frankfurtu nad Mohanem. Hovořil mimo jiné o tom, že je dnes bez přehánění možné mluvit o válce v Evropě.

Exposlanci odmítli, že by jim Nečas nabízel trafiky

Bývalí poslanci za ODS Petr Tluchoř a Marek Šnajdr ve čtvrtek u soudu odmítli obvinění, že jim někdejší premiér Petr Nečas přislíbil v roce 2012 lukrativní místa výměnou za složení mandátů. Oba exposlanci byli u soudu s Nečasem a jeho manželkou Janou Nečasovou /dříve Nagyovou/ jako svědci. Soud je již dříve zprostil obvinění kvůli jejich poslanecké imunitě. Tluchoř označil obsah Nečasovy obžaloby z podplácení za fake news. Šnajdr se proti tvrzení státních zástupců ohradil. Žádnou pomoc prý nepotřeboval, protože se o sebe vždy dokázal postarat sám.

Nahrávka v kauze hradního protokoláře Forejta není trestná

Obsah kompromitující videonáhravky, na níž bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt údajně šňupal kokain, není podle policie trestným činem. Řekla to mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Podle České televize radnice Prahy 5 rozhodne, zda šlo o přestupek. Forejt z Hradu odešel loni na začátku prosince krátce poté, co média zveřejnila některé záběry z videa. Oficiálně se funkce vzdal z osobních a zdravotních důvodů.

Nezaměstnaných bylo v srpnu nejméně za posledních 19 let

Nezaměstnanost v Česku v srpnu klesla na čtyři procenta z červencových 4,1 procenta. Uchazečů o práci bylo 296.826, což je nejnižší počet od června 1998. Oznámil to Úřad práce ČR. Meziročně se nezaměstnanost snížila o 1,3 procentního bodu. Počet volných pracovních míst se naopak meziměsíčně i meziročně zvýšil. Svědčí to nejen o dobré kondici české ekonomiky, ale také o dobrých výsledcích českých služeb zaměstnanosti. Nezaměstnanost v Česku bude podle analytiků v dalších měsících ještě klesat a již v září se zřejmě dostane pod čtyři procenta. Napětí na trhu práce tak kvůli nedostatečnému počtu volných pracovníků vzroste, což povede k dalšímu růstu mezd.

O dotace v programu Dešťovka je zájem

O dotace ve druhé vlně programu Dešťovka požádalo během prvního dne 1857 lidí. Celkem si zažádali o 90,5 milionu korun, což je téměř 40 procent z alokovaných 240 milionů korun. Sdělila to mluvčí Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Lucie Früblingová. Dalších 309 žádostí za 14,5 milionu korun je rozpracováno v systému. V prvním kole dotací na projekty využívání dešťové vody lidé vyčerpali 110 milionů během 28 hodin. Podobný zájem je tedy i nyní.

Ve Zlatých věnečcích se nebezpečný fipronil nenašel

Ve Zlatých žloutkových věnečcích od společnosti Mondelez značky Opavia nebyla nadlimitní koncentrace jedovatého insekticidu fipronil. Ve věnečcích sice byl, ale ve stopovém množství. Ve čtvrtek to oznámil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Kvůli fipronilu se musí od tohoto týdne kontrolovat všechny vejce z dovozu.

Nové byty v Praze zdražily skoro o čtvrtinu

Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostla o 22,5 procenta na 92.600 korun za metr čtvereční. Počet volných bytů v nabídce developerů klesl meziročně zhruba o desetinu na 4259. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte. Nejdražší jsou nové byty v Praze 1, kde se metr čtvereční prodával za 168.200 korun, následuje Praha 6 (121.200 Kč). Naopak nejlevnější je Praha 10 s průměrnou cenou 71.500 korun za metr čtvereční.

Veterináři povolí lov divočáků v ohnisku moru u Zlína

Veterináři povolí od pondělí odlov divočáků v dosud zakázaném ohnisku afrického prasečího moru na Zlínsku. V oblasti je 115 hektarů nesklizených zemědělských plodin, ve kterých se nadále nebude smět lovit. Potvrdil to zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer. Lovit budou moci pouze proškolení lovci. V oblasti intenzivního odlovu ve Zlínském kraji a okolních regionech odlovili myslivci od poloviny července zhruba 3000 divočáků. U žádného kusu mimo ohnisko nákazy chorobu veterináři nezjistili, v červené zóně nemoc potvrdili u 97 divočáků ze 125 uhynulých.

Česko je na špici ve sběru baterií

Ve zpětném odběru baterií patří Česko k nejlepším státům v Evropské unii. Loni domácnosti a firmy odevzdaly 1638 tun baterií a akumulátorů, což je 45 procent těch, které byly dány do oběhu. Podpořit sběr a recyklaci má Evropský den recyklace baterií, který připadá na sobotu. Nezisková organizace pro jejich zpětný odběr Ecobat na toto téma upozorňuje "recyklojízdou" na elektrokolech napříč Českou republikou. Navštěvuje při ní obce a školy.

Na pražské Letné proběhnou dožínky

V pátek začínají na pražské Letné dožínky. Páteční program je určen pro školáky a mateřské školky, na návštěvníky čekají i farmářské trhy. Hlavní oslava bude v sobotu, kdy na Letenskou pláň půjde dožínkový průvod. Rozpočet akce, kterou financuje ministerstvo zemědělství, je 3,5 milionu korun. Oba dva dny bude možné zdarma navštívit Národní zemědělské muzeum. Ministerstvo počítá s tím, že na akci přijde 15.000 až 20.000 lidí.

Kadaň chce dostat klášter na seznam kandidátů UNESCO

Město Kadaň pokračuje ve snaze dostat františkánský klášter Čtrnácti svatých pomocníků na národní seznam pro zařazení mezi památky UNESCO. K žádosti, kterou město odeslalo v březnu na ministerstvo kultury, obdržela však Kadaň rozdílné posudky. Český národní komitét Mezinárodní rady památek a sídel zařazení památky doporučil, stanovisko Národního památkového ústavu bylo ale negativní. Ministerstvo proto doporučilo rozšířit nominační podklady a pracovat zejména na mezinárodní propagaci kláštera. Historie františkánského kláštera v Kadani sahá do 15. století. Unikátní je například takzvanými sklípkovými nebo diamantovými klenbami, na kterých se zachovaly nástěnné malby ze školy Lucase Cranacha staršího.

V Písku vznikne nová lávka podle návrhu architekta Pleskota

Lávka pro pěší a cyklisty přes řeku Otavu, kterou pro Písek navrhl architekt Josef Pleskot, bude stát 33 milionů korun. Město nyní vybralo dodavatele stavby, ve výběrovém řízení uspěla společnost Metrostav. Písek počítá s tím, že lávka vedoucí z části Hradiště do centra města bud hotova v květnu příštího roku. Vybudování lávky ukončí 1. etapu výstavby cyklistické stezky propojující lokalitu Hradiště s oblastí Václavského Předměstí, centrem města i severní průmyslovou zónou.

Svatováclavská medaile se prodala za 2,2 milionu

Zlatá medaile vydaná k 1000. výročí smrti sv. Václava u příležitosti dokončení chrámu sv. Víta byla ve čtvrtek v Praze vydražena za 85.000 eur (zhruba 2,2 milionu korun). K tomu se připočítává ještě aukční přirážka 15 procent. Nejatraktivnější položka aukce, zlatý československý desetidukát z roku 1930, kterých bylo vyraženo jen 401 kusů, se prodala za 42.000 eur. Uvedl to Pavel Kroužek z pořádající aukční síně Antium Aurum. V aukci převažovaly mince z doby vlády Františka Josefa I. a zlaté ražby z doby první republiky.

Začal festival Dvořákova Praha

Oratorium Antonína Dvořáka Stabat Mater ve čtvrtek v Rudolfinu zahájilo 10. ročník festivalu Dvořákova Praha. Publikum aplaudovalo kvartetu sólistů, který tvořili lotyšská sopranistka Kristine Opolaisová, slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová, německý basista René Pape a český tenorista Richard Samek. Tuzemský zpěvák na poslední chvíli nahradil polského pěvce Piotra Beczalu, který nevystoupil ze zdravotních důvodů.

Sport

Tenistka Petra Kvitová se stala laureátkou ceny za sportovní chování - Sportsmanship Awards. Pořadatelé závěrečného grandslamu sezony v New Yorku vybrali českou hráčku společně s Argentincem Juanem Martínem del Potrem jako znamenité představitele tenisu ztělesňující správný přístup ke sportu. Oba dostanou pět tisíc dolarů, v přepočtu přes sto tisíc korun, na charitu podle vlastního výběru.

Na tenisovém US Open se v pátek dnes rozhodne o českých finalistkách čtyřhry. V semifinále nastoupí Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou proti Lucii Hradecké s Kateřinou Siniakovou. Vítězná dvojice narazí na lepší z duelu Sania Mirzaová, Šuaj Pcheng - Chan Yung-jan, Martina Hingisová.

Dvěma souboji velkých favoritů v pátek odstartuje nový ročník hokejové extraligy. Obhájce titulu Brno přivítá v 1. kole Třinec s novým koučem Václavem Varaďou, poražený finalista Liberec změří síly s Hradcem Králové. Zbývající z pětice hlavních aspirantů na titul Sparta nastoupí v Pardubicích. Prvním soupeřem Jihlavy po jejím návratu mezi elitu bude Mladá Boleslav.

Počasí

Slunečno, teploty 20 až 24 stupňů.