Denní souhrn zpráv

Zeman zkritizoval Ivanu Trumpovou

Český prezident Miloš Zeman prý zuřil, když mu bývalá manželka nynějšího amerického prezidenta a rodačka ze Zlína Ivana Trumpová při středečním setkání na Pražském hradě řekla, že odmítla funkci velvyslankyně USA v České republice. Odůvodnila to tím, že by to bylo moc pracovně náročné. Zeman to řekl v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. Diplomatický post podle Zemana nabídl Trumpové americký prezident poté, co o místo v Praze matka jeho tří dětí sama veřejně projevila zájem.

Sobotka: Francie má zájem o dialog

Francie má zájem o intenzivnější dialog se zeměmi takzvané V4 (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). Novinářům to po pátečním jednání premiérů V4 s novým francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem řekl český premiér Bohuslav Sobotka. Lídři V4 se s Macronem předběžně dohodli na uspořádání společné vrcholné schůzky počátkem podzimu. Sobotka ale upozornil, že první schůzka nemohla přinést sblížení postojů například v pohledu na řešení migrační problematiky.

Rakouský prezident se v ČR sejde nejprve se Sobotkou

Rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena přivítá příští týden při jeho návštěvě Prahy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Se svým českým protějškem Milošem Zemanem se rakouská hlava státu sejde až v druhý den své návštěvy Prahy. Vyplývá to z programu Van der Bellena v Česku, který zveřejnily Pražský hrad a Úřad vlády.

Sobotka odlétá v pondělí do Japonska

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně s ministry průmyslu Jiřím Havlíčkem (ČSSD) a kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL) odletí v pondělí na pětidenní návštěvu Japonska. Sejde se při ní s japonským premiérem Šinzóem Abem. Cestu chce využít k prohloubení hospodářské spolupráce obou zemí i posílení politických vztahů. Zatím posledním českým premiérem, který Japonsko navštívil, byl v roce 2005 Jiří Paroubek. Sobotku budou doprovázet tři desítky podnikatelů, kteří budou v Japonsku jednat o obchodních příležitostech.

V Praze se schází celostátní konference lidovců

Poprvé od květnového sjezdu KDU-ČSL se tento pátek v Praze schází celostátní konference lidovců. Zabývat by se měla především kandidátkami pro podzimní volby do Sněmovny, ve kterých se bude KDU-ČSL ucházet o hlasy voličů v koalici s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). Tento týden už koalice KDU-ČSL a STAN představila ekonomickou část programu. Chce prosazovat zjednodušení daňového systému a investice do vědy, výzkumu a infrastruktury. Příští týden koalice představí svůj školský program.

Štech předal dekrety novým profesorům

Nově jmenovaní profesoři v pátek převzali dekrety z rukou ministra školství Stanislava Štecha (za ČSSD). Slavnostního ceremoniálu, který se tradičně konal ve Velké aule historického Karolina, se zúčastnilo 74 z 86 nových profesorů. Osobně si pro jmenovací dekrety přišlo sedm z devíti žen, které byly jmenovány. S účinností od 19. června nové profesory jmenoval prezident Miloš Zeman. Žádného kandidáta neodmítl. Jmenovací dekrety po dohodě se Zemanem předává ministr školství.

Paroubek odešel z živého vysílání rozhlasu

Bývalý premiér za ČSSD Jiří Paroubek v pátek odešel z živě vysílaného rozhovoru v Českém rozhlasu. Paroubkovi se nelíbily otázky na jeho návrat do sociální demokracie, konkrétně na podmínky dané stanovami. Chtěl debatovat o politice, když redaktor na dotazech trval, vstal ze židle a opustil studio. Paroubek si podal přihlášku do ČSSD, kterou v minulosti vedl, v Cerhenicích na Kolínsku. Stranické stanovy ale uvádějí, že případný návrat do strany musí schválit jeho původní domovská organizace a také příslušný okresní a krajský výkonný výbor. Pražský výbor sociální demokracie Paroubkův návrat neschválil.

Hejtmanka Stráská odstoupila z kandidátky ČSSD

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská odstoupila z kandidátky ČSSD pro říjnové parlamentní volby. Stráská však potvrdila, že ve straně zůstává a bude pomáhat při volební kampani. Z postojů vedení strany má ale spíše pocit provinilosti. Vedení ČSSD vyškrtlo bývalého hejtmana Jiřího Zimolu z kandidátky například kvůli nejasnostem stavby jeho domu na Lipně. Zimola původně kandidoval z 22., posledního místa.

Hasiči měli kvůli bouřkám 800 výjezdů

Hasiči kvůli bouřkám, které se ve čtvrtek večer a v noci na pátek přehnaly přes Česko, zasahovali téměř u 800 případů. Většinou odstraňovali popadané stromy a větve ze silnic či kolejí. Do půlnoci byla situace nejhorší v Libereckém kraji, ve středních Čechách a na Vysočině, pak se bouřka přesunula do Jihočeského a Jihomoravského kraje. V likvidaci následků bouřky budou podle ní hasiči pokračovat dnes celý den.

Železnice kvůli čtvrteční bouři evidovala na tratích 42 událostí

Správa železniční dopravní cesty evidovala v souvislosti s bouřkou od čtvrtečních 19:00 do dnešního rána 42 událostí, které způsobily menší či větší problémy na tratích. Především šlo o popadané stromy, vesměs na regionálních tratích, řekla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová. Všechny hlavní i regionální tratě už jsou průjezdné, uvedla SŽDC kolem 10:30. Omezení v dopravě, která způsobují zpoždění vlaků, SŽDC v pátek dopoledne ještě zaznamenala v úseku Lysá nad Labem - Čelákovice nebo přes stanici Nymburk hlavní nádraží a Brno dolní nádraží.

Pojišťovny mají po bouřkách nahlášeny stovky škod

Klienti pojišťoven nahlásili po bouřkách, která prošly ve čtvrtek v noci přes celé území Česka, už mnoho set škod. Očekávají, že hlavní nápor jejich hlášení však teprve přijde. Celkem za ně odhadují vyplatit desítky milionů korun. Nejčastěji jde o události způsobené větrem a pády stromů, tedy poškozené ploty, přístřešky nebo střechy. Blesky pak ničily elektroniku a domácí spotřebiče. Bouřky doprovodilo nadprůměrné množství blesků. Meteorologové jich za 24 hodin zaznamenali téměř 300.000.

Prazdroj má novou linku na stáčení Pilsneru Urquell

Plzeňský Prazdroj, který letos 31. března převzala japonská skupina Asahi, dokončil linku na stáčení piva Pilsner Urquell do plechovkových obalů za více než 300 milionů Kč. Spustí ji příští týden. Dále připravuje rozšíření varny Pilsneru Urquell. Pivo chce nový vlastník více vyvážet do Asie a Evropy. Prazdroj loni prodal v ČR a v cizině téměř 11 milionů hektolitrů piva, o necelý milion hektolitrů víc než v roce 2015. Vývoz Pilsneru Urquell vzrostl meziročně o deset procent na 970.000 hektolitrů.

Indové dopravili do vesmíru první českou nanodružici

Indická raketa PSLV-C38 v pátek časně ráno vynesla na oběžnou dráhu kolem Země první českou technologickou nanodružici VZLUSAT-1. Na svých internetových stránkách o tom informoval český Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLU), který tento malý satelit vyvinul ve spolupráci s českými firmami a univerzitami. Raketa společně s českou družicí dopravila na orbitu 29 dalších nanosatelitů - družic, které váží méně než deset kilogramů - ze 14 zemí. Jde o aparáty například Slovenska, Belgie, Litvy, Lotyšska a Rakouska.

Celníci našli v kufru téměř sedm kilogramů hašiše

Téměř sedm kilogramů hašiše našli ve dvojitém dně kufru celníci na letišti v Praze. Drogu převážel cizinec na lince z Indie přes Spojené arabské emiráty. Přesné množství a čistotu drogy určí až rozbor, ale obecně stojí gram hašiše v Česku kolem 500 korun. Několik kilogramů by tak dealeři mohli rozprodat i za miliony. Podobné zásilky se v Praze objevily také dříve.

Lidé se rozloučili se sochařem Olbramem Zoubkem

Desítky lidí se v pátek přišly do strašnického krematoria rozloučit se sochařem Olbramem Zoubkem. Zemřel minulý týden ve věku 91 let. Herec Jan Kačer přečetl úryvek z báje o Odysseovi, která byla pro Zoubka životní inspirací. Jeho dílo připomněl dlouholetý přítel kunsthistorik Jiří Šetlík. Dojemným proslovem se vzpomínkami na dětství své a bratra Jasana se s tatínkem rozloučila jeho dcera, historička umění Polana Bregantová. Byla kurátorkou Zoubkovy výstavy na Pražském hradě před třemi lety.

Cenu za šíření dobrého jména ČR dostali Bělohlávek či Sáblíková

Cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí od ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) dostali nedávno zesnulý dirigent Jiří Bělohlávek, rychlobruslařka Martina Sáblíková a dalších 13 osobností. Patří mezi ně publicisté, překladatelé, vědci a významní představitelé českých krajanských komunit. Podle Zaorálka všichni na Česko vrhají to nejlepší světlo a zajišťují, že se o něm hovoří. Laureáti dostali diplom a křišťálový globus od akademického malíře Zdeňka Petra.

V Praze na festivalu Metronome vystoupí britský zpěvák Sting

Na festivalu Metronome, který začíná v Praze, v pátek zahraje slavný britský zpěvák a skladatel Sting. Program na hlavní scéně na Výstavišti v Holešovicích bude moderovat zpěvačka Tonya Gravesová. Před Stingem vystoupí například zpěvák Thom Artway, skupina Monkey Business a zpěvačka Ester Radaová. Na dalších scénách se představí mimo jiné Ewa Farna v projektu s jazzovým kytaristou Davidem Dorůžkou nebo skupina The Veils. Dvoudenní akce nabídne čtyři desítky koncertů.

Na Vyšehradě začíná letní divadelní festival

Premiérou komedie Patrika Hartla Líbánky na Jadranu odstartuje v pátek večer na Letní scéně Vyšehradu 14. ročník metropolitního léta hereckých osobností. Divadlo Studio Dva tam uvede i dalších devět her ze svého repertoáru. V Praze proběhnou i jiné divadelní festivaly. Letní shakespearovské slavnosti zahájí 27. června v Královské zahradě před Míčovnou premiéra Hamleta. Na scénách v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě se uskuteční celkem 162 představení jedenácti titulů. Divadlo Ungelt pozve publikum na letní scénu na hradčanském Novém Světě od 3. července na pět desítek večerů.

Čtvrtek byl dosud nejteplejším dnem letošního roku v Česku

V Husinci-Řeži u Prahy bylo rovných 36 stupňů. Na 36 stanicích padly teplotní rekordy pro 22. červen. Kvůli vedru kolabovali lidé, v ohrožení jsou zejména chronicky nemocní. Některé úřady a instituce zkrátily svým zaměstnancům pracovní dobu, protože teploty v kancelářích dosahovaly až 38 stupňů. Večer se zemí od západu prohnaly silné bouřky.

Sport

- Česká tenistka Kristýna Plíšková skončila na turnaji na Mallorce ve čtvrtfinále. Američance Catherine Bellisové podlehla za 64 minut 3:6 a 2:6.

Páteční utkání o Superpohár mezi Zlínem a Slovanem Bratislava po 24 letech obnoví tradici společných československých fotbalových soutěží, které se v roce 1993 rozdělily po rozpadu federace. Vítězové obou národních pohárů se v Uherském Hradišti utkají o novou trofej a představí se v odlišné fázi letní přípravy.

Fotbalová jednadvacítka odehraje v sobotu na evropském šampionátu v Polsku závěrečný třetí zápas skupiny C proti Dánsku a pokusí se o malý zázrak, který by jí vynesl postup do semifinále. Pokud v souběžně hraném duelu Itálie neporazí Německo 2:0, budou muset čeští mladíci k účasti v play off zvítězit minimálně o tři góly.

Záchrana v superlize je cílem českých atletů na mistrovství Evropy družstev, které se uskuteční od pátku do neděle v Lille ve Francii. Dva roky staré vítězství, které získali na domácí půdě v Čeboksarech, nebudou obhajovat suspendovaní Rusové. Superliga bude mít pouze jedenáct účastníků a vedle Rusů sestoupí jen dva další týmy.

Plavkyně Simona Baumrtová zlepšila v Římě český rekord na trati 50 metrů znak. V rozplavbě dosáhla času 28,02 a z dosavadního maxima ubrala 18 setin.

Roman Kreuziger se poosmé představí na Tour de France. Jméno jednatřicetiletého cyklisty, který díky pátému místu z roku 2013 drží nejlepší český výsledek v celkovém pořadí slavného závodu, figuruje v devítičlenné nominaci australského týmu Orica-Scott.

Počasí

Bude oblačno až polojasno, přeháňky jen ojediněle. Teploty 25 až 29 stupňů C.