Denní souhrn zpráv

Česko se ujme předsednictví v Radě Evropy

Česká republika se tento pátek ujímá předsednictví Výboru ministrů Rady Evropy. V čele výkonného orgánu instituce, která dohlíží na dodržování lidských práv, bude půl roku. Předsednictví od kyperského ministra zahraničí přebírá na zasedání ministerského výboru v Nikósii šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek. České priority pro předsednictví zahrnují posílení ochrany zranitelných skupin lidí, debatu o dodržování rozsudků Evropského soudu pro lidská práva nebo důraz na rozvoj občanské společnosti a podporu demokracie.

Zeman by měl Pilného jmenovat ministrem příští týden

Prezident Miloš Zeman nemá námitky proti návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenovat poslance Ivana Pilného (ANO) novým ministrem financí. Jeho jmenování lze očekávat během příštího týdne, uvedl na facebooku mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Předcházet by mu mělo odvolání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše z funkce ministra financí i místopředsedy vlády, které Sobotka navrhl Zemanovi 5. května. S Babišem i Pilným se hlava státu chce sejít. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vítá, že jmenování nového ministra financí Ivana Pilného (ANO) lze očekávat příští týden.

Babiš: Vládní krize je u konce

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je rád, že prezident Miloš Zeman nemá námitky proti nominaci Ivana Pilného (ANO) na ministra financí. Vládní krize je u konce a dál už nebude otravovat lidi, sdělil Babiš. Žádost o Babišovo odvolání poslal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na Hrad už 5. května. Odvolání zdůvodňuje podezřeními z obcházení daní či ovlivňování médií.

Babiš chce předložit návrh rozpočtu na rok 2018

Návrh státního rozpočtu na příští rok je hotov, předpokládá deficit 50 miliard korun a předloží ho ministr financí Andrej Babiš (ANO). Dosavadní šéf státní kasy to řekl ve čtvrtek v televizi Barrandov. V posledních dnech se přitom hovořilo o tom, že návrh státního rozpočtu bude muset připravit Babišův nástupce. Tím by se mohl stát poslanec Ivan Pilný (ANO), návrh na jeho jmenování je na Hradě. Vláda bude o návrhu rozpočtu diskutovat do září. ODS Babišův návrh rozpočtu kritizuje. V době hospodářského růstu je takový deficit podle strany nepřijatelný.

Sněmovna zpřísnila držení biologických látek

Sněmovna schválila beze změn zpřísnění podmínek pro držení biologických látek a toxinů zneužitelných k výrobě zbraní. Předloha například doplňuje dosud chybějící požadavky na zabezpečení příslušných biologických látek a toxinů proti odcizení a možnému zneužití. Změna zákona má také snížit byrokracii. Vládní novela zákona nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Vysoké školy žádají premiéra o svůj rozpočet

Vysoké školy se obávají o svůj rozpočet v následujících letech. Vyzvaly proto premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zajistil slibované navýšení jejich rozpočtu o 4,5 miliardy korun. Uvedl to předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer. Obavy vysokých škol posiluje nastávající pravděpodobná výměna ministrů v čele resortů financí a školství.

Pečovatelé chtějí vyšší mzdy

Zástupci domovů pro seniory a postižené a jejich odbory znovu vyzvali ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD), aby našla v rozpočtu svého resortu peníze na zvýšení výdělků v sociálních službách. Kritizují ji za nečinnost. Upozorňují na omezování péče o potřebné. Kvůli nízkým mzdám totiž chybí v zařízeních personál. Ministryně Marksová (ČSSD) se proti kritice ohradila. Označila ji za nehorázné lži a "účelovku". V rozpočtu svého resortu našla na zvýšení výdělků pečovatelů a pečovatelek 200 milionů korun navíc, zbytek žádá po ministerstvu financí.

Žalobci stíhají elitní policisty kvůli úniku ze spisů

Rozsáhlou kauzou úniků z policejních spisů se zabývá Vrchní státní zastupitelství v Olomouci ve spolupráci s národní protidrogovou centrálou. Podle České televize se vyšetřování týká i elitních policistů. Mezi obviněnými je bývalý policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Michal Ratajský nebo majitel investiční skupiny DRFG David Rusňák. Jde o zetě náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové, kterou před několika dny hnutí ANO navrhlo do funkce ministryně financí, ale premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tuto nominaci odmítl. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nařídil jihomoravské organizaci hnutí, aby vrátila dar od podnikatele Davida Rusňáka a dala návrh na jeho vyloučení. Babiš to řekl v pátek v České televizi.

Česko znovu může vyvážet do Ruska kuřata a vejce

Rusko na konci dubna zmírnilo zákaz dovozu českých kuřat a násadových vajec. Dříve byl kvůli výskytu ptačí chřipky v ČR zákaz dovozu z 10 krajů, nyní jde o 25 okresů. Informoval o tom za Státní veterinární správu Petr Majer. Objem vyvezených vajec stoupl sedminásobně. Omezení dovozu české drůbeže nadále platí v jiných státech mimo EU.

Mrazy zničily ovocnářům čtvrtinu úrody

Letošní jarní mrazy zničily českým ovocnářům přibližně čtvrtinu úrody v odhadované hodnotě 478 milionů korun. Nejvíce na ně doplatily sady na Moravě. Největší propad sklizně se čeká u meruněk a broskví, a to kolem 80 procent. Finančně se nejvyšší ztráty odhadují u jablek jako hlavního ovocného druhu v Česku, měly by se pohybovat kolem 270 milionů korun. Uvedl to předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Loňské mrazy způsobily ovocnářům škody kolem 400 milionů korun.

Maturanti byli letos v matematice úspěšnější

U maturity z matematiky letos uspělo o 1,5 procenta více studentů než loni, přesto zůstává nejméně úspěšným předmětem v maturitních testech. Letos ji napoprvé nezvládlo asi 21,5 procenta těch, co tento test psali poprvé. Vyplývá to z výsledků didaktických testů, které zveřejnilo ministerstvo školství a organizátor maturit Cermat. Celková neúspěšnost zveřejněna nebyla.

Mladí vědci převezmou Cenu Neuron

Nadační fond Neuron, který podporují mecenáši z řad podnikatelů, ve středu večer v pražském Divadle Archa předá pěti mladým českým vědcům do čtyřiceti let Ceny Neuron. Cenu převezme kulturní antropolog Martin Soukup za společenské vědy, Lukáš Palatinus za fyziku, Marek Eliáš za biologii, Daniel Sýkora za počítačovou vědu a Robert Šámal za matematiku. Vědce nominuje vědecká rada fondu složená ze špičkových vědců za každý obor, který fond podporuje. Sdělil to Pavel Hobza, člen správní rady a předseda vědecké rady fondu.

Ve Vlčnově vrcholí přípravy na Jízdu králů

Ve Vlčnově na Slovácku vrcholí přípravy na Jízdu králů, která se koná od pátku do neděle 26. až 28. května. Letošním králem je dvanáctiletý Petr Španěl. Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi, je zapsána na seznam světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Pochází zřejmě z pohanských dob. Kromě Vlčnova mají Jízdu králů v Kunovicích, Hluku a Skoronicích. Letos se jede i v Hluku.

Sport

Čeští hokejisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa s Ruskem 0:3. Pro Česko tak turnaj podle trenéra Josefa Jandače skončil neúspěšně. Za výsledkem podle jeho slov stála zhoršující se produktivita týmu i fakt, že se trenérskému štábu nepodařilo v průběhu šampionátu najít ideální složení dvou elitních formací.

Tenistka Karolína Plíšková postoupila po vítězství 6:1, 7:5 nad Švýcarkou Timeou Bacsinszkou do čtvrtfinále antukového turnaje v Římě a jedna výhra ji dělí od pozice světové dvojky žebříčku WTA. Ve třetím kole ztroskotal nejlepší český tenista Tomáš Berdych, který prohrál 3:6 a 2:6 s pátým nasazeným Milosem Raonicem z Kanady.

Hokejový trenér Vladimír Růžička zaplatil peněžitý trest 400.000 korun, který mu soud uložil za zpronevěru. Uvedl to Radiožurnál. Pokud by Růžička částku neuhradil, musel by na 16 měsíců do vězení. Současný kouč extraligového Chomutova si v době, kdy působil ve Slavii, ponechal půl milionu korun určených pro klub.

Snowboardistky jsou největšími favoritkami na zisk koruny pro Krále bílé stopy. Prvenství v anketě Svazu lyžařů ČR o nejlepšího lyžaře či snowboardistu uplynulé sezony obhajuje Ester Ledecká, ale usednout na pomyslný trůn může znovu po třech letech snowboardcrossařka Eva Samková.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký bude na nadcházející Rallye Český Krumlov útočit na další hattrick v kariéře. Pilot vozu Škoda Fabia R5 chce ovládnout jihočeskou soutěž potřetí za sebou a počtvrté v kariéře, čímž by se přiblížil třetímu domácímu titulu v řadě.

Počasí

Polojasno, teploty 22 až 25 st. C.