Denní souhrn zpráv

Zeman: Žádost o vydání Babiše je policejní provokace

Policejní žádost o vydání představitelů ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání vzbuzuje v prezidentu Miloši Zemanovi podezření o zneužití policie pro politické účely. Žádost označil za policejní provokaci a za podvod na voličích. Uvedl to ve čtvrtek v televizi Barrandov. Policie podle hlavy státu vyšetřuje podezření na dotační podvod pozdě. Věcně přitom proti vyšetřování Babiše a Faltýnka Zeman nic nemá. Vadí mu ale načasování žádosti dva měsíce přes sněmovními volbami. Do voleb podle něj policie kauzu nestihne vyšetřit.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s čerpáním evropských dotací pro Farmu Čapí hnízdo. Ta původně patřila do Babišova Agrofertu, změnila však vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech se vrátila mezi firmy Agrofertu. Kauzu vyšetřují i orgány Evropské komise.

Premiér pokračuje v bilančních debatách s ministry

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude v pondělí pokračovat v bilančních schůzkách s ministry u příležitosti závěru současného funkčního období. O splněných i nedokončených závazcích z vládního programu bude mluvit s ministry obrany Martinem Stropnickým (ANO) a zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). Uvedl to Úřad vlády.

Češi v cizině budou volit poslance na 109 místech

Češi v zahraničí si budou moci v říjnových volbách vybírat poslance na 109 místech. Jde především o zastupitelské úřady ČR ve světě. Hlasovat budou moci i vojáci na základně Balad v Iráku. Vyplývá to z informací ministerstva zahraničí. Čeští občané, kteří jsou v zahraničí dlouhodobě či trvale, se mohou zapsat na zastupitelských úřadech do voličských seznamů. O zápis mohou požádat do 10. září. Češi, kteří do zahraničí míří, si mohou v ČR vyřídit volební průkaz.

Počet Čechů hlasujících v cizině se stabilně zvyšuje. Při premiéře před 15 lety přišlo hlasovat zhruba 3800 lidí, v roce 2006 jich bylo kolem 6700, o čtyři roky později 8222. K předčasným sněmovním volbám před čtyřmi lety se dostavilo na ambasády 10.571 voličů z asi 14.000 zapsaných voličů.

V Č. Budějovicích začala Země Živitelka

V Českých Budějovicích byl ve čtvrtek zahájen tradiční agrosalon Země Živitelka. Při zahajovacím ceremoniálu se mluvilo hlavně o podpoře českých potravin a ochraně českého trhu před levnými dovozy ze zahraničí. Prezident Miloš Zeman zkritizoval Evropskou unii za dotace na snižování mléčné výroby, označil je za "zvěrstvo". Podle představitelů zemědělců a potravinářů by měli být Češi patrioty alespoň při nákupu českých potravin.

Česká republika má v rámci Evropské unie druhou příčku v podílu ekologicky hospodařících zemědělských farem. Před ní je jenom Rakousko. V rámci agrosalonu Země Živitelka to řekla předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová. Za posledních 16 let počet ekofarem vzrostl sedmkrát na současných 2984 a jejich výměra se zvětšila třiapůlkrát.

K účasti na mýtném tendru se přihlásili Maďaři a Němci

Účast ve výběrovém řízení na správu českého mýtného systému po roce 2019 v pátek potvrdily německá T-Systems International, která je součástí německé telekomunikační společnosti Deutsche Telekom, a maďarský výběrčí mýta, společnost National Toll Payment Services. Seznam všech čtyř účastníků tendru za zhruba 29 miliard korun je tak úplný. Už ve čtvrtek se k účasti na tendru přihlásili dosavadní výběrčí mýta v Česku, firma Kapsch a slovenský výběrčí SkyToll, který do tendru jde spolu se společnosti CzechToll ze skupiny PPF. Ministerstvo dopravy oznámilo ve čtvrtek jen počet zájemců, názvy firem zveřejnit odmítlo.

Šlechtová chce z rozpočtu čtyři miliardy navíc

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) chce pro své ministerstvo ze státního rozpočtu na příští rok oproti návrhu čtyři miliardy korun navíc. Uvedla to před jednáním s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO). Peníze chce dát například na opravy místních komunikací nebo regeneraci panelových sídlišť. 300 milionů korun, které začátkem srpna ještě žádala navíc na financování informačních systémů, už od MF obdržela. Vláda v červnu schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 50 miliard korun.

MF v příštím roce přidá vysokým školám jen 700 milionů

Současný návrh rozpočtu na rok 2018, který ministr financí Ivan Pilný (ANO) musí do konce srpna poslat vládě, počítá s navýšením peněz pro vysoké školy o 700 milionů korun oproti letošnímu rozpočtu. Vyplynulo to z jednání Pilného s předsedou České konference rektorů a rektorem Univerzity Karlovy Tomášem Zimou. Podle Zimy je však takové navýšení naprosto nedostatečné. Rozpočet vysokých škol se pohybuje od roku 2012 kolem 21 miliard korun. Exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) jim ho chtěla navýšit na zhruba 27 miliard korun, ale ministerstvo financí v květnu navrhlo přidat jen 100 milionů korun.

Pilný řekl, že na další zvýšení rozpočtu pro vysoké školy nemá peníze. Je vázán hranicí deficitu 50 miliard korun, kterou v červnu schválila vláda. Připustil možnost, že by o schodku mohla vláda jednat 4. září. Sám jeho změnu navrhovat nebude, pokud by se o tom rozhodovalo, zdržel by se prý hlasování.

Tři ministerští úředníci údajně poškodili stát o miliardy

Policie navrhla obžalovat tři úředníky ministerstva průmyslu a obchodu v souvislosti s dohodou mezi ministerstvem a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou o vytvoření záručního fondu v rámci Operačního programu Podnikání a inovace 2007-2013. Svým jednáním podle kriminalistů způsobili škodu zhruba 4,5 miliardy korun. Informoval o tom mluvčí Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Úředníci jsou stíhání pro zločin porušení povinnosti při správě cizího majetku a zločin poškození finančních zájmů Evropské unie.

Věřitelé OKD schválili reorganizaci

Věřitelé černouhelné společnosti OKD na čtvrteční schůzi u Krajského soudu v Ostravě schválili přijetí reorganizačního plánu firmy, jež je od loňského května v úpadku. Doly a provozní majetek budou vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická. Sto procent akcií by měl za zhruba 80 milionů korun získat státní podnik Prisko. S postupným uzavíráním dolů bude klesat i počet zaměstnanců. V původní OKD zůstanou jen pohledávky za bývalými majiteli.

McDonald´s rozšíří síť provozoven

Společnost McDonald’s plánuje v ČR ještě letos otevřít dvě nové restaurace, příští rok pak až pět dalších provozoven. Nyní jich má 95, 82 procent z nich je v rukou českých franšízantů. Řetězec rychlého občerstvení předpokládá, že v příštím roce by také mohl spustit rozvoz jídla ve spolupráci s aplikací UberEATS. Uvedl to ředitel společnosti pro ČR a SR Tomasz Rogacz.

Kvalita pohonných hmot je letos nejlepší za 15 let

Kvalita pohonných hmot byla v letošním prvním pololetí nejlepší za posledních 15 let, kdy Česká obchodní inspekce (ČOI) trh monitoruje. Proti prvnímu pololetí loni se kvalita pohonných hmot mírně zlepšila, podíl nevyhovujících vzorků klesl z 1,4 na 1,3 procenta. Zhoršení jakosti ČOI zaznamenala ale u benzínu, a to z 0,6 na 1,9 procenta nevyhovujících vzorků. V prvním pololetí inspektoři kontrolovali obsah metylesterů mastných kyselin u 657 vzorků nafty. Obsah ethanolu v benzinu zkontrolovali u 528 vzorků. Inspekce ve 14 případech zakázala od ledna do června prodej pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení.

Vinařem roku je Vinařství Spielberg

Letošní titul Vinař roku České republiky získalo Vinařství Spielberg. Stříbrnou příčku obsadilo Nové vinařství z Drnholce a na třetím místě skončil Milan Sůkal z Nového Poddvorova. Vítěze vybrala po zhodnocení 538 vzorků přihlášených do soutěže odborná porota složená ze světových degustátorů. Ve čtvrtek to oznámili organizátoři soutěže.

České děti mají vadné držení těla

Vadné držení těla má 42 procent českých dětí, častěji chlapci. Zatímco mezi pětiletými nemá správné držení těla přibližně čtvrtina, u třináctiletých jde o více než polovinu dětí, později se opět podíl snižuje. Na webu o studii Zdraví dětí 2016 o tom informoval Státní zdravotní ústav. Sledováno bylo 5130 dětí v péči 46 praktických lékařů pro děti a dorost v 15 městech.

V sobotu proběhne Hradozámecká noc

Památky po celém Česku připravily na tuto sobotu Hradozámeckou noc. Během ní proběhnou speciální noční programy, koncerty, výstavy, kostýmované prohlídky i gurmánské akce. V celém Česku otevře v noci na neděli své brány 86 památek. Z toho je 56 ve správě NPÚ a další jsou provozovány jinými institucemi nebo soukromníky. Celostátní zahájení osmého ročníku Hradozámecké noci se koná na zámku v Náměšti nad Oslavou, loni bylo na Karlštejně.

Televizní seriál První republika má pokračování

Druhá řada třináctidílného seriálu První republika odstartuje na obrazovkách České televize 8. září. Děj se posune do roku 1928, kdy se jeden z protagonistů první řady Jaroslav Valenta vrací domů z vězení a chce získat zpátky nejen respekt ve společnosti, ale i obchodní úspěch. Podle tvůrců se připravuje už také třetí série.

Cenu festivalu Soundtrack obdržel Radim Hladík

Na čtvrtečním koncertu skupiny Lucie, který zahájil festival Soundtrack v Poděbradech, obdržel cenu festivalu in memoriam kytarista Radim Hladík. Cenu předali jeho synovi Radimu Hladíkovi mladšímu a manželce Zlatě Hladíkové autor festivalové ceny a jeden ze zakládajících členů výtvarné skupiny Tvrdohlaví Stefan Milkov a kytarista Michal Pavlíček. Festival, který nabízí filmovou hudbu, nové formy umění, multimédia a moderní technologie, potrvá do 27. srpna. Akce navazuje na loňský zkušební ročník.

Sport

Judista Lukáš Krpálek podle očekávání nebude startovat na mistrovství světa v Budapešti kvůli přetrženým vazům v kotníku z poloviny srpna. Olympijský vítěz z Ria de Janeiro sice zkoušel, zda by i tak nemohl zápasit, ale v pátek se definitivně rozhodl, že nebude riskovat zhoršení zranění a soustředí se na přípravu na olympijskou kvalifikaci, která začíná příští rok.

Čeští oštěpaři ovládli finále Diamantové ligy v Curychu. Popáté v kariéře se vítězkou prestižního seriálu stala Barbora Špotáková, loňský triumf obhájil Jakub Vadlejch. Úspěch českých barev na Weltklasse podtrhla dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová, která zvítězila ve vloženém závodě na 400 metrů překážek. Svůj nejlepší čas sezony vylepšila o pět setin na 54,13 sekundy.

Nejvýše nasazenými tenisty na grandslamovém US Open budou světové jedničky Karolína Plíšková a Španěl Rafael Nadal. Petra Kvitová půjde do závěrečného grandslamu sezony v New Yorku jako číslo 13, Barbora Strýcová bude třiadvacítka. Jediným nasazeným českým mužem bude s číslem 15 Tomáš Berdych.

Fotbalisté Plzně potřetí za sebou postoupili do skupiny Evropské ligy. Západočeši v odvetě čtvrtého předkola v Larnace vydřeli remízu 0:0 a udrželi náskok 3:1 z domácího utkání. Viktoria za kvalifikaci do základní fáze dostane bonus 68 milionů korun. Soupeře jí přidělí páteční los.

Dráhový cyklista Daniel Babor se v Montichiari stal juniorským mistrem světa ve scratchi. V červenci v téže disciplíně triumfoval i na evropském juniorském šampionátu v Portugalsku.

Kajakář Josef Dostál postoupil na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Račicích do finále kilometrové trati. V semifinále na 500 m uspěly také deblkanoistky Jana Ježová a Lenka Součková a deblkajak Radek Šlouf, Jan Štěrba. Čtyřkajak Daniel Havel, Jan Štěrba, Jakub Špicar, Radek Šlouf vyhrál na MS v Račicích rozjížďku na olympijské trati 500 m a postoupil do semifinále.

Počasí

Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 25 až 29 stupňů, na jižní Moravě až 31, na horách nejčastěji kolem 22 stupňů.

Na jihu Čech a na jižní a střední Moravě bude v sobotu přes 31 stupňů, upozorňují meteorologové. Na jihu Moravy bude horko i v neděli.