Denní souhrn zpráv

Zeman na návrh vlády odvolal velvyslance Borůvku

Prezident Miloš Zeman odvolal z funkce českého velvyslance ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku Karla Borůvku. Na twitteru to oznámilo ministerstvo zahraničí. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno stáhl Borůvku z ambasády v Bernu kvůli tomu, že Borůvkova žena Alena na sociálních sítích útočila na zaměstnance ministerstva, novináře a úředníky.

Británie poskytne ČR informace k případu zabitého Čecha

Britské ministerstvo zahraničí slíbilo Česku další informace k případu zabitého českého občana. Oznámilo to české ministerstvo zahraničí. V odpovědi na nótu, kterou Praha odeslala minulý týden, nabízí Britové schůzku v Londýně s britskou prokuraturou a na ministerstvu spravedlnosti. Devětadvacetiletý Brit Raymond Sculley na Čecha, který žil v Británii řadu let, zaútočil řetězem a zasadil mu několik ran do hlavy. Čech podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se hájil tím, že jednal v sebeobraně.

Ústavní soud veřejně projedná úhrady ve zdravotnictví

Ústavní soud (ÚS) svolal na 10. května veřejné jednání pléna ke způsobu, jak zdravotní pojišťovny stanovují výši úhrad zdravotnických prostředků. Podle návrhu skupiny senátorů, podaného už v roce 2015, je současný systém netransparentní a neústavní. Veřejná jednání pléna jsou výjimečná, několik let se žádné nekonalo.

Bankovní rada ocenila měnové intervence

Členové bankovní rady České národní banky se shodli, že kurzový závazek se osvědčil jako účinný mimořádný nástroj měnové politiky. Uvádí to záznam z mimořádného měnového zasedání rady ve čtvrtek 6. dubna. Rada tehdy rozhodla ukončit režim devizových intervencí, který spustila v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu nad hranici 27 Kč/EUR.

Koruna příliš neposílila

Česká měna ve středu svůj kurz výrazněji neposunula. Po ranním posílení ke hladině 26,62 Kč/EUR končila vůči euru proti úterku mírně slabší na 26,70 Kč/EUR. O pět haléřů na 25,15 Kč/USD ztratila koruna k dolaru. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Tykačova společnost chce koupit elektrárnu Počerady

Těžební skupina Czech Coal finančníka Pavla Tykače chce od firmy ČEZ koupit jednu z největších českých hnědouhelných elektráren v Počeradech za deset miliard korun. Před rokem a půl za ni Tykač nabízel o 1,5 miliardy méně, uvedly Hospodářské noviny (HN). ČEZ nabídku zvažuje.

Žďas uzavřel kontrakt za 200 mil. Kč v Japonsku

Akciová společnost Žďas, tradiční český výrobce tvářecích strojů, uzavřela kontrakt v hodnotě téměř 200 milionů korun v Japonsku. Odběratelem je společnost Nakamura Iron Works Co. Ltd., která má sídlo ve městě Komaki v prefektuře Aiči.

Dráhy obnovily přímý spoj z Prahy do Krakova

České dráhy po sedmi letech obnovily vlakové spojení mezi Prahou a polským Krakovem. Obě města bude denně propojovat pár vlaků Cracovia. České dráhy vlak provozují spolu s polskými železnicemi PKP Intercity. Přímý denní vlak EuroCity Comenius spojoval obě metropole naposledy v prosinci 2009. Cena Včasné jízdenky Evropa včetně rezervace místa je z Prahy do Krakova od 515 Kč a z Olomouce do Krakova od 298 Kč.

Počet diabetiků v ČR se za 25 let zdvojnásobil

V Česku žije zhruba 860.000 diabetiků, jejich počet se během posledních 25 let zdvojnásobil. Při stejném růstu bude v roce 2035 touto nemocí trpět deset procent obyvatelstva. Uvedl to prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. V pátek je Světový den monitoringu diabetu. V 90 lékárnách po celé republice lékárníci diabetikům poskytnou odborné poradenství.

Soud odložil rozhodnutí o propuštění Ďurička

Okresní soud v Karviné na neurčito odročil rozhodnutí o případném propuštění hoteliéra Bohumíra Ďurička z vězení. Podle soudkyně státní zástupce požádal o nové Ďuričkovy posudky z oboru psychiatrie a klinické psychologie a také o zprávu od policie, zda odsouzený nadále vlastní zbrojní průkaz. Hoteliér Ďuričko byl odsouzen za vraždu podnikatele Václava Kočky mladšího k 12,5 roku ztráty svobody, do řádného konce trestu mu zbývají čtyři roky.

Školákům začínají velikonoční prázdniny

Žákům základních a středních škol začínají tento čtvrtek velikonoční prázdniny. Děti čeká pět dní volna, do lavic se vrátí až v úterý 18. dubna. Kromě dvou květnových státních svátků se pak mohou těšit až na dvouměsíční letní prázdniny, které začínají 1. července.

Pecková uvedla v Lucerně svůj kabaret

Mezzosopranistka Dagmar Pecková svým novým projektem Wanted, složeným z písní německého skladatele Kurta Weilla, proměnila zaplněnou pražskou Lucernu v kabaret z minulého století. Na stejném místě absolvuje ještě dalších 15 představení. Pecková se na jevišti objevila v mnoha kostýmech jako dáma z baru, prostitutka, uklízečka z hotelu, opuštěná milenka nebo nemilosrdný vrah Mackie Messer. Obecenstvo její představení v režii bratří Cabanů odměnilo potleskem vestoje.

V Cannes bude soutěžit film Out s českou účastí

Na filmovém festivalu v Cannes, který se uskuteční od 17. do 28. května, byl do soutěžní sekce Un Certain Regard vybrán snímek Out slovenského režiséra Györgye Kristófa natočený ve slovensko-maďarsko-české koprodukci. Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 3,5 milionu korun. Debutová road movie košického rodáka a studenta pražské FAMU vypráví o padesátníkovi Ágostonovi, který se vydá na cestu východní Evropou v zoufalé snaze najít práci.

Festival Trutnoff nahradí setkání Zahradní slavnost

Festival Trutnoff Open Air Festival, který se tradičně konal v areálu Bojiště v Trutnově, letos nahradí komorní setkání nazvané Zahradní slavnost. Konat by se měla od 17. do 20. srpna, místo konání ještě pořadatelé neoznámili. Na slavnosti mají vystoupit české kapely, například Visací zámek a Mňága a Žďorp. Podle některých zdrojů festival Trutnoff končí kvůli dluhům.

V Brně se podávala zelená polévka i zelené pivo

Sváteční pokrmy, zelené pivo a zelená polévka obohatily letošní začátek velikonočních svátků v Brně. Špenátovou polévku pro kolemjdoucí připravila na Zelném trhu městská část Brno-střed, pivo je tradičním produktem pivovaru Starobrno. Prostory Zelného trhu doplnila nabídka velikonočního zboží i doprovodný program.

Sport

Český cyklista Tomáš Bábek získal na mistrovství světa dráhařů v Hongkongu bronz v keirinu. Další účastník finále Pavel Kelemen dojel pátý. Mistrem světa je Azizulhasni Awang z Malajsie, jenž zvítězil před Kolumbijcem Fabianem Puertou Zapatou.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer potvrdil, že na světovém šampionátu ve finském Lahti v březnu skončila jeho reprezentační kariéra. Příští zimu už neplánuje startovat ve Světovém poháru ani na olympijských hrách v Pchjongčchangu, závodit bude jen v dálkových bězích.

Čeští hokejisté porazili v prvním přípravném zápase před květnovým mistrovstvím světa Norsko 4:0. Duel seriálu Euro Hockey Challenge rozhodli v Chomutově ve druhé třetině, ve které vstřelili v rozmezí necelých deseti minut všechny čtyři branky. Ke druhému zápasu proti Norsku nastoupí čeští hokejisté v Chomutově ve čtvrtek.

V semifinále domácího fotbalového poháru MOL Cupu se utkají Slavia Praha se Zlínem a obhájce trofeje Mladá Boleslav s druholigovou Opavou. Rozhodl o tom los v Praze. Semifinále se odehraje ve středu 26. dubna. Vítěz poháru, jehož finále se uskuteční 17. května na dosud neurčeném stadionu, se kvalifikuje do třetího předkola Evropské ligy.

Stadion v pražském Edenu již patří čínské společnosti CEFC, uvedly to Hospodářské noviny. Stejná společnost vlastní i fotbalovou Slavii Praha, která na stadionu hraje. Loni do klubu investovala zhruba 300 milionů korun, které byly z převážné části určeny na nákup posil.

Kateřina Siniaková skončila na antukovém turnaji v Bogotě ve druhém kole. Druhá nasazená tenistka podlehla Saře Sorribesové hladce 6:2, 6:3.

Počasí

Bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, teploty 9 až 13 stupňů C.