Denní souhrn zpráv

Egyptský velvyslanec se zasadí o odškodné pro rodinu Češky

Egyptský velvyslanec Abdar Rahmán Saláhaddín slíbil českému ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD), že se zasadí o odškodné pro rodinu zesnulé Češky. Česká turistka zemřela v noci na čtvrtek na následky zranění, která utrpěla při útoku v letovisku v Hurgadě předminulý týden. Z káhirské nemocnice, kde byla hospitalizována s několika bodnými ranami, měla být převezena vojenským speciálem do ČR. V pondělí se ale její zdravotní stav prudce zhoršil a za dva dny podlehla multiorgánovému selhání. Egyptští lékaři provedli pitvu, její výsledky slíbil egyptský ministr předat české straně. O odškodnění i výsledky pitvy požádal Zaorálek egyptskou stranu v diplomatické nótě.

Policie odložila Babišovo oznámení kvůli uniklým rozhovorům

Policie odložila trestní oznámení, které podal šéf hnutí ANO Andrej Babiš kvůli uniklým nahrávkám svých rozhovorů s tehdejším novinářem Mladé fronty Dnes Markem Přibilem. Podle státního zástupce Martina Černého nebyla naplněna skutková podstata některého z trestných činů. Babiš trestní oznámení podal letos v květnu, kdy vrcholila vládní krize a padl návrh na jeho odvolání z pozice ministra financí. Šéf hnutí ANO s Přibilem na nahrávkách diskutují například o připravovaných článcích, které se měly týkat politických rivalů. Později se objevily další nahrávky, na kterých oba muži debatují například o policejním vyšetřování některých kauz.

Armádní výdaje stoupnou na 1,4 pct HDP

Ministr financí Ivan Pilný a ministr obrany Martin Stropnický (oba ANO) se dohodli na tom, že výdaje na obranu do roku 2020 stoupnou na 1,4 procenta hrubého domácího produktu. Původní návrh střednědobých výdajů ministerstva financí počítal s pomalejším růstem - v roce 2019 na 1,18 procenta a o rok později na 1,16 procenta HDP.

Armáda má postupně mít až 30.000 lidí

Česká armáda by se měla za pět až sedm let rozšířit až na 30.000 lidí, aktuálně jich má zhruba o 7000 méně. V Brně to uvedl ministr obrany Martin Stropnický /ANO/. Loni byl čistý přírůstek rekordní. Počet lidí v armádě se zvýšil o 1300 osob. K náborům má pomoci i růst rozpočtu, na kterém se Stropnický ve čtvrtek shodl s ministrem financí Ivanem Pilným. Jasno zatím není v rozpočtu na příští rok. Letos resort hospodaří s 52,5 miliardami korun. K tomu by měla podle Stropnického obrana dostat minimálně pět miliard, ideálně by ale přivítal přírůstek devět miliard.

Resort práce chce navýšit svůj rozpočet o čtyři miliardy

Ministerstvo práce žádá pro příští rok do svého rozpočtu navíc čtyři miliardy korun. Peníze chce na platy v sociálních službách, dotace či na ochranu ohrožených dětí. Po jednání s ministrem financí Ivanem Pilným (ANO) to řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Svůj původní požadavek na nárůst ve výši 6,5 miliardy při páteční schůzce vedení resortu práce snížilo. Pilný řekl, že se obě strany přiblížily ke kompromisu, o konečné sumě se ale bude dál jednat.

Kraje zřejmě nedostanou požadované miliony na růst platů

Kraje zřejmě neuspějí se svým požadavkem na dofinancování loňského zvýšení platů v sociálních službách, na které chtějí od státu získat 822 milionů korun. Vyplývá to z dnešního vyjádření ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) a ministra financí Ivana Pilného (ANO). Podle Marksové kraje letos dostaly rekordní dotace na sociální služby, podle Pilného obce mají víc peněz z rozpočtového určení daní.

Pilotní projekt přivedl do ČR nové pracovníky z Ukrajiny

Rok od spuštění vládního pilotního projektu na získání pracovních sil z Ukrajiny vyřídila Hospodářská komora ČR přes tisíc žádostí firem o 6404 uchazečů o zaměstnání z Ukrajiny. Podle odhadu komory pracuje ve výrobě v ČR už třetina z nich. České firmy se marně snaží obsadit přes 180.000 pracovních míst, komora proto navrhuje rozšíření pilotního projektu o další země, například Srbsko.

Operátor O2 zvýšil zisk o 3 procenta

Mobilní operátor O2 v letošním prvním pololetí zvýšil konsolidovaný čistý zisk o tři procenta na 2,6 miliardy korun. Výnosy ve sledovaném období vzrostly o 1,4 procenta na 18,487 miliardy korun, z čehož více než 15 miliard připadá na výnosy z podnikání v Česku. Důvodem růstu jsou zejména vyšší výnosy z O2 TV a z mobilního internetu. Naopak v segmentu pevných linek firma zaznamenala meziroční pokles výnosů.

Češi loni prosázeli rekordních 196 miliard korun

Češi loni prosázeli 196,4 miliardy korun, meziročně o 29 procent více. Objem vyplacených výher vzrostl rovněž o 29 procent na 157,1 miliardy korun. Hrubé příjmy legálních provozovatelů loterií a podobných her tak dosáhly 39,3 miliardy korun, o rok dříve to bylo o zhruba deset miliard méně. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Filip Běhal. Vsazený objem i jeho meziroční růst jsou rekordní.

V Elektrárně Dětmarovice hořelo, oheň se podařilo uhasit

V Elektrárně Dětmarovice na Karvinsku v pátek vypukl požár. V odpoledních hodinách se ale podařilo oheň uhasit. Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 milionů korun, řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Několik lidí je zraněno - nadýchali se zplodin a museli být převezeni do nemocnice. Podle oblastní mluvčí ČEZ Marie Páskové bude nutné elektrárnu odstavit, ale k zásobování odběratelů budou použity náhradní zdroje. Elektrárna dodává teplo do Bohumína a Orlové na Karvinsku. Jejím provozovatelem je skupina ČEZ.

Na Zlínsku bude vyhlášen mimořádný stav kvůli moru prasat

Zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) v pondělí vyhlásí mimořádný stav kvůli africkému moru prasat. Zamořené území tak bude podle něj možné lépe chránit. O vyhlášení mimořádného stavu ho při pátečním jednání požádal ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Státní veterinární správa eviduje k pátku 113 nalezených uhynulých divokých prasat. Testy zatím prokázaly virus u 67 kusů. V oblasti s intenzivním odlovem na Moravě bylo dosud uloveno 871 divočáků.

Kypřan půjde za vraždu na 12 let do vězení

Za ubodání ukrajinské dívky v Praze má jít Kypřan syrského původu Jawad Mansour na 12,5 roku do vězení. Rozhodl o tom pražský městský soud. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Obžalovaný po činu před 18 lety odletěl domů a Kypr ho předal do ČR teprve loni. Muž mezitím na Kypru postupně napadl další dvě mladé družky, přičemž jedna z nich zemřela. Vinu za českou vraždu odmítá.

Matka, která zabila novorozence, je ve vazbě

Okresní soud Plzeň-město ve čtvrtek poslal do vazby třicetiletou matku novorozeného chlapce, kterého minulou neděli našli v babyboxu a v pondělí zemřel. Třicetileté ženě hrozí za vraždu až výjimečný trest. Uvedla to krajská policejní mluvčí Markéta Fialová. Vazbu soud zdůvodnil tím, že by se obviněná mohla skrývat nebo utéct.

Kvůli pádu dítěte z vlaku byly obžalovány dvě zaměstnankyně Českých drah

Státní zástupce podal obžalobu na průvodčí a vlakvedoucí rychlíku, ze kterého loni na Olomoucku vypadla dvouletá dívka. Dítě po pádu zemřelo. Ženy čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti. Hrozí jim jeden rok až šest let vězení. Dráhy se již s rodinou oběti mimosoudně vyrovnaly.

Čeští studenti vyhráli prestižní soutěž Microsoftu

Tým studentů z pražské univerzity ČVUT se svým projektem, který pomáhá dětem s cukrovkou, zvítězil v prestižní mezinárodní soutěži Imagine Cup pořádané společností Microsoft. Ve finále, které se konalo v americkém Redmondu, porazili 54 týmů z celého světa a získali ocenění v hodnotě 250.000 dolarů (zhruba 5,5 milionů korun). Podle ČVUT jde o první vítězství v soutěži Imagine Cup pro Českou republiku.

V Praze se scházejí Svědkové Jehovovi

V pátek v Praze začíná třídenní regionální sjezd Svědků Jehovových, potrvá do neděle. Program v holešovické Tipsport Areně zahrnuje proslovy, společné modlitby, zpívání, studium bible, filmové projekce nebo tradiční křest. V neděli je připravena biblická přednáška pro veřejnost nazvaná Neztrácejte naději.

Letní filmová škola v U. Hradišti nabídne divákům přes 200 filmů

V Uherském Hradišti v pátek začal 43. ročník Letní filmové školy. Návštěvníkům nabídne přes 200 filmů, většina z nich bude navíc reprízována. Pozornost je letos věnována především švédské kinematografii. Mezi hosty LFŠ budou švédský režisér, scenárista, kameraman a herec Jan Troell, slovenská herečka Magda Vášáryová či běloruský dokumentarista Sergej Loznica. Loni na největší nesoutěžní filmový festival v zemi dorazilo 5700 lidí.

Ve Vestci začal festival Benátská!

Ve sportovním areálu v libereckém Vesci ve čtvrtek hudební festival Benátská!. Zahájila ho produkce mladé kapely Zoči Voči. První festivalový den byl věnovaný slovenským kapelám. Na hlavním pódiu se jako další objevil Peter Nagy. Festival potrvá do soboty.

V Olomouci se tančí flamenko

V Olomouci ve čtvrtek začal festival španělských rytmů i vůní Colores Flamencos. Zahájila ho Opening fiesta. Přehlídka do neděle obsadí také Divadlo hudby, Horní náměstí i Výstaviště Flora, kde se v sobotu představí hvězdný soubor z Madridu, Nuevo Ballet Español. Přehlídku i letos doprovodí flamenkové workshopy, koncerty, gastronomické akce i tradiční fiesta v centru Olomouce.

Na jeden den se v Praze otevře historický dům

Lidem se tento pátek na jeden den otevře historický dům v pražské Liliové ulici, který za 148 milionů korun opravil Národní památkový ústav (NPÚ) jako vzor rekonstrukce pro ostatní vlastníky kulturních památek. V budově na Starém Městě, který má malované stropy, nástěnné malby a gotické i barokní sklepy, bude knihovna památkového ústavu, sídlit tam budou jeho experti na kulturní památky a vzdělávací odbor.

V Buchlovicích znovu zavoní česnek

Zámecký park a městečko Buchlovice opět provoní česnek. V sobotu se tam koná 16. ročník česnekového festivalu. Jeho cílem je podpora domácích pěstitelů. Akce se ponese v duchu neobvyklých soutěží a česnekových specialit. Festival se těší velké oblibě. Do Buchlovic každoročně jezdí tisíce lidí, kteří kromě zábavy nakupují ve velkém čerstvou úrodu česneku. Prodá se ho několik tun.

Sport

Novou sezonu první fotbalové ligy v pátek otevře souboj mezi domácí Zbrojovkou Brno a nováčkem Baníkem Ostrava. Debut v nejvyšší soutěži si odbyde trenér Baníku Radim Kučera. Utkání má výkop v 18 hodin.

Nová éra fotbalové Sparty pod vedením italského trenéra Andrey Stramaccioniho a s řadou zahraničních posil odstartovala porážkou. Letenský celek v úvodním utkání třetího předkola Evropské ligy prohrál po 0:2 na hřišti Crvené Zvezdy Bělehrad. Odveta na Letné je na programu za týden.

Fotbalisté Mladé Boleslavi vstoupili do 3. předkola Evropské ligy proti Skënderbeu Korcë domácí výhrou 2:1. Do vedení Středočechy poslal ve 41. minutě Jan Chramosta.

Kickboxerka Sandra Mašková se postarala o druhou zlatou medaili pro českou výpravu na Světových hrách ve Vratislavi. Devětadvacetiletá sportovkyně ovládla kategorii do 56 kilogramů, poté co ve finále porazila Sedu Duygu Aygunovou z Turecka 3:0 na body.

Česká tenisová naděje Markéta Vondroušová dostala divokou kartu do hlavní soutěže prestižního turnaje v Cincinnati. Na turnaji nejvyšší kategorie Premier 5 s dotací 2,5 milionu dolarů bude od 14. srpna obhajovat loňský triumf novopečená světová jednička Karolína Plíšková.

Česká tenistka Barbora Krejčíková si v Bastadu semifinále nezahraje. Světové dvacítce Caroline Garciaové z Francie podlehla po boji 2:6, 6:4 a 5:7.

Český tenista Jiří Veselý vypadl na turnaji v Hamburku ve čtvrtfinále. S Leonardem Mayerem z Argentiny prohrál 6:7 a 3:6.

Kristýna Hoidarová Kolocová a Michala Kvapilová vybojovaly na úvod mistrovství světa v plážovém volejbalu ve Vídni vítězství 2:1 na sety nad ruským párem Jekatěrina Birlovová, Naděžda Makroguzovová. Češky svůj úvodní duel v základní skupině L vyhrály 27:29, 27:25 a 15:10.

Počasí

Bude většinou oblačno, místy s deštěm, ojediněle se přidají i bouřky. Nejvyšší teploty přes den 20 až 24 stupňů C.